Σύμφωνα με το καταστατικό το ΚΕ.Μ.Ε. διοικείται από εξαμελές Διοικητικό Συμβούλιο.

Πρόεδρος: Δρ. Αναστασία Χαλκιά
Δρ. Αναστασία Χαλκιά

Δρ. Αναστασία Χαλκιά

Η Αναστασία Χαλκιά είναι κοινωνιολόγος, διδάκτωρ εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και επιστημονική συνεργάτιδα του Τομέα Εγκληματολογίας του ιδίου Πανεπιστημίου. Υπηρετεί σε θέση Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού στην Υπηρεσία Ασύλου και είναι διαπιστευμένη εθνική εκπαιδεύτρια στην ενότητα της Υπαγωγής από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO). Είναι επιστημονική συνεργάτιδα του ΠΜΣ «Εγκληματολογία» του Παντείου Πανεπιστημίου και έχει συνεργασθεί με ευρωπαϊκούς οργανισμούς όπως το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πρόληψης του Εγκλήματος (EUCPN). Κείμενά της έχουν δημοσιευθεί σε συλλογικούς τόμους και επιστημονικά περιοδικά. Έχει συμμετάσχει σε κοινωνικές έρευνες, ερευνητικά προγράμματα και διεθνή συνέδρια κοινωνιολογικού και εγκληματολογικού προσανατολισμού στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από το 2009 συνεπιμελείται την επιστημονική επιθεώρηση Εγκληματολογία.

Αναλυτικό Βιογραφικό

Αντιπρόεδρος: Διονύσης  Χιόνης
Διονύσης Χιόνης

Διονύσης Χιόνης

Ο Διονύσης Χιόνης είναι Δικηγόρος, μέλος ΔΣΑ, με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Εγκληματολογία και νομικός σύμβουλος της Επανόδου Ν.Π.Ι.Δ. για την Κοινωνική Επανένταξη Αποφυλακιζομένων που τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Έχει συμμετάσχει σε πλήθος εγκληματολογικών επιστημονικών ερευνών, ενώ έχει εργαστεί ως εθνικός πραγματογνώμονας σε ερευνητικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είναι πρώην υπεύθυνος έκδοσης του εγκληματολογικού περιοδικού “the art of crime”, επιμελητής ύλης του νομικού περιοδικού “Αρχείο Νομολογίας” και επιστημονικός συνεργάτης του εκδοτικού οίκου Νομική Βιβλιοθήκη και της τράπεζας νομικών πληροφοριών ‘‘Νομοτέλεια”. Άρθρα και μελέτες του έχουν δημοσιευθεί στον νομικό και εγκληματολογικό τύπο, ενώ παράλληλα έχει παρουσιάσει εισηγήσεις σε επιστημονικά συνέδρια.

Αναλυτικό Βιογραφικό

Γ. Γραμματέας: Τόνια Καστρινάκη

Τόνια Καστρινάκη

Τόνια Καστρινάκη

Η Αντωνία Καστρινάκη είναι Κοινωνική Ανθρωπολόγος του Πανεπιστημίου Αιγαίου με ΜΔΕ στην Εγκληματολογία και Υπ. Δρ. Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου. Έχει εργαστεί ως εξωτερική συνεργάτις σε ευρωπαϊκά προγράμματα στην ΕΠΑΝΟΔΟ Ν.Π.Ι.Δ. για την Κοινωνική Επανένταξη Αποφυλακιζομένων που τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και σε έρευνες της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Υπήρξε επιστημονική συνεργάτις του ΠΜΣ «Εγκληματολογία» του Παντείου Πανεπιστημίου και έχει συνεργασθεί με ευρωπαϊκούς οργανισμούς όπως το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πρόληψης του Εγκλήματος (EUCPN). Έχει ασχοληθεί επιστημονικά και ερευνητικά με θέματα που αφορούν την εγκληματικότητα και το πεδίο της ενδοοικογενειακής βίας και τη θυματοποίηση ανηλίκων.

