Σύμφωνα με το καταστατικό το ΚΕ.Μ.Ε. διοικείται από εξαμελές Διοικητικό Συμβούλιο.

Πρόεδρος: Διονύσης Χιόνης
Διονύσης Χιόνης

Διονύσης Χιόνης

Ο Διονύσης Χιόνης είναι Δικηγόρος παρ΄ Αρείω Πάγω, απόφοιτος της Νομική Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στην Εγκληματολογία από την ίδια Σχολή. Παράλληλα με την άσκηση μάχιμης δικηγορίας, συνεργάζεται με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ως Εισηγητής-Συγγραφέας και Εκπαιδευτής στο Κέντρο Δια βίου Μάθησης σε εκπαιδευτικά προγράμματα Εγκληματολογίας. Είναι επιστημονικός συνεργάτης του εκδοτικού οίκου “Νομική Βιβλιοθήκη”,  της εταιρείας νομικής πληροφορικής ‘‘Νομοτέλεια” και νομικός σύμβουλος της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης αποφυλακισμένων “Νέοι Ορίζοντες”. Έχει διατελέσει επί έτη επιστημονικός συνεργάτης του Εργαστηρίου Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, νομικός σύμβουλος του Ν.Π.Ι.Δ. “Επάνοδος” για την κοινωνική επανένταξη αποφυλακιζομένων, καθώς και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ν.Π.Ι.Δ. “Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας”. Έχει συμμετάσχει σε εγκληματολογικά ερευνητικά προγράμματα του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει λάβει μέρος ως εθνικός πραγματογνώμονας σε ερευνητικά προγράμματα και project της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου της Ευρώπης. Άρθρα και μελέτες του έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά, έχει συμμετάσχει ως συγγραφέας σε συλλογικά έργα ποινικού δικαίου και Εγκληματολογίας και έχει παρουσιάσει πλήθος εισηγήσεων τόσο σε επιστημονικά συνέδρια όσο και σε κρατούμενους εντός σωφρονιστικών καταστημάτων. Έχει διατελέσει αν. Καθηγητής Εγκληματολογίας στην Ακαδημία Αξιωματικών της Ελληνικής  Αστυνομίας και τακτ. Καθηγητής νομικών μαθημάτων σε Ι.Ε.Κ. Τέλος, είναι συνδημιουργός του εγκληματολογικού περιοδικού του Εργαστηρίου Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών “the art of crime” και ιδρυτικό μέλος του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος.

Αναλυτικό Βιογραφικό

Αντιπρόεδρος:  Δρ. Φώτιος Σπυρόπουλος
Δρ. Φώτιος Σπυρόπουλος

Δρ. Φώτιος Σπυρόπουλος

Ο Φώτιος Σπυρόπουλος είναι Επ. Καθηγητής Ποινικού Δικαίου στο Philips University (Cy). Επίσης, διδάσκει ποινικό δίκαιο στη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας και σε ακαδημαϊκά Ιδρύματα στην Ελλάδα και έχει διδάξει ποινικό δίκαιο και εγκληματολογία σε πανεπιστήμια στην Ελλάδα και το εξωτερικό (ενδεικτικά: Γερμανία, Βραζιλία, Νότια Αφρική, Ισραήλ κλπ.). Έχει υπάρξει Τακτικός Καθηγητής Ποινικού Δικαίου και Τακτικός Καθηγητής Εγκληματολογίας στη Σχολή Αξιωματικών Πυροσβεστικής. Έχει, επίσης, μιλήσει σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έχει εκδώσει ή επιμεληθεί την έκδοση τεσσάρων επιστημονικών βιβλίων και έχει συγγράψει πάνω από 40 επιστημονικά άρθρα σε ξενόγλωσσα και ελληνόγλωσσα επιστημονικά περιοδικά.

Ο Δρ. Φώτιος Σπυρόπουλος έχει υπάρξει εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για θέματα καταναλωτή, έχει συμμετάσχει σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές και έχει συνεργαστεί με φορείς της κοινωνίας των πολιτών σε εθνικό και υπερεθνικό επίπεδο (ενδεικτικά: με την “Διεθνή Διαφάνεια” ως επιστημονικός σύμβουλο για την αξιολόγηση της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το 2014, με το ΙΝ.ΚΑ. ως νομικός σύμβουλος κ.α.).

Είναι Διδάκτωρ Ποινικού Δικαίου και Εγκληματολογίας με “Άριστα παμψηφεί” της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών [υποτροφία του προγράμματος «Ηράκλειτος II» – πρώτευσε μεταξύ των υποψηφίων στους οποίους απονεμήθηκε η εν λόγω υποτροφία (βαθμός: 10,00/10,00)] και μεταδιδάκτορας του Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ολοκληρώνοντας έργο του ΕΛΙΔΕΚ.

Σπούδασε Νομική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ποινικό Δίκαιο και Δικονομία (Master) (2006 – 2008) και στην Εγκληματολογία (Master με «Άριστα») (2008 – 2010) στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα νομικής, πολιτικής επιστήμης, κοινωνιολογίας, εγκληματολογίας και ιατροδικαστικής στο Πανεπιστήμιο της Λιέγης (Βέλγιο). Επιπρόσθετα, ολοκλήρωσε τις σπουδές του και έλαβε πτυχίο από το τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Ο Δρ. Φώτιος Σπυρόπουλος είναι μέλος αρκετών επιστημονικών ενώσεων (π.χ. Ευρωπαϊκή Εταιρεία Εγκληματολογίας, Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων κ.α.). Από το 2014 είναι ιδρυτικό μέλος, μέλος Δ.Σ. και Αντιπρόεδρος του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος. Τέλος, ασκεί μάχιμη δικηγορία ως Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και διαχειριστής εταίρος της εταιρείας “ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ” και έχει εκπροσωπήσει εντολείς του σε μερικές από τις μεγαλύτερες δίκες της τελευταίας δεκαετίας. Είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και ως  οικονομικός σύμβουλος είναι μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας.

Αναλυτικό Βιογραφικό Δημοσιεύσεις

Γ. Γραμματέας: Δρ. Αναστασία Χαλκιά

Δρ. Αναστασία Χαλκιά

H Αναστασία Χαλκιά είναι συντονίστρια μαθήματος και διδάσκουσα στο διατμηματικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Αιγαίου “Media in Refugee / Migration Flows” και τακτικό διδακτικό προσωπικό του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης  (ΕΚΚΔΑ). Έχει επίσης διδάξει στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Σπούδασε Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και έλαβε τον μεταπτυχιακό της τίτλο στην Εγκληματολογία από το ίδιο πανεπιστήμιο ως υπότροφος, βάσει καλύτερης βαθμολογικής επίδοσης και για τα δύο ακαδημαϊκά έτη (2004-2006). Εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή με θέμα την αντεγκληματική πολιτική και τις τιμωρητικές στάσεις των πολιτών και επιβλέποντα τον Ομότιμο Καθηγητή Ιάκωβο Φαρσεδάκη, η οποία κρίθηκε ομόφωνα με τον βαθμό «Άριστα». Είναι αναπληρώτρια αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πρόληψης του Εγκλήματος (EUCPN). Έχει διατελέσει αντιπρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου για την Πρόληψη της Παραβατικότητας του (πρώην) Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Κοινωνίας των Πολιτών στις Επιτροπές Μετανάστευσης του Υπουργείου Εσωτερικών κατόπιν εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Συμμετείχε ως Μέλος της Επιτροπής Αξιολόγησης για το  Ευρωπαϊκό Βραβείο Πρόληψης του Εγκλήματος στο πλαίσιο της Λιθουανικής και της Ιταλικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ως Μέλος της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πρόληψης του Εγκλήματος και βοηθός του Προέδρου υπό την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έχει συγγράψει τη μονογραφία με τίτλο «Αντεγκληματική πολιτική και συμμετοχή των πολιτών» στη σειρά Εγκληματολογικές Μελέτες του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Εγκληματολογία» του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχει επιμεληθεί επιστημονικούς τόμους και κείμενά της έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά βιβλία και διεθνή επιστημονικά περιοδικά.  Έχει συμμετάσχει σε κοινωνικές έρευνες ως επιστημονικά υπεύθυνη και ως εθνική εμπειρογνώμων σε ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα. Έχει παρουσιάσει το ερευνητικό και επιστημονικό της έργο σε τακτικά και διεθνή συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από το 2009 επιμελείται την επιστημονική επιθεώρηση «Εγκληματολογία» που ίδρυσε και διευθύνει ο Ομότ. Καθηγητής Ιάκ. Φαρσεδάκης.

Σήμερα, υπηρετεί ως Προϊσταμένη στο ΑΚΑ ΕΑΔΠΥΠ με παράλληλα καθήκοντα Αναπλ. Προϊσταμένης στο ΠΓΑ Αττικής, στην Υπηρεσία Ασύλου και είναι Εθνική Εκπαιδεύτρια πιστοποιημένη από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το ‘Άσυλο (EASO) στις εκπαιδευτικές ενότητες: α) Υπαγωγή στη Διεθνή Προστασία β) Εκπαίδευση Διοικητικών Στελεχών στον Τομέα του Ασύλου.

Τέλος, η Αναστασία Χαλκιά είναι ιδρυτικό μέλος του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος (ΚΕ.Μ.Ε.) και διετέλεσε πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του για το διάστημα 2015-2018.

Αναλυτικό Βιογραφικό

Ταμίας: Μάρθα Λεμπέση
Μάρθα Λεμπέση

Μάρθα Λεμπέση

Η Μάρθα Λεμπέση είναι κοινωνιολόγος, με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Εγκληματολογία, ιδρυτικό μέλος και Διευθύντρια του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος (ΚΕ.Μ.Ε.). Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με την Επάνοδο Ν.Π.Ι.Δ. για την Κοινωνική Επανένταξη Αποφυλακιζομένων που τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με αρμοδιότητες την παρακολούθηση και ενημέρωση της βάσης δεδομένων και τη διαχείριση των στατιστικών στοιχείων του φορέα. Από το 2017 συμμετέχει και σε ερευνητικά προγράμματα που υλοποιούνται στον φορέα και πιο συγκεκριμένα στην έρευνα με θέμα: «Το φαινόμενο της υποτροπής των αποφυλακισμένων στην Ελλάδα – Εμπειρικά δεδομένα και κατευθύνσεις για την αντεγκληματική πολιτική» με επιστημονική υπεύθυνη την Καθηγ. Χρ. Ζαραφωνίτου. Επίσης, το 2018 συνεργάστηκε και με το Κέντρο Μελετών για Θέματα Ισότητας (ΚΕ.Θ.Ι.) στο πλαίσιο της υλοποίησης ερευνητικού προγράμματος με θέμα: «Παρεμβάσεις για την προώθηση της ισότητας των φύλων και την ψυχοκοινωνική, οικογενειακή και επαγγελματική επανένταξη και προσαρμογή των κρατουμένων και αποφυλακισμένων γυναικών» με επιστημονική υπεύθυνη την Δρα Φωτεινή Μηλιώνη, Διευθύντρια του Ν.Π.Ι.Δ. Επάνοδος. Aπό τον Ιούλιο 2017 έως το Μάρτιο 2019 συνεργάστηκε με την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Ένταξης Ευάλωτων Ομάδων με την επωνυμία «Νέοι Ορίζοντες Κοιν.Σ.Επ.». Έχει εργαστεί ως ερευνήτρια στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (Ε.Κ.Κ.Ε.) και συγκεκριμένα στο ερευνητικό πρόγραμμα «Δυναμική Διαχείριση βάσεων Κοινωνικών Δεδομένων και Χαρτογραφικών Αναπαραστάσεων (SoDaMap) της Δράσης Εθνικής Εμβέλειας “Αναπτυξιακές Προτάσεις Ερευνητικών Φορέων – ΚΡΗΠΙΣ”» με επιστημονική υπεύθυνη τη Διευθύντρια Ερευνών του Ε.Κ.Κ.Ε., Δρ. Ι. Τσίγκανου. Στο πλαίσιο μάλιστα του συγκεκριμένου ερευνητικού προγράμματος συμμετείχε στο συλλογικό έργο της Δρoς Ι. Τσίγκανου με τίτλο: «Το εγκληματικό φαινόμενο στην Ελλάδα σήμερα. Δεδομένα και Αναγνώσεις» που εκδόθηκε το 2016, από τις εκδόσεις Παπαζήση. Επίσης, έχει ασχοληθεί επιστημονικά και ερευνητικά με θέματα που αφορούν την εγκληματικότητα, τις αναπαραστάσεις του εγκλήματος στα Μ.Μ.Ε., την αντεγκληματική πολιτική, την επικοινωνία και το αίσθημα ασφάλειας στα ΜΜΕ, την μετασωφρονιστική μέριμνα και την κοινωνική ενσωμάτωση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Άρθρα και μελέτες της έχουν δημοσιευθεί σε συλλογικούς επιστημονικούς τόμους και εγκληματολογικά περιοδικά, ενώ παράλληλα έχει παρουσιάσει εισηγήσεις σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Αναλυτικό Βιογραφικό

Μέλος: Τόνια Καστρινάκη

Τόνια Καστρινάκη

Τόνια Καστρινάκη

Η Αντωνία Καστρινάκη είναι Κοινωνική Ανθρωπολόγος του Πανεπιστημίου Αιγαίου με ΜΔΕ στην Εγκληματολογία και Υπ. Δρ. Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου. Έχει εργαστεί ως εξωτερική συνεργάτις σε ευρωπαϊκά προγράμματα στην ΕΠΑΝΟΔΟ Ν.Π.Ι.Δ. για την Κοινωνική Επανένταξη Αποφυλακιζομένων που τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και σε έρευνες της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Υπήρξε επιστημονική συνεργάτις του ΠΜΣ «Εγκληματολογία» του Παντείου Πανεπιστημίου και έχει συνεργασθεί με ευρωπαϊκούς οργανισμούς όπως το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πρόληψης του Εγκλήματος (EUCPN). Έχει ασχοληθεί επιστημονικά και ερευνητικά με θέματα που αφορούν την εγκληματικότητα και το πεδίο της ενδοοικογενειακής βίας και τη θυματοποίηση ανηλίκων.

Αναλυτικό Βιογραφικό

Μέλος: Εύη Ανδρουλάκη

Εύη Ανδρουλάκη

Η Ευαγγελία Ανδρουλάκη είναι Υποψήφια Διδάκτωρ στο Τμήμα Μηχανικών και Πληροφορικής Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικης (IT Law, Ethics, Artificial Intelligence and Personal Data). Σπούδασε Νομική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και της απονεμήθηκε πτυχίο το 2009. Τον Φεβρουάριο του 2015 έλαβε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην «Εγκληματολογία» με βαθμό «ΑΡΙΣΤΑ» από το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Τον Νοέμβριο του 2012 είχε πρωτεύσει στις εισαγωγικές εξετάσεις του ως άνω Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών. Είναι Δικηγόρος – μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (από το 2011), διαχειρίστρια εταίρος της “ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ” και επιστημονική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής εκτελώντας έργο του ΕΛΙΔΕΚ αναφορικά με την νομική αντιμετώπιση των fakenews. Από το 2005 έως το 2009 συνεργάστηκε με το Τεχνολογικό Ίδρυμα Πειραιά ως διοργανώτρια εργαστηρίων και διαχειρίστρια της ακαδημαϊκής βιβλιοθήκης.Έχει συγγράψει άρθρα για ευρωπαϊκό ποινικό δίκαιο, για ηλεκτρονική εγκληματικότητα κ.α. Έχει συνάψει συνεργασίες με διάφορους φορείς ως ερευνήτρια και αξιολογήτρια. Επίσης, έχει υπάρξει μέλος της συντακτικής ομάδας του ηλεκτρονικού επιστημονικού περιοδικού του Εργαστηρίου Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Αθηνών www.theartofcrime.gr. Τέλος, έχει παρουσιάσει εργασίες σε πολλά επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Αναλυτικό Βιογραφικό