Σύμφωνα με το καταστατικό το ΚΕ.Μ.Ε. διοικείται από εξαμελές Διοικητικό Συμβούλιο.

Πρόεδρος: Δρ. Αναστασία Χαλκιά
Δρ. Αναστασία Χαλκιά

Δρ. Αναστασία Χαλκιά

Η Αναστασία Χαλκιά είναι Διδάκτωρ Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Σπούδασε Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και έλαβε τον μεταπτυχιακό της τίτλο στην Εγκληματολογία από το ίδιο πανεπιστήμιο ως υπότροφος, βάσει καλύτερης βαθμολογικής επίδοσης και για τα δύο ακαδημαϊκά έτη (2004-2006). Εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή με θέμα την αντεγκληματική πολιτική και τις τιμωρητικές στάσεις των πολιτών και επιβλέποντα τον Ομότιμο Καθηγητή Ιάκωβο Φαρσεδάκη, η οποία κρίθηκε ομόφωνα με τον βαθμό «Άριστα». Είναι Αναπληρώτρια Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πρόληψης του Εγκλήματος (EUCPN). Έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου για την Πρόληψη της Παραβατικότητας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και Αναπληρώτρια Εκπρόσωπος της Κοινωνίας των Πολιτών στις Επιτροπές Μετανάστευσης του Υπουργείου Εσωτερικών κατόπιν εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Συμμετείχε ως Μέλος της Επιτροπής Αξιολόγησης για το  Ευρωπαϊκό Βραβείο Πρόληψης του Εγκλήματος στο πλαίσιο της Λιθουανικής και της Ιταλικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ως Μέλος της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πρόληψης του Εγκλήματος και βοηθός του Προέδρου υπό την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, δίδαξε στο ΠΜΣ «Εγκληματολογία» του Παντείου Πανεπιστημίου και υπήρξε επιστημονική συνεργάτιδά του κατά το διάστημα 2013-2017. Έχει συγγράψει τη μονογραφία με τίτλο «Αντεγκληματική πολιτική και συμμετοχή των πολιτών» στη σειρά Εγκληματολογικές Μελέτες του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Εγκληματολογία» του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχει επιμεληθεί επιστημονικούς τόμους και κείμενά της έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά βιβλία και διεθνή επιστημονικά περιοδικά.  Έχει συμμετάσχει σε κοινωνικές έρευνες ως επιστημονικά υπεύθυνη και ως εθνική εμπειρογνώμων σε ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα. Έχει παρουσιάσει το ερευνητικό και επιστημονικό της έργο σε τακτικά και διεθνή συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από το 2009 επιμελείται την επιστημονική επιθεώρηση «Εγκληματολογία» που ίδρυσε και διευθύνει ο Ομότ.Καθηγητής Ιάκ.Φαρσεδάκης. Τέλος, η Αναστασία Χαλκιά είναι Προϊσταμένη στο ΑΚΑ ΕΑΔΠΥΠ με παράλληλα καθήκοντα Αναπλ.Προϊσταμένης στο ΠΓΑ Αττικής, στην Υπηρεσία Ασύλου του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και Εθνική Εκπαιδεύτρια πιστοποιημένη από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το ‘Άσυλο (EASO) στις εκπαιδευτικές ενότητες: α) Υπαγωγή στη Διεθνή Προστασία β) Εκπαίδευση Διοικητικών Στελεχών στον Τομέα του Ασύλου.

