“Orange the World: ΤΕΛΟΣ ΤΩΡΑ ΣΤΗ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ!”

United Nations Secretary-General’s Campaign
UNiTE by 2030 to End Violence against Women

16 Ημέρες Ακτιβισμού ενάντια στην Έμφυλη Βία κατά των Γυναικών και των Κοριτσιών 25 Νοεμβρίου – 10 Δεκεμβρίου 2021

Campaign logo 2021 UNWomen

Τo Kέντρο Μελέτης του Εγκλήματος συμμετέχει ενεργά για 2η συνεχή χρονιά στην 16ήμερη εκστρατεία των Ηνωμένων Εθνών για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Καθημερινά και για 16 ημέρες συμβάλλουμε με τα μέσα που διαθέτουμε και με την υποστήριξη της επιστημονικής μας ομάδας Awareness Project «Άμβλυνση της βίας κατά των γυναικών στην ιδιωτική και στη δημόσια σφαίρα» στην εκρίζωση πατριαρχικών αντιλήψεων και πρακτικών που «φυσικοποίησαν» τις έμφυλες ανισότητες και τη βία που τις υποστηρίζει.

 

Ακολουθήστε μας για 16 ημέρες και ας κάνουμε τον κόσμο μας πορτοκαλί…. όλοι & όλες μαζί!

 

 

#EndViolenceΑgainstWomenNow #orangetheworld #16days #spreadtheword


Λίγα λόγια για την εκστρατεία

Οι 16 Μέρες Ακτιβισμού (16 Days of Activism) είναι μια ετήσια διεθνής εκστρατεία για την εξάλειψη της έμφυλης βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών που ξεκινά στις 25 Νοεμβρίου, την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών (the International Day for the Elimination of Violence against Women) και διαρκεί έως τις 10 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Day). Η συγκεκριμένη εκστρατεία ξεκίνησε το 1991, από ακτιβίστριες/ακτιβιστές που συμμετείχαν στο 1ο Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ηγεσίας Γυναικών, και φέτος το 2021 αποτελεί  μια χρονιά ορόσημο μιας και αισίως εορτάζεται η 30η της επέτειος. Μάλιστα, όπως υπολογίζεται από το 1991 μέχρι και σήμερα στην Εκστρατεία έχουν συμμετάσχει πάνω από 6000 οργανισμοί σε περίπου 187 χώρες, και έχουν προσεγγιστεί 300[1] εκατομμύρια άνθρωποι. Συνεχίζει κάθε χρόνο να συντονίζεται από το Centre for Women’s Global Leadership (CWGL) και αξιοποιείται ως οργανωμένη στρατηγική από άτομα, ιδρύματα και οργανισμούς σε όλο τον κόσμο ώστε να ενδυναμωθούν και να ακουστούν οι φωνές τους για την πρόληψη και εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών.

Υποστηρίζοντας αυτήν την πρωτοβουλία της κοινωνίας των πολιτών, υπό την ηγεσία του γενικού γραμματέα Ηνωμένων Εθνών, Antonio Guterres, η καμπάνια για το τέλος της βίας κατά των γυναικών με τίτλο “UNiTEby 2030 to End Violence against Women campaign (UNiTE Campaign)” η οποία είναι μια πολυετής προσπάθεια που ξεκίνησε το έτος 2008, ζητεί παγκόσμια δράση και συστράτευση ώστε να υπάρξει αφύπνιση και να ενισχυθούν οι προσπάθειες για συνηγορία και ανταλλαγή γνώσης, πρωτοβουλιών και καλών πρακτικών. Τα τελευταία χρόνια η καμπάνια χρησιμοποιεί το πορτοκαλί χρώμα, που αντιπροσωπεύει ένα λαμπρότερο μέλλον απαλλαγμένο από τη βία κατά των γυναικών και κοριτσιών ως ένα ενωτικό θέμα, που αφορά όλες και όλους σε παγκόσμια κλίμακα.

