“Τhe Street Art Project”: Ανακοίνωση – Πρόσκληση σε θεματικό περίπατο

#TheStreetArtProject

ΚΕ.Μ.Ε

Κ Ε Ν Τ Ρ Ο  Μ Ε Λ Ε Τ Η Σ  ΤΟΥ  Ε Γ Κ Λ Η Μ Α Τ Ο Σ

Επιστημονική μελέτη, έρευνα και δημόσια προβολή θεμάτων Εγκληματολογίας

www.e-keme.gr

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΠΑΤΟ

 

Το “The Street Art Project” πρόκειται να συμμετάσχει εθελοντικά στην ενότητα των θεματικών περιπάτων των “Urban Layers”[1].

Ο περίπατος του Project μας θα έχει τίτλο: «Η Street Art μέσα από την Οπτική Κοινωνιολογία / Εγκληματολογία (Visual Sociology – Criminology)»  και θα λάβει χώρα το Σάββατο 20 Απριλίου 2019 στην περιοχή του Κεραμεικού (Γκάζι).  Η αφετηρία της διαδρομής μας θα είναι απ’ έξω, ακριβώς, από τη στάση του μετρό «Κεραμεικός» στις 12.00 μ.μ. από την έξοδο «Κωνσταντινουπόλεως» και θα καταλήξουμε στην είσοδο του μετρό από την έξοδο της Τεχνόπολης (διάρκεια περιπάτου: 1 ώρα και 30 λεπτά).

Το κοινό που θα έρθει στον περίπατό μας θα μάθει να διακρίνει και να αποκωδικοποιεί το Graffiti και τη Street Art (με την ανάλυση γραφολογικών κινήσεων και ανάδειξης κοινωνικών μηνυμάτων των έργων σε αντίθεση με το graffiti – κυρίως το “tagging” και το “piecing”) και να «καταγράφει» με τη χρήση φωτογραφικής μηχανής (ή κάμερας κινητού τηλεφώνου) το σημείο που βρίσκεται το έργο. Αυτή η τεχνική προέρχεται από το ρεύμα της Οπτικής Κοινωνιολογίας, που σήμερα, είναι περισσότερο παρούσα από ποτέ τόσο στην έρευνα όσο και στην απλή χαρτογράφηση μίας βόλτας.

Ο σκοπός του περιπάτου είναι η ενημέρωση και η επικοινωνία των ανθρώπων που θα έρθουν μαζί μας με τα ίδια τα Projects όσο και η συζήτηση για το φαινόμενο που όλο και περισσότερο συνδέεται με την πόλη ως απαραίτητο στοιχείο της ερμηνείας της στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία. Η ανάγκη καταγραφής των έργων της Street Art σήμερα έγκειται στην ιδιαίτερη εφήμερη διάσταση που χαρακτηρίζει το ίδιο το αντικείμενο μελέτης και στη θεωρητική εμβάθυνση που αυτό απαιτεί για την κατανόησή του. Κατά αυτόν τον τρόπο η εθελοντική συμμετοχή μας στο “Urban Layers” Project αποτελεί για την επιστημονική ομάδα μας μία δυνατή εμπειρία «δράσης στο πεδίο».

 

Εκπρόσωποι της επιστημονικής ομάδας του “The Street Art Project” στον θεματικό περίπατο (σχεδιασμός διαδρομής και ανάλυση έργων):

 

Δρ. Ευδοξία Φασούλα, Δικαστική και Αναλυτική Γραφολόγος – Δικηγόρος, Διδάκτωρ Νομικής Πανεπιστημίου του Μονάχου (Επιστημονική συνεργάτις του Project)

Κωνσταντίνα – Μαρία Κωνσταντίνου, Κοινωνιολόγος – ΜΔΕ Εγκληματολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο (Συντονισμός του Project)

 

Το “The Street Art Project” υπάγεται ως επιστημονική ομάδα μελέτης στο  Κέντρο Μελέτης του Εγκλήματος. Ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2018 και συνεχίζει ακόμη και σήμερα σε εθελοντική βάση χωρίς χρηματοδότηση από κάποιον οργανισμό. Σκοπός του Project είναι η επιστημονική προσέγγιση, ανάλυση και κατανόηση από διαφορετικά πεδία του φαινομένου /κινήματος της Street Art και η κοινωνική αφύπνιση του κοινού για το κίνημα μέσω της έρευνας, των αναφορών (reports) και των δράσεών μας.

 

Επίσημη ιστοσελίδα των “Urban Layers”: https://www.urbanlayers.city/?fbclid=IwAR16mxHu5o_6lrzu4TL5E__l8QzagH0XrkN76I_WmfbDBkIJqe7JFEG9ms4

Social Media των “Urban Layers”: https://www.facebook.com/pg/urbanlayersproject/about/?ref=page_internal (facebook)

https://www.instagram.com/urbanlayers/ (instagram)

 

Χορηγός επικοινωνίας του “The Street Art Project”:

 

Το project των Urban Layers υποστηρίζεται από το START-Create Cultural Change

[1] Το “Urban Layers” project χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα “START – Create Cultural Change”. Το τελευταίο είναι ένα πρόγραμμα του Robert Bosch Stiftung που υλοποιείται σε συνεργασία με το Goethe-Institut Thessaloniki και την Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων, και υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Add Comment