Συμμετοχή του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος (ΚΕ.Μ.Ε.) στο 18ο Ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Εγκληματολογίας (ESC)

Συμμετοχή του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος (ΚΕ.Μ.Ε.) στο 18ο Ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Εγκληματολογίας (ESC)

Crimes against Humans and Crimes against Humanity

 Σαράγεβο, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, 29.08.-01.09.2018

 

Το Κέντρο Μελέτης του Εγκλήματος (ΚΕ.Μ.Ε.) συμμετείχε στο 18ο Ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Εγκληματολογίας (ESC) που διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο του Σαράγεβο, στις 29-31 Αυγούστου και 1 Σεπτέμβρη 2018, στο Σαράγεβο (Βοσνία και Ερζεγοβίνη).

Το Ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Εγκληματολογίας  διεξάγεται κάθε χρόνο σε διαφορετική πόλη της Ευρώπης και σε αυτό συμμετέχουν κορυφαίοι εγκληματολόγοι από όλο τον κόσμο. Αποτελεί το μεγαλύτερο επιστημονικό γεγονός στο χώρο της ευρωπαϊκής Εγκληματολογίας και συγκεντρώνει χιλιάδες συνέδρους που κατά κύριο λόγο παρουσιάζουν τα πορίσματα των πιο πρόσφατων εγκληματολογικών ερευνών.

Το Κέντρο μας συμμετείχε  στο συνέδριο με δύο παρουσιάσεις που αφορούσαν τη σύνδεση της πολιτισμικής Εγκληματολογίας και της Εγκληματολογίας του δημόσιου χώρου με τις πολυσχιδείς επιστημονικές δράσεις που έχουμε διεξάγει έως σήμερα.

Περαιτέρω, ο Δρ Φώτιος Σπυρόπουλος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕ.Μ.Ε., παρουσίασε δείγμα της δουλειάς του ως επιστημονικός υπεύθυνος ερευνητικής ομάδας και μεταδιδακτορικός ερευνητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής αναφορικά με τη διασπορά ψευδών ειδήσεων στο διαδίκτυο (fake news).

Η συμμετοχή του ΚΕ.Μ.Ε. στο Ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Εγκληματολογίας προσέλκυσε πολλά θετικά σχόλια αλλά και την ιδιαίτερη προσοχή των συνέδρων, μεταξύ των οποίων αυτή του καθηγητή του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, ενός εκ των συγγραφέων του πρώτου βιβλίου που εκδόθηκε στην Ευρώπη για την πολιτισμική Εγκληματολογία, Keith Heyward. Ο Κeith Heyward τοποθετήθηκε δημοσίως, μετά το τέλος της παρουσίασής μας, δηλώνοντας ότι εξεπλάγη θετικά που ένας επιστημονικός φορέας στην Ελλάδα, κάνει πράξη, με επιμονή και επιτυχία, όσα αναφέρει η πολιτισμική Εγκληματολογία.

Επιπρόσθετα το ΚΕ.Μ.Ε. είχε τη χαρά και την τιμή να επικοινωνήσει με πλήθος συνέδρων και διεθνούς φήμης εγκληματολόγους όπως ο Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Εγκληματολογίας Μarcelo Aebi (Uni. of Lausanne, BG), ο Πρόεδρος αυτής Gorazd Mesko (Uni. Of Maribor, SL), o Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Εταιρείας Εγκληματολογίας Stephan Parmentier (KU Leuven, BG), o καθηγητής Shadd Maruna (Queen’s University, UK) και βέβαια με τον αγαπητό Γιώργο Αντωνόπουλο, Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Teeside (UK).

Εκτός από την ‘ελληνική αντιπροσωπεία’ του ΚΕΜΕ, στο συνέδριο συμμετείχε ο έλληνας εγκληματολόγος Ιωάννης Παπαδόπουλος με εισήγηση αναφορικά με την κράτηση των ασυνόδευτων ανηλίκων, ο οποίος εκπονεί τη διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ.

Aκολουθούν φωτογραφικά στιγμιότυπα από τη συμμετοχή του ΚΕ.Μ.Ε. στο συνέδριο και τις συναντήσεις του με συναδέλφους εγκληματολόγους από όλη την Ευρώπη.

Το συνέδριο στο Σαράγεβο μας αποκάλυψε με πολυεπίπεδο τρόπο τη σημασία της συγκριτικής Εγκληματολογίας αλλά και την ιδιαίτερη συμβολή της ιστορίας στην εγκληματολογική θεώρηση. Οφείλουμε θερμά συγχαρητήρια στους διοργανωτές για την υπέροχη και πολύ καλά οργανωμένη διεθνή συνάντηση. Ευχαριστούμε θερμά και από καρδιάς τους συνέδρους για την ‘τροφή για σκέψη’ που μας προσέφεραν οι εξαιρετικές παρουσιάσεις τους. Οι ιδέες που προέκυψαν, οι συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν και οι δυνατότητες που δημιουργήθηκαν προσβλέπουμε ότι πρόκειται να συμβάλλουν δυναμικά στον εμπλουτισμό και την εμβάθυνση του επιστημονικού μας έργου.

Περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο: https://www.eurocrim2018.com/

Περισσότερες πληροφορίες για την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Εγκληματολογίας: https://www.esc-eurocrim.org/

Add Comment