Ετήσιο μήνυμα του Διοικητικού Συμβουλίου
Το Κέντρο Μελέτης του Εγκλήματος κατά το έτος 2021 κατάφερε, παρά τις αντιξοότητες και τα προβλήματα της πανδημίας, να παρουσιάσει έργο αντάξιο των προσδοκιών μας και του υψηλού επιπέδου που επιθυμούμε και πασχίζουμε να διατηρήσουμε. Εμπλουτίσαμε της δράσεις μας, στραφήκαμε και πάλι με συνέπεια στη συνεργασία με ελληνικούς και διεθνείς φορείς αλλά και τη διάχυση της επιστημονικής γνώσης στην κοινωνία.
Η παρουσία του ΚΕ.Μ.Ε. ήταν έντονη τόσο όσον αφορά τις παγιωμένες δράσεις του, όπως το περιοδικό “CrimeTimes” που εξέδωσε τρία νέα τεύχη, ο κύκλος διαλέξεων «Εγκληματολογώντας στον κόσμο» που φιλοξένησε τον Δρ Ιωάννη Παπαδόπουλο και το Street Art Project όσο και νέες, όπως τα ερευνητικά προγράμματα, τα νέα εργαστήρια και τα podcast με τίτλο “CrimeCast” που πρόσθεσαν άλλο ένα μέσο διάχυσης της επιστημονικής γνώσης στην κοινωνία με τρόπο απλό και κατανοητό.
Σημαντική στάθηκε η συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών στη διεξαγωγή δύο ερευνών, η πρώτη με θέμα: «Nοηματοδοτήσεις της μετάβασης και της ένταξης. Η περίπτωση των Σύριων προσφύγων στην Ελλάδα σήμερα» και η δεύτερη με θέμα: «Στάσεις και αναπαραστάσεις γυναικών απέναντι στον COVID-19 στον τόπο διακοπών τους»
Παράλληλα, το ΚΕ.Μ.Ε. συνέχισε να δραστηριοποιείται σε υπερεθνικό επίπεδο στο πλαίσιο συμμετοχής στις εργασίες του αρμόδιου τομέα του Ο.Η.Ε. (NGO Branch) συνεργαζόμενο θεσμικά με τις κορυφαίες οργανώσεις παγκοσμίως ως ένας εκ των ελαχίστων ελληνικών φορέων που απολαύουν συμβουλευτικής ιδιότητας.
Πρέπει να σταθούμε ιδιαίτερα στο διήμερο διεθνές συνέδριο που διοργάνωσε ο φορέας μας από κοινού με το ΕΚΚΕ, το Τμήμα ΕΜΜΕ του ΕΚΠΑ και την Ομάδα Εργασίας Ποιοτικών Μεθοδολογιών και Επιστημολογιών της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Εγκληματολογίας με τίτλο: “Contemporaries Societies in Motion: Pioneering qualitative research methods in the study of deviance and social control”. Στο συνέδριο συμμετείχαν συνολικά 84 ομιλήτριες/ές από 32 πανεπιστήμια της Ευρώπης.
Επιπλέον, διοργανώσαμε και επόμενο διαδικτυακό συνέδριο με τίτλο: «Παραπληροφόρηση & fake news. Διεπιστημονική προσέγγιση & πρακτικές για την αντιμετώπιση» υπό την αιγίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, με συμμετοχή επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Το ΚΕ.Μ.Ε. συμπλήρωσε το 2021 έξι χρόνια λειτουργίας και ο στόχος μας να εξελιχθεί ως Κέντρο ακόμα περισσότερο κατά το περασμένο έτος επιτεύχθηκε σε εσωτερικό και διεθνές επίπεδο και μάλιστα εν μέσω πανδημίας. Παρόλα αυτά, ήταν και φέτος αισθητή η έλλειψη δια ζώσης επαφής και επικοινωνίας τόσο με τα μέλη και τους συνεργάτες μας όσο και με το κοινό και ανυπομονούμε σύντομα ανταμώσουμε ξανά, να μοιραστούμε την αγάπη μας για την επιστήμη και να προσεγγίσουμε την κοινωνία με δράσεις σύγχρονες, πρωτότυπες και ποιοτικές.
Το ΔΣ του ΚΕ.Μ.Ε.
Ολόκληρη η ετήσια αναφορά του ΚΕ.Μ.Ε για το έτος 2021 είναι διαθέσιμη σε μορφή αρχείου pdf.
ΚΕ.Μ.Ε. Ετήσια Αναφορά 2021