Το “The Street Art Project” στο πρώτο ομώνυμο φεστιβάλ για τις τέχνες του δρόμου “Street Art Festival” στην Κηφισιά: καταγραφή

#TheStreetArtProject

ΚΕ.Μ.Ε

Κ Ε Ν Τ Ρ Ο  Μ Ε Λ Ε Τ Η Σ  ΤΟΥ  Ε Γ Κ Λ Η Μ Α Τ Ο Σ

Μέγαρο Αλέξανδρου Σούτσου, Σταδίου 33 και Πεσμαζόγλου, 8ος όροφος,  T.K.: 10559, Αθήνα

www.e-keme.gr

 

Logo designed by street artist “Fotizontas”

 

Το “The Street Art Project” στο πρώτο ομώνυμο φεστιβάλ για τις τέχνες του δρόμου “Street Art Festival” στην Κηφισιά: καταγραφή

 

Φωτογραφία: Έλλη Μελέα

Φωτογραφία: Έλλη Μελέα

Το Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού & Αθλητισμού «Δημήτριος Βικέλας» του Δήμου Κηφισιάς διοργάνωσε, στις 6 & 7 Απριλίου 2019, στο Άλσος Κηφισιάς «Δημήτρης Ζωμόπουλος» μία σειρά δραστηριοτήτων, ιδίως για εφήβους, με έμφαση στην τέχνη του δρόμου και υπό τον τίτλο “Street Art Project”[1]. Το δικό μας ομώνυμο project, στο πλαίσιο παρακολούθησης και καταγραφής όμορων δράσεων επισκέφτηκε το χώρο τη δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων.

Πράγματι, μεγάλο μέρος του πάρκου είχε μεταμορφωθεί σε street park με υπαίθριες εκθέσεις έργων graffiti, κινητά επιτοίχιο και ad hoc tagging και live δράσεις street art. Οι συγκεκριμένες δραστηριότητες συνοδευόντουσαν και από μία σειρά workshops, όπως η ομάδα κρουστών του Γιώργου Φασόλη και η Έκθεση Street Φωτογραφίας από τους Απόστολο Ματζουράνη, Ασημακόπουλο Γιώργο, Πανταζή Ανδρέα και της ομάδας “FartFocus”, νοηματοδοτώντας έτσι το κάλεσμα γνωριμίας με την street κουλτούρα εν γένει.

Φωτογραφία: Έλλη Μελέα

Φωτογραφία: Έλλη Μελέα

Η διάδοση της street art στο πλαίσιο της αστικής πολιτιστικής ζωής αποτελεί γεγονός και αυτό εκφράζεται τόσο μέσα από τα πρώτα βήματα επιστημονικής ενασχόλησης με το θέμα όσο και μέσα από τον εναγκαλισμό του από τοπικούς και πολιτιστικούς φορείς. Παράλληλα, η άνθηση των φεστιβάλ ως δράσεις προώθησης του πολιτισμού και της δημιουργικότητας αλλά και ως μέσω ενδυνάμωσης των τοπικών κοινωνιών φέρνει στο προσκήνιο μια νέα δυναμική.

Κριτικά σκεπτόμενες, το φεστιβάλ προσανατολίστηκε κυρίως στο δεύτερο, δηλαδή στην ενδυνάμωση της τοπικής κοινωνίας δίνοντας έμφαση στους εφήβους αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τη δημιουργικότητα. Αυτή η υπόθεση εργασίας μπορούμε να πούμε ότι προκύπτει τόσο από το εισαγωγικό κείμενο που παρουσιάζει την εκδήλωση και η οποία κάνει λόγο για «διάλειμμα από το ψηφιακό κόσμο» όσο και μέσα από το ίδιο το πρόγραμμα. Για την εκδήλωση στο Άλσος Κηφισιάς η street art γίνεται η αφορμή για να αφυπνίσει τους νέους ώστε να βγουν έξω στον πραγματικό κόσμο κλείνοντας τις οθόνες.

Φωτογραφία: Ευδοξία Ζ. Φασούλα

Φωτογραφία: Ευδοξία Ζ. Φασούλα

Σαφώς, είναι χαρακτηριστικός και ο τόπος της εκδήλωσης ο οποίος μοιάζει οξύμωρος καθώς επιδίωξη της street art είναι η ενσωμάτωση και ο άμεσος διάλογος με το περιβάλλον του αστικού τοπίου και η άσκησή της σε μετακινούμενους καμβάδες ίσως μοιάζει με παραβίαση ή περιορισμό της αρχικής της φύσης. Παρ’ όλο που σε αυτό το πλαίσιο η street art μοιάζει παραγκωνισμένη, είναι θετικό στοιχείο ακόμα και που ακούγεται το όνομά της συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην απενοχοποίησή της.

Η δράση σε μεγάλο βαθμό ονομάστηκε φεστιβάλ (πιο συγκεκριμένα στο προωθητικό υλικό αναφέρεται ως  “event-festival” που είναι εξ’ ορισμού λάθος όρος). Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται  κατάχρηση του όρου φεστιβάλ,  το οποίο κανονικά πραγματοποιείται υπό συγκεκριμένους κανόνες αλλά στην πιο απλή τους μορφή τους, όπως εδώ,  περιορίζεται στην περιοδικότητα και την επικαιρότητα. Αν υπάρξουν και άλλες δράσεις της συγκεκριμένης εκδήλωσης – δράσης τα επόμενα χρόνια, τότε θα μπορεί να χαρακτηριστεί  ως φεστιβάλ. Αν, επίσης, οι επόμενες δράσεις δώσουν έμφαση στην ουσία της street art, τότε θα δικαιώσει και τον τίτλο του[2].

_________________________________________________________

[1] Για τις λεπτομέρειες της εκδήλωσης βλ. http://www.kifissia.gr/el/event/street-art-project-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B5%CF%86%CE%AE%CE%B2%CE%BF%CF%85%CF%82.

[2] Alessandro F., Festival: Definition and Morphology, University of New Mexico Press, 1987. Getz D. & Stephen J. P., Event Studies: Theory, Research and Policy for Planned Events, Butterworth-Heinemann, Oxford, 2007. Noordman Th. B. J., Festivals en gemeentelijk, Nederland, 2005.

 

Μπορείτε να κατεβάσετε ολόκληρο το κείμενο σε αρχείο μορφής .pdf πατώντας πάνω στην κάτωθι φωτογραφία.

 

Add Comment