“Το θέμα της αποζημίωσης των θυμάτων εγκλημάτων”, του Ομ. Καθηγητή Α. Μαγγανά

Το θέμα της αποζημίωσης των θυμάτων εγκλημάτων

 

-Αντώνης Δ. Μαγγανάς

Ομότιμος Καθηγητής Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Το θύμα ενός βίαιου εγκλήματος (ληστεία, βιασμός, κακοποίηση, τραυματισμός γενικότερα) θα νοιώσει, ασφαλώς μια ικανοποίηση με τη σύλληψη και την καταδίκη  του δράστη όμως ποιος φορέας θα το αποζημιώσει για τις χαμένες ώρες δουλειάς, για την περίθαλψη στο νοσοκομείο, για τις συνεδρίες με ψυχολόγους  και θεραπευτές για την αποκατάσταση της βλάβης που υπέστη από το έγκλημα δεδομένου, μάλιστα, ότι σε αρκετές περιπτώσεις  ο δράστης μπορεί να παραμένει άγνωστος η να μην έχει τα χρήματα για την αποζημίωση του θύματος.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση με καθυστέρηση σε σύγκριση με τις νομοθεσίες του Καναδά και των ΗΠΑ εξέδωσε την Οδηγία 2012/29/EE για τα δικαιώματα των θυμάτων όπου καθορίζει μια σειρά δεσμευτικών δικαιωμάτων για τα θύματα εγκληματικών πράξεων, καθώς και σαφείς υποχρεώσεις για τα κράτη μέλη της ΕΕ ως προς τη διασφάλιση αυτών των δικαιωμάτων στην πράξη.

Να σημειωθεί ότι η Οδηγία έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ τον Οκτώβριο του 2012, θέτοντας ως όριο για τη συμμόρφωση των κρατών μελών τη 16η Νοεμβρίου.

Το ελληνικό κράτος, αν και η επιτροπή για την ενσωμάτωση της οδηγίας είχε συσταθεί από το Φεβρουάριο του 2013, έπειτα από μία σειρά παρατάσεων, με πιο πρόσφατη το Μάιο του 2015, δεν έχει ακόμα ενσωματώσει την εν λόγω οδηγία.

Οι νέοι κανόνες ισχύουν για όλα τα άτομα, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, που είναι θύματα εγκληματικών πράξεων στην ΕΕ, ενώ ισχύουν επίσης αν η ποινική διαδικασία διεξάγεται στην ΕΕ.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στόχος των νέων κανόνων είναι η αναγνώριση και η μεταχείριση όλων των θυμάτων εγκληματικών πράξεων και των μελών της οικογένειάς τους με σεβασμό και χωρίς διακρίσεις, ανάλογα με τις ανάγκες καθενός από αυτά.

* Κύρια πηγή για τη δημοσίευση αυτή υπήρξε η Ετήσια Έκθεση για το 2007 της κρατικής υπηρεσίας για την αποζημίωση θυμάτων εγκληματικών πράξεων του Κεμπέκ. IVAC (indemnisation des victimes d’ actes criminels), Québec, Canada, 2008.

Μπορείτε να κατεβάσετε ολόκληρο το κείμενο του Καθηγητή με τίτλο “Το θέμα της αποζημίωσης των θυμάτων εγκλημάτων” σε αρχείο μορφής .pdf πατώντας πάνω στην κάτωθι φωτογραφία.

 

Add Comment