Γράφει η Παναγιώτα Γιάγκου, Εγκληματολόγος και Αστυνομικός της Αστυνομίας Κύπρου
«To μεγαλείο ενός έθνους και η ηθική του πρόοδος μπορούν να κριθούν από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται τα ζώα του». Μαχάτμα Γκάντι
Κάθε πολιτισμός αντιμετωπίζει τα ζώα διαφορετικά. Σύμφωνα με το απόφθεγμα του Γκάντι (Φιλιππάκου, 2018), ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονται τα ζώα του κάθε γένους είναι αντανάκλαση του ιδίου του γένους. Σε κάθε πολιτισμό όμως υπάρχουν διάφορων ειδών αντιμετωπίσεις προς τα ζώα. Από το ένα άκρο, που είναι αυτοί που φροντίζουν όλα τα ζώα, ως το άλλο άκρο, που είναι αυτοί που δεν ενδιαφέρονται για την ευημερία των ζώων. Η παρούσα εργασία θα επικεντρωθεί στα άτομα που κακοποιούν τα ζώα. Τι ακριβώς θεωρείται κακοποίηση ζώων; Πως κάποιος φτάνει σε αυτή την πράξη; Μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις; Τα ΜΜΕ ποια εικόνα απεικονίζουν; Τι θα μπορούσαν τα ΜΜΕ να κάνουν για ένα καλύτερο αύριο για τα ζώα και τη συνύπαρξη τους στην ανθρώπινη κοινωνία;, αποτελούν ορισμένα από τα ερωτήματα που μας απασχολούν.
Στο πλαίσιο της Επιστημονικής Ομάδας Εργασίας «Έγκλημα στα ΜΜΕ» Crime& ΜediaLab – KE.M.E. (e-keme.gr), η οποία εντάσσεται στις ενέργειες του Κέντρου Μελέτης Εγκλήματος, με Επιστημονικά Υπεύθυνη την Αγγελική Καρδαρά, Διδάκτορα Τμήματος ΕΜΜΕ ΕΚΠΑ, Φιλόλογο, Συγγραφέα, Εισηγήτρια και Εκπαιδεύτρια E-Learning ΕΚΠΑ, το μέλος της Επιστημονικής Ομάδας, Παναγιώτα Γιάγκου, Εγκληματολόγος και Αστυνομικός της Αστυνομίας Κύπρου, συνέταξε το εν λόγω κείμενο στο οποίο προσπαθεί βιβλιογραφικά να δώσει κάποιες απαντήσεις στα ερωτήματα που τέθηκαν πιο πάνω.
Επιπρόσθετα, για τους σκοπούς της παρούσας εργασίας έχουν διεξαχθεί συνεντεύξεις τόσο σχετικά με τα ζώα συντροφιάς όσο και για τα ζώα άγριας ζωής, από την κ. Άννα Σπανού, μέλος του Συνδέσμου Προστασίας Ζώων και Πουλιών Λάρνακας και τον κ. Πέτρο Αναγιωτό, Λειτουργό της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας, αντίστοιχα.
Στις συνεντεύξεις που ακολουθούν στο Β’ Μέρος της μελέτης, παρουσιάζεται ο ορισμός της κακοποίησης των ζωών σε κάθε περίπτωση. Επίσης, καταγράφεται η συχνότητα αυτών των πράξεων και σκιαγραφείται το προφίλ που έχουν οι δράστες, ενώ δίνονται πληροφορίες για το πώς μπορεί να καταγγελθεί από τους πολίτες μία τέτοια πράξη, κακοποίησης σε βάρος ζώων. Τέλος, γίνεται ο συσχετισμός με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, κατά πόσο δηλαδή υφίσταται κάποιο πρωτόκολλο που ακολουθείται κατά τη δημοσίευση περιστατικών κακοποίησης και πώς θα μπορούσαν οι συγκεκριμένοι φορείς να συμβάλουν στην ευαισθητοποίηση του κοινού.
Ένα πολύ σημαντικό συμπέρασμα που εξάγεται από τις συνεντεύξεις και πρέπει να μας προβληματίσει εντόνως, όπως υπογραμμίζει η ερευνήτρια, κ. Γιάγκου είναι ότι τα περιστατικά βίας σε βάρος των ζώων είναι πολλά αλλά οι παρεμβάσεις ή/και οι ποινές μηδαμινές. Αναμφίβολα πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα και είναι απολύτως αναγκαίο να ενισχυθεί η πρόληψη, η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση του κοινού και ταυτόχρονα και η έγκαιρη παρέμβαση στις περιπτώσεις βίας κατά των ζώων.
Βλ. Α’ Μέρος Μελέτης εδώ
Βλ. Β’ Μέρος Μελέτης εδώ
Το Α’ Μέρος της μελέτης δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στις 30 Οκτωβρίου 2022 στο POSTMODERN στην στήλη Έγκλημα & Media.
Βλ. κάτωθι link
Κακοποίηση ζώων, προφίλ δραστών και μιντιακές απεικονίσεις υποθέσεων
Το Β’ Μέρος της μελέτης δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στις 2 Νοεμβρίου 2022 στο POSTMODERN στην στήλη Έγκλημα & Media.
Βλ. κάτωθι link
Κακοποίηση ζώων συντροφιάς και άγριας ζωής στην Κύπρο και οι μιντιακές απεικονίσεις υποθέσεων