Το “The Street Art Project”, υπό την αιγίδα του «Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος – ΚΕ.Μ.Ε.» (https://e-keme.gr/category/street-art-project/) και με χορηγό επικοινωνίας το “Social Policy” (www.socialpolicy.gr), ξεκίνησε το Φεβρουάριο του 2018 και συνεχίζεται έως σήμερα. Δημιουργός και Συντονίστρια του Project είναι η Κωνσταντίνα Κωνσταντίνου (Κοινωνιολόγος – ΜΔΕ «Εγκληματολογίας», Πάντειο Πανεπιστήμιο) σε συνεργασία με την κ. Ευδοξία Φασούλα, (Δικηγόρος – Αναλυτική/Δικαστική Γραφολόγος, Διδάκτωρ Νομικής Πανεπιστημίου του Μονάχου).
Η επταμελής ερευνητική ομάδα είναι η εξής:![]()
Γιώργος Γιακουβάκης, Κοινωνιολόγος – ΜΔΕ «Εγκληματολογίας», Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αγγελική Γιαννάκη, Νομικός, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, MA “Criminology and Criminal Justice, Centre for Criminology, Faculty of Law”, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης – ΗΒ, Ιωάννα Δερβίση, Νομικός, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, Μεταπτυχιακό LLM “Forensics, Criminology & Law” Πανεπιστήμιο Μάαστριχτ – Ολλανδία, Κατερίνα Καλογεράκη, Κοινωνιολόγος, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Νεφέλη Μπαφούνη, Ψυχολόγος, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αγγελική Πεπόνη, Κοινωνιολόγος – ΜΔΕ «Εγκληματολογίας», Πάντειο Πανεπιστήμιο, Μαίρη Φωσκόλου, Τμήμα Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών τελειόφοιτη του ΠΜΣ «Εγκληματολογίας», Πάντειο Πανεπιστήμιο. |
Το #TheStreetArtProject παραμένει ακόμη ως μία ανοιχτή επιστημονική πλατφόρμα συλλογής, μελέτης, διάχυσης γνώσεων για το φαινόμενο των αστικών δημόσιων τοιχογραφιών, τόσο μεσαίου μεγέθους (“pieces/masterpieces”) όσο και μεγάλου μεγέθους (“mural/public art”).
Η αξία αυτού του Project έγκειται στον επιμορφωτικό/εκπαιδευτικό χαρακτήρα που μπορούν να έχουν οι τεχνικές της Street Art, σε αντίθεση με τις τεχνικές του Graffiti, στους ανηλίκους και στην οπτική κατανόησή της από τους ενηλίκους με σκοπό τον επαναπροσδιορισμό της καθημερινότητάς τους σε σχέση με την πόλη όπου ζουν.
Η καταγραφή των έργων που «ζει» μέσω της υποκειμενικής ερμηνείας που τους αποδίδουν οι περαστικοί/κάτοικοι/ οι άνθρωποι της πόλης ή και της υπαίθρου μέσω της φωτογραφικής κάμερας επηρεάζει την οπτική αντίληψη περί κτιρίων (συμβόλων της αστικοποίησης ως τρόπου ζωής) και τη διατήρηση της «μνήμης» μιας εποχής ρευστών ανθρώπινων σχέσεων μέσω μηνυμάτων που εκπέμπουν, καθώς δεν είναι λίγα τα έργα που αναπολούν τη σταθερότητά τους ή την εκ βαθέων αλλαγή τους.
Η παρουσίαση των δράσεων #SAP 2018 – 2020 εδώ.