Αναλυτικό Βιογραφικό

Αντιπρόεδρος: Διονύσης  Χιόνης
Διονύσης Χιόνης

Διονύσης Χιόνης

Ο Διονύσης Χιόνης είναι Δικηγόρος, απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στην Εγκληματολογία από την ίδια Σχολή. Παράλληλα με την άσκηση μάχιμης δικηγορίας, είναι επιστημονικός συνεργάτης του εκδοτικού οίκου “Νομική Βιβλιοθήκη”,  της εταιρείας νομικής πληροφορικής ‘‘Νομοτέλεια” και νομικός σύμβουλος της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης αποφυλακισμένων “Νέοι Ορίζοντες”.  Έχει διατελέσει επί έτη επιστημονικός συνεργάτης του Εργαστηρίου Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, νομικός σύμβουλος του Ν.Π.Ι.Δ. “Επάνοδος” για την κοινωνική επανένταξη αποφυλακιζομένων που εποπτεύεται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, καθώς και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ν.Π.Ι.Δ. “Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας” που εποπτεύεται από το Υπουργείο Εσωτερικών. Έχει συμμετάσχει σε εγκληματολογικά ερευνητικά προγράμματα του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει λάβει μέρος ως εθνικός πραγματογνώμονας σε ερευνητικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Άρθρα και μελέτες του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά, έχει συμμετάσχει ως συγγραφέας σε συλλογικά έργα ποινικού δικαίου και Εγκληματολογίας και έχει παρουσιάσει πλήθος εισηγήσεων τόσο σε επιστημονικά συνέδρια όσο και σε κρατούμενους εντός σωφρονιστικών καταστημάτων. Έχει διατελέσει αν. Καθηγητής Εγκληματολογίας στην Ακαδημία Αξιωματικών της Ελληνικής  Αστυνομίας και τακτ. Καθηγητής νομικών μαθημάτων σε Ι.Ε.Κ. Τέλος, είναι συνδημιουργός του εγκληματολογικού περιοδικού του Εργαστηρίου Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών “the art of crime” και ιδρυτικό μέλος του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος.

Αναλυτικό Βιογραφικό

Γ. Γραμματέας: Τόνια Καστρινάκη

Τόνια Καστρινάκη

Τόνια Καστρινάκη

Η Αντωνία Καστρινάκη είναι Κοινωνική Ανθρωπολόγος του Πανεπιστημίου Αιγαίου με ΜΔΕ στην Εγκληματολογία και Υπ. Δρ. Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου. Έχει εργαστεί ως εξωτερική συνεργάτις σε ευρωπαϊκά προγράμματα στην ΕΠΑΝΟΔΟ Ν.Π.Ι.Δ. για την Κοινωνική Επανένταξη Αποφυλακιζομένων που τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και σε έρευνες της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Υπήρξε επιστημονική συνεργάτις του ΠΜΣ «Εγκληματολογία» του Παντείου Πανεπιστημίου και έχει συνεργασθεί με ευρωπαϊκούς οργανισμούς όπως το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πρόληψης του Εγκλήματος (EUCPN). Έχει ασχοληθεί επιστημονικά και ερευνητικά με θέματα που αφορούν την εγκληματικότητα και το πεδίο της ενδοοικογενειακής βίας και τη θυματοποίηση ανηλίκων.

Αναλυτικό Βιογραφικό

Ταμίας: Δρ Φώτιος Σπυρόπουλος
Δρ Φώτιος Σπυρόπουλος

Δρ Φώτιος Σπυρόπουλος

Ο Φώτιος Σπυρόπουλος είναι Διδάκτωρ Ποινικού Δικαίου και Εγκληματολογίας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι Τακτικός Καθηγητής Ποινικού Δικαίου στη Σχολή Αξιωματικών Πυροσβεστικής. Έχει υπάρξει και Τακτικός Καθηγητής εγκληματολογίας στην ίδια Σχολή. Διδάσκει, επίσης, “Δίκαιο στην κοινωνία της πληροφορίας” στο ΑΕΙΤΤ Πειραιά. Έχει συνεργαστεί ως Καθηγητής σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο με το ΑΕΙΤΤ Πειραιά και το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος και έχει δώσει δεκάδες διαλέξεις στην Ελλάδα καθώς και σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού ως επισκέπτης Καθηγητής. Έχει, επίσης, μιλήσει σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έχει εκδώσει ή επιμεληθεί την έκδοση τριών επιστημονικών βιβλίων και έχει συγγράψει πάνω από 40 επιστημονικά άρθρα σε ελληνικά και ξενόγλωσσα επιστημονικά περιοδικά.Έχει υπάρξει εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για θέματα καταναλωτή, έχει συμμετάσχει σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές και έχει συνεργαστεί με φορείς της κοινωνίας των πολιτών σε εθνικό και υπερεθνικό επίπεδο (ενδεικτικά: με την “Διεθνή Διαφάνεια” ως επιστημονικός σύμβουλο για την αξιολόγηση της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το 2014, με το ΙΝ.ΚΑ. ως νομικός σύμβουλος κ.α.). Εκπόνησε διατριβή για το σύνθετο ζήτημα της νομικής αντιμετώπισης του hacking με επιβλέποντα τον Καθηγητή Νέστορα Κουράκη και για την εκπόνηση της διατριβής του του απονεμήθηκε η υποτροφία του προγράμματος «Ηράκλειτος II»- πρώτευσε μεταξύ των υποψηφίων στους οποίους απονεμήθηκε η εν λόγω υποτροφία (βαθμός: 10,00/10,00). Η διατριβή του έγινε δεκτή από το τμήμα Νομικής Πανεπιστημίου Αθηνών με “Άριστα παμψηφεί”. Σπούδασε Νομική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ποινικό Δίκαιο και Δικονομία (Master) (2006 – 2008) και στην Εγκληματολογία (Master με «Άριστα») (2008 – 2010) στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα νομικής, πολιτικής επιστήμης, κοινωνιολογίας, εγκληματολογίας και ιατροδικαστικής στο Πανεπιστήμιο της Λιέγης (Βέλγιο). Επιπρόσθετα, ολοκλήρωσε τις σπουδές του και έλαβε πτυχίο από το τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά. Τέλος, ο Φώτιος Σπυρόπουλος είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και διαχειριστής εταίρος της εταιρείας “ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ” και οικονομικός σύμβουλος – μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας.

Αναλυτικό Βιογραφικό Δημοσιεύσεις

Μέλος: Εύη Ανδρουλάκη
Εύη Ανδρουλάκη

Εύη Ανδρουλάκη

Η Ευαγγελία Ανδρουλάκη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Νομική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και της απονεμήθηκε πτυχίο το 2009. Τον Φεβρουάριο του 2015 έλαβε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην «Εγκληματολογία» με βαθμό «ΑΡΙΣΤΑ» από το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Τον Νοέμβριο του 2012 είχε πρωτεύσει στις εισαγωγικές εξετάσεις του ως άνω Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών. Είναι Δικηγόρος – μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (από το 2011) και εταίρος της “ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ”. Από το 2005 έως το 2009 συνεργάστηκε με το Τεχνολογικό Ίδρυμα Πειραιά ως διοργανώτρια εργαστηρίων και διαχειρίστρια της ακαδημαϊκής βιβλιοθήκης.Έχει συγγράψει άρθρα για ευρωπαϊκό ποινικό δίκαιο, για ηλεκτρονική εγκληματικότητα κ.α. Έχει συνάψει συνεργασίες με διάφορους φορείς ως ερευνήτρια και αξιολογήτρια. Επίσης, έχει υπάρξει μέλος της συντακτικής ομάδας του ηλεκτρονικού επιστημονικού περιοδικού του Εργαστηρίου Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Αθηνών www.theartofcrime.gr. Τέλος, έχει παρουσιάσει εργασίες σε πολλά επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Αναλυτικό Βιογραφικό

Μέλος: Μάρθα Λεμπέση
Μάρθα Λεμπέση

Μάρθα Λεμπέση

Η Μάρθα Λεμπέση είναι κοινωνιολόγος, με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Εγκληματολογία, ιδρυτικό μέλος και Διευθύντρια του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος (ΚΕ.Μ.Ε.). Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με την Επάνοδο Ν.Π.Ι.Δ. για την Κοινωνική Επανένταξη Αποφυλακιζομένων που τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με αρμοδιότητες την παρακολούθηση και ενημέρωση της βάσης δεδομένων και τη διαχείριση των στατιστικών στοιχείων του φορέα. Aπό τον Ιούλιο 2017 είναι επιστημονική σύμβουλος στην Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Ένταξης Ευάλωτων Ομάδων με την επωνυμία «Νέοι Ορίζοντες Κοιν.Σ.Επ.». Έχει εργαστεί ως κοινωνική ερευνήτρια στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών και συγκεκριμένα στο ερευνητικό πρόγραμμα «Δυναμική Διαχείριση βάσεων Κοινωνικών Δεδομένων και Χαρτογραφικών Αναπαραστάσεων (SoDaMap) της Δράσης Εθνικής Εμβέλειας “Αναπτυξιακές Προτάσεις Ερευνητικών Φορέων – ΚΡΗΠΙΣ”». Επίσης, έχει ασχοληθεί επιστημονικά και ερευνητικά με θέματα που αφορούν την εγκληματικότητα, τις αναπαραστάσεις του εγκλήματος στα Μ.Μ.Ε., την αντεγκληματική πολιτική, την επικοινωνία και το αίσθημα ασφάλειας στα ΜΜΕ, την μετασωφρονιστική μέριμνα και την κοινωνική ενσωμάτωση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Άρθρα και μελέτες της έχουν δημοσιευθεί σε συλλογικούς επιστημονικούς τόμους και εγκληματολογικά περιοδικά, ενώ παράλληλα έχει παρουσιάσει εισηγήσεις σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Αναλυτικό Βιογραφικό