 

2021

 

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις από τα επίσημα στατιστικά δεδομένα του Working Group VAWG του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σχεδόν 1 στις 3 γυναίκες ηλικίας 15 ετών και άνω, σε όλο τον κόσμο έχει υποστεί σωματική/φυσική ή σεξουαλική βία από οικείο πρόσωπο, σύντροφο, ή μη ή και τα δύο, τουλάχιστον μία φορά στη ζωή της, υποδεικνύοντας ότι τα επίπεδα της έμφυλης βίας στις σχετικές μετρήσεις έχουν παραμείνει σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητα υψηλά την τελευταία δεκαετία.[2] Αυτοί οι αριθμοί, όπως επισημαίνεται στις σχετικές εκθέσεις, φαίνεται να μην αντικατοπτρίζουν τον πραγματικό αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19 στην έμφυλη βία και μάλιστα όπως υπογραμμίζεται, οι αριθμοί αυτοί θα ήταν ακόμη υψηλότεροι εάν περιελάμβαναν ολόκληρο το συνεχές της βίας που πλήττει τις γυναίκες και τα κορίτσια, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής παρενόχλησης, της βίας σε ψηφιακά περιβάλλοντα, τις επιβλαβείς πρακτικές και την σεξουαλική εκμετάλλευση.

Η πανδημία του COVID-19 παρουσιάζεται επίσης να έχει επιδεινώσει την όλη κατάσταση, από τη μία πλευρά αυξάνοντας τους παράγοντες κινδύνου για περιστατικά έμφυλης βίας (VAWG), συμπεριλαμβανομένης της ανεργίας και της φτώχειας, και από την άλλη ενισχύοντας πολλούς από τους βαθύτερους γενεσιουργούς παράγοντες του φαινομένου, όπως είναι τα έμφυλα στερεότυπα και τα παρωχημένα επιβλαβή κοινωνικά πρότυπα. Έχει υπολογιστεί μάλιστα, ότι 11 εκατομμύρια κορίτσια ενδέχεται να μην επιστρέψουν ποτέ στο σχολείο λόγω της πανδημίας του COVID-19, αυξάνοντας ως εκ τούτου τον κίνδυνο παιδικών και εξαναγκαστικών γάμων.[3] Η οικονομική κρίση αναμένεται να ωθήσει 47 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια σε ακραία φτώχεια το 2021,[4] αντιστρέφοντας δεκαετίες προόδου και διαιωνίζοντας διαρθρωτικές ανισότητες που ενισχύουν την έμφυλη βία (VAWG). Τα αναδυόμενα δεδομένα από μία πρόσφατη σύντομη διεθνική αξιολόγηση σχετικά με τον αντίκτυπο του COVID-19 στην έμφυλη βία από το UN Women, χρησιμοποιώντας μία καινοτόμο μέθοδο συλλογής δεδομένων εξ αποστάσεως, επιβεβαιώνουν την αύξηση της έμφυλης βίας ως αποτέλεσμα της πανδημίας του COVID-19 σε χώρες όπως το Καμερούν, η Κένυα, η Ταϊλάνδη και η Ουκρανία. Περισσότερα δεδομένα θα είναι σύντομα διαθέσιμα και για 9 ακόμη χώρες.[5]

Επιπλέον, εκτός από τον αντίκτυπο του COVID-19, οι ανησυχητικές εξελίξεις σ’ ένα παγκόσμιο πλαίσιο βίαιων συγκρούσεων και ανθρωπιστικών κρίσεων, συμπεριλαμβανομένων των φυσικών καταστροφών που σχετίζονται με το κλίμα, επηρεάζουν σήμερα πολύ περισσότερους ανθρώπους από ποτέ, με έναν δυσανάλογο αντίκτυπο στις γυναίκες και τα κορίτσια, διαιωνίζοντας όλες τις μορφές έμφυλης βίας. Όπως παρατηρήθηκε στον απόηχο του σεισμού στην Αϊτή, το 53,6% των γυναικών αντιμετώπισε δυσκολίες στην πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας ενώ η έλλειψη στέγης και βασικών αγαθών γίνεται αντιληπτή από το 83% εξ αυτών ως παