ΠΡΟΛΟΓΟΣ
ΤΙΜΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΟΥΣΗ
«Άσωτος μεταξύ των λογίων, λόγιος μεταξύ των ασώτων»,
Λόρδος Μπάιρον
Ο Καθηγητής Γιάννης Πανούσης εδώ και χρόνια αποτελεί πρότυπο που διαφέρει από το στερεότυπο του ακαδημαϊκού. Η επιστημονική κατάρτιση και η σφαιρική μόρφωσή του, η κριτική φιλοσοφική σκέψη του, η κοσμοθεωρία του, το αληθινό ενδιαφέρον του για την Επιστήμη, τους φοιτητές και τους νέους επιστήμονες αλλά και το θάρρος του να λέει αλήθειες ακόμα κι αν ενοχλούν ή πονούν, τον έχουν καταστήσει σπάνιο άνθρωπο και Καθηγητή.
Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 2 Αυγούστου του 1949, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, από όπου έλαβε πτυχίο Νομικής το 1972 και πτυχίο Πολιτικών Επιστημών το 1975 και στο Université de Poitiers της Γαλλίας, από όπου έλαβε Μεταπτυχιακό και Διδακτορικό Δίπλωμα το 1978. Στη συνέχεια διετέλεσε Καθηγητής Εγκληματολογίας στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θράκης από το 1978 έως το 1997 και στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών από το 1997 έως και την αφυπηρέτησή του. Έχει δε να επιδείξει σπουδαίο έργο ως Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής, Αντιπρύτανης και Πρύτανης από το 1994 έως το 1997, ως Πρόεδρος Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου Φυλακών (από το 1996) και ως Διευθυντής του Εργαστηρίου Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής Θράκης (1985-1997). Η ενασχόλησή του με τα κοινά και η πολιτική του σκέψη του τον κατέστησαν βουλευτή και Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτητο 2015.Μέσω της βιβλιογραφίας και της αρθρογραφίας του (πάνω από 200 άρθρα και 20 βιβλία στην Ελλάδα και το εξωτερικό)έχει καλύψει ένα τεράστιο μέρος του εύρους της επιστήμης της Εγκληματολογίας και όχι μόνο, το έργο του αποτελεί σημείο αναφοράς, οι δε διαλέξεις του και οι δημόσιες τοποθετήσεις του (πάνω από 500) ακόμα και σήμερα αποτελούν πόλο έλξης τόσο για επιστήμονες από διαφορετικά πεδία, όσο και για το μη εξειδικευμένοκοινό.
Κυρίως, όμως, ο Καθηγητής Πανούσης είναι πολυδιάστατος: ακαδημαϊκός, εγκληματολόγος, φιλόσοφος, πολιτικός, λογοτέχνης, ποιητής, οικογενειάρχης και Άνθρωπος με πάθος για ζωή. Το παράδειγμα του έργου και του βίου του τον κατέστησε ιδιαίτερα αγαπητό σε συναδέλφους, συνοδοιπόρους, φοιτητές και φίλους και δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί ότι απολαμβάνει καθολικό σεβασμό εντός και εκτός των ακαδημαϊκών κύκλων.
Για τους νέους και τους λιγότερο νέους επιστήμονες γενικότερα αλλά και για τουςιδρυτές του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος ειδικότερα, ο Γιάννης Πανούσης αποτελεί πηγή έμπνευσης.Σε συνέντευξη που παραχώρησε το 2009στον γράφοντα και την Αναστασία Χαλκιά, είχε υπογραμμίσει ότι από τους νέους εγκληματολόγους προσδοκά «να φτιάξουν θεσμούς, να τους τιμήσουν, δηλαδή να δοκιμαστούν στην πράξη. Να αποκτήσουν ταυτότητα επιστημονική, να φτιάξουν ερευνητικό κέντρο […]».Δεν είναι υπερβολή να λεχθεί ότι υπήρξε καταλυτική για εμάς η επίδρασητωνιδεών του περί λειτουργίας ενός ανεξάρτητου φορέα Εγκληματολογίας και η εξ αρχής και αδιάλειπτη έμπρακτη στήριξή του στο ΚΕ.Μ.Ε. αποτελεί τίτλο Τιμής για όλους μας.
Στο πλαίσιο αυτό, με μεγάλη χαρά αναλάβαμε την επιμέλεια έκδοσης του παρόντος Τιμητικού Τόμου, ο οποίος συμπεριλαμβάνει άρθρα περισσοτέρων των 70 ακαδημαϊκών, εγκληματολόγων, νομικών, επαγγελματιών, λογοτεχνών, δημοσιογράφων, κοινωνιολόγων, ψυχολόγων, κ.λπ.. Είναι δε ιδιαίτερη η αξία του Τόμου, ακριβώς επειδή ομοιάζει κατά κάποιον τρόπο στον Τιμώμενο ως προς την πολυπαραγοντική προσέγγιση στα πράγματα υπό διαφορετικές οπτικές γωνίες, προκειμένου να φανεί κατά το δυνατόν η Αλήθεια.Η μικρή συμβολή μας στον παρόντα Τόμο είναι μια ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης στον Καθηγητή Πανούση για όσα έχει προσφέρει στην Εγκληματολογία και στην κοινωνία μέχρι σήμερα και του ευχόμαστε από καρδιάς να συνεχίσει να είναι υγιής και καθοριστικός.
Εκ μέρους του ΚΕ.Μ.Ε.,
Διονύσιος Χιόνης,
Πρόεδρος
- Βιογραφικό Γιάννης Πανούσης
- Εργογραφία Εγκληματολογικών Επιστημών Καθηγητή Γιάννη Πανούση
- Περιεχόμενα
- Συντακτική Επιτροπή
ISBN: 978-960-08-0852-0
Σελίδες: 1250
Σχήμα: 17×24
Εκδόσεις Ι. Σιδέρης