Αναλυτικό Βιογραφικό

Ταμίας: Δρ Φώτιος Σπυρόπουλος
Δρ Φώτιος Σπυρόπουλος

Δρ Φώτιος Σπυρόπουλος

Ο Φώτιος Σπυρόπουλος είναι Διδάκτωρ Ποινικού Δικαίου και Εγκληματολογίας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι Τακτικός Καθηγητής Ποινικού Δικαίου στη Σχολή Αξιωματικών Πυροσβεστικής. Έχει υπάρξει και Τακτικός Καθηγητής εγκληματολογίας στην ίδια Σχολή. Διδάσκει, επίσης, “Δίκαιο στην κοινωνία της πληροφορίας” στο ΑΕΙΤΤ Πειραιά. Έχει συνεργαστεί ως Καθηγητής σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο με το ΑΕΙΤΤ Πειραιά και το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος και έχει δώσει δεκάδες διαλέξεις στην Ελλάδα καθώς και σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού ως επισκέπτης Καθηγητής. Έχει, επίσης, μιλήσει σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έχει εκδώσει ή επιμεληθεί την έκδοση τριών επιστημονικών βιβλίων και έχει συγγράψει πάνω από 40 επιστημονικά άρθρα σε ελληνικά και ξενόγλωσσα επιστημονικά περιοδικά.Έχει υπάρξει εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για θέματα καταναλωτή, έχει συμμετάσχει σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές και έχει συνεργαστεί με φορείς της κοινωνίας των πολιτών σε εθνικό και υπερεθνικό επίπεδο (ενδεικτικά: με την “Διεθνή Διαφάνεια” ως επιστημονικός σύμβουλο για την αξιολόγηση της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το 2014, με το ΙΝ.ΚΑ. ως νομικός σύμβουλος κ.α.). Εκπόνησε διατριβή για το σύνθετο ζήτημα της νομικής αντιμετώπισης του hacking με επιβλέποντα τον Καθηγητή Νέστορα Κουράκη. Τέλος, ο Φώτιος Σπυρόπουλος είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και διαχειριστής εταίρος της εταιρείας “ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ” και οικονομικός σύμβουλος – μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας.

Αναλυτικό Βιογραφικό Δημοσιεύσεις

Μέλος: Εύη Ανδρουλάκη
Εύη Ανδρουλάκη

Εύη Ανδρουλάκη

Η Ευαγγελία Ανδρουλάκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1985. Σπούδασε Νομική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και της απονεμήθηκε πτυχίο το 2009. Τον Φεβρουάριο του 2015 έλαβε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην «Εγκληματολογία» με βαθμό «ΑΡΙΣΤΑ» από το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Τον Νοέμβριο του 2012 είχε πρωτεύσει στις εισαγωγικές εξετάσεις του ως άνω Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών. Είναι Δικηγόρος – μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (από το 2011). Από το 2005 έως το 2009 συνεργάστηκε με το Τεχνολογικό Ίδρυμα Πειραιά ως διοργανώτρια εργαστηρίων και διαχειρίστρια της ακαδημαϊκής βιβλιοθήκης. Έχει υπάρξει μέλος της συντακτικής ομάδας του ηλεκτρονικού επιστημονικού περιοδικού “the art of crime” του Εργαστηρίου Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Αθηνών www.theartofcrime.gr. Τέλος, έχει παρουσιάσει εργασίες σε πολλά επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Αναλυτικό Βιογραφικό

Μέλος: Μάρθα Λεμπέση
Μάρθα Λεμπέση

Μάρθα Λεμπέση

Η Μάρθα Λεμπέση είναι κοινωνιολόγος, με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Εγκληματολογία και υπ. διδάκτωρ στο Τμήμα Επικοινωνίας & ΜΜΕ, Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σήμερα είναι εξωτερική συνεργάτις στην Επάνοδο Ν.Π.Ι.Δ.  για την Κοινωνική Επανένταξη Αποφυλακιζομένων που τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με αρμοδιότητες την παρακολούθηση της πορείας υλοποίησης έργων και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και επιστημονική σύμβουλος στην Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Ένταξης με την επωνυμία “Νέοι Ορίζοντες Κοιν.Σ.Επ.”. Έχει εργαστεί ως Κοινωνική Ερευνήτρια στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών και πιο συγκεκριμένα στο ερευνητικό πρόγραμμα «Δυναμική Διαχείριση βάσεων Κοινωνικών Δεδομένων και Χαρτογραφικών Αναπαραστάσεων (SoDaMap) της Δράσης Εθνικής Εμβέλειας “Αναπτυξιακές Προτάσεις Ερευνητικών Φορέων – ΚΡΗΠΙΣ”». Επίσης, έχει ασχοληθεί επιστημονικά και ερευνητικά με θέματα που αφορούν την εγκληματικότητα, τις αναπαραστάσεις του εγκλήματος στα Μ.Μ.Ε., την αντεγκληματική πολιτική, την επικοινωνία και το αίσθημα ασφάλειας στα ΜΜΕ, την μετασωφρονιστική μέριμνα και την κοινωνική ενσωμάτωση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Άρθρα και μελέτες της έχουν δημοσιευθεί στον εγκληματολογικό τύπο, ενώ παράλληλα έχει παρουσιάσει εισηγήσεις σε επιστημονικά συνέδρια.

Αναλυτικό Βιογραφικό