Τακτικοί επιστημονικοί συνεργάτες του Κέντρου

Αγγελική Καρδαρά, Διδάκτωρ του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης – Φιλόλογος – Συνεργάτιδα Πανεπιστημίου Αθηνών στο πλαίσιο των e-learning
προγραμμάτων.
Δρ Αγγελική Καρδαρά

Δρ Αγγελική Καρδαρά

Η Αγγελική Καρδαρά είναι Δρ Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ – Φιλόλογος, με ειδίκευση στη μεσαιωνική και νεοελληνική λογοτεχνία. Η διδακτορική της διατριβή αφορά την αργκό της φυλακής και  εκπονήθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού και το Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα (ΕΚΚΝΑ), με Επιβλέποντα τον Καθηγητή Εγκληματολογίας, κ. Γιάννη Πανούση. Σήμερα εργάζεται στον «συναρπαστικό και γεμάτο προκλήσεις χώρο της εκπαίδευσης».

Ειδικότερα, από το 2014 συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αθηνών στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών εξ αποστάσεως προγραμμάτων (e-learning), έχοντας αναλάβει τα εκπαιδευτικά προγράμματα «ΜΜΕ και Εγκληματικότητα: το έγκλημα ως είδηση και ως μήνυμα» και «Αστυνομικό και Δικαστικό Ρεπορτάζ» (Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος: Καθηγητής Εγκληματολογίας, κ. Γιάννης Πανούσης). Από τον Οκτώβριο του 2016 συνεργάζεται με το Κέντρο Μελέτης του Εγκλήματος (ΚΕ.Μ.Ε) ως εισηγήτρια σεμιναριακών μαθημάτων στο αντικείμενο εξειδίκευσής της «Media και Έγκλημα».

Δίδαξε δημοσιογραφίαστο προπτυχιακό και μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στο Κολλέγιο Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας, το οποίο εκπροσωπούσε στην Ελλάδα το κρατικό βρετανικό Πανεπιστήμιο Wolverhampton (CPJ Athens/University of Wolverhampton). Από το 2013 έως το 2016 έδινε διαλέξεις στο Τμήμα ΕΜΜΕ του Παν/μίου Αθηνών, με αντικείμενο «Εγκληματολογία & ΜΜΕ». Παράλληλα, η μεγάλη της αγάπη για τις ξένες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά) την οδήγησε στο να ιδρύσει το 2007 το δικό της Διδασκαλείο Ξένων Γλωσσών.

Τέλος, ασχολείται με την εγκληματολογική έρευνα σε συσχετισμό με τα media (γυναικεία εγκληματικότητα, νεανική παραβατικότητα, τρομοκρατία και οργανωμένο έγκλημα, αργκό της φυλακής, σχολικός εκφοβισμός, το φαινόμενο της εγκληματικότητας και ζητήματα δημοσιογραφικής δεοντολογίας, παρουσίαση του εγκλήματος στα media και ορθή χρήση της ορολογίας, εγκλήματα που απασχόλησαν τα ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ, πολύκροτες δικαστικές υποθέσεις κ.ά), την αρθρογραφία και τη συγγραφή. Από τον Ιούλιο του 2016 αρθρογραφεί στο site πολιτισμού και τέχνης postmodern.gr στη στήλη της «Έγκλημα και Media». Έχει κάνει δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και έχει εκδώσει τέσσερα βιβλία, ενώ αυτή την περίοδο ετοιμάζει την πέμπτη συγγραφική της δουλειά. Τα βιβλία της είναι: Τρομοκρατία και ΜΜΕ (εκδόσεις ΑΝΤ. Ν. ΣΑΚΚΟΥΛΑ), Όταν η ψυχή μιλάει (εκδόσεις ΥΔΡΟΓΕΙΟΣ), Φυλακή και Γλώσσα (εκδόσεις ΑΝΤ. Ν. ΣΑΚΚΟΥΛΑ) και Εγχειρίδιο Εγκληματολογίας για τον Αστυνομικό και Δικαστικό Συντάκτη (εκδόσεις ΠΑΠΑΖΗΣΗΣ).

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Δρα στο mail της: kardaraa@gmail.com

Ερατώ-Μαρία Ιωαννίδου, ∆ικαστική Ψυχολόγος, MSc και Personal Coach
Έρη Ιωαννίδου

Έρη Ιωαννίδου

Η Έρη Ιωαννίδου είναι απόφοιτη Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης με μεταπτυχιακό τίτλο στη Δικαστική Ψυχολογία (Forensic Psychology) από το Maastricht University στην Ολλανδία. Επίσης είναι Personal Coach έχοντας εξειδικευτεί στο Athens Coaching Institute. Διατηρεί γραφείο, διδάσκει το μάθημα της Δικαστικής Ψυχολογίας και διεξάγει σεμινάρια με θέματα που άπτονται του αντικειμένου της.

Έχει εργαστεί, μεταξύ άλλων, στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ., στην Επάνοδο Ν.Π.Ι.Δ. για την Κοινωνική Επανένταξη Αποφυλακιζομένων που τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και συνεργάζεται με το ΚΕ.Μ.Ε. (Κέντρο Μελέτης του Εγκλήματος). Ερευνητικά έχει ασχοληθεί με το στρες και την επαγγελματική εξουθένωση στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, τις στάσεις και αντιλήψεις του κοινού απέναντι σε ζητήματα διαφθοράς, τις γνώσεις και αντιλήψεις φοιτητών Ψυχολογίας απέναντι στην ψυχοπαθητικότητα και τώρα ασχολείται ερευνητικά και επαγγελματικά με την ψυχική ανθεκτικότητα σε επαγγελματίες “πρώτης γραμμής”. Έχει ενεργή παρουσία και συμμετοχή σε συνέδρια, ημερίδες και επαγγελματικούς συλλόγους.
Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την κα Ερατώ-Μαρία Ιωαννίδου στο mail της: eri.ioannidou@gmail.com