O ρόλος των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στις Διαπραγματεύσεις Ομηριών και Κρίσεων

από το Crime & Media Lab του ΚΕ.Μ.Ε.

O ρόλος των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στις Διαπραγματεύσεις Ομηριών και Κρίσεων

Γράφει η Παναγιώτα Γιάγκου, Εγκληματολόγος  και  Αστυνομικός  στην  Αστυνομία Κύπρου

 

«Ο χρόνος παγώνει, ο χρόνος ξεκαθαρίζει. Καμιά διάθεση δεν μπορεί να διατηρηθεί αρκετά αμετάβλητη μέσα στις ώρες»- Mark Twain

 

Οι δημοσιογράφοι τρέχουν για να εξασφαλίσουν τη σημαντική είδηση της μέρας, ενώ οι διαπραγματευτές τρέχουν να προλάβουν προκειμένου να μη χαθεί καμία ζωή. Ο χρόνος είναι υποκειμενικός και για τους δύο. Τα συναισθήματά τους, όμως, είναι παρόμοια […]

Τα ΜΜΕ μπορούν να επηρεάσουν τόσο θετικά όσο αρνητικά την έκβαση μιας διαπραγμάτευσης. Θετικά μπορούν να επηρεάσουν προβάλλοντας στοχευμένα μηνύματα  ή/και να παρέχουν πληροφόρηση σε εγκλωβισμένα άτομα, ενώ αρνητικά μπορούν να επηρεάσουν όταν γνωστοποιούν ευαίσθητες πληροφορίες όπως τα στοιχεία των εμπλεκομένων ή τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της αστυνομίας. Επίσης, μπορεί να γίνει απευθείας επαφή με το πρόσωπο το οποίο διαπραγματεύεται η ομάδα διαπραγματεύσεων χειρισμού και κρίσεων και να επηρεαστεί η εξέλιξη του περιστατικού.

Τα ΜΜΕ ασκούν επιδράσεις τόσο στον διαπραγματευόμενο όσο και στην διαπραγματευτική ομάδα και αυτό είναι γεγονός που είδαμε να συμβαίνει σε διάφορες περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια.  Ενδεικτικά, και για τους σκοπούς του παρόντος κειμένου, θα γίνει αναφορά σε τρία περιστατικά, δύο εκ των οποίων στην Κύπρο και ένα στην Ελλάδα.

[…] Οι δημοσιογράφοι θα έπρεπε να είναι οι πλέον ευαισθητοποιημένοι στον εν λόγω τομέα, αφού διαπιστώνονται περιπτώσεις όπου θυσιάζουν την ηθική, την δεοντολογία, την ποιότητα και τησωστή ενημέρωση για να εξασφαλίσουν την υψηλότερη τηλεθέαση ή περισσότερα κλικ. Επίσης, πολύ σημαντικό σε ότι αφορά τέτοιου είδους θέματα να υπάρχει σεβασμός και ευαισθησία στον ανθρώπινο πόσο, να γίνεται προσπάθεια προστασίας των θυμάτων ή/και μαρτύρων, αλλά και να αποθαρρύνονται οι εγκληματικές και τρομοκρατικές ενέργειες. Όταν το περιστατικό λήξει, οι δημοσιογράφοι μπορούν να αναδείξουν και να αναλύσουν σε μεγαλύτερο βάθος πτυχές της υπόθεσης, στις οποίες είναι σκόπιμο να μην αναφερθούν κατά την εξέλιξη των γεγονότων και για όσο διαρκεί η κρίσιμη διαπραγμάτευση.

«Μια λέξη και όλα σώζονται. Μια λέξη και όλα χάνονται.» –André Breton

Μπορείτε να κατεβάσετε και να διαβάσετε κείμενο της κας Π. Γιάγκου πατώντας πάνω στην κάτωθι φωτογραφία.

Add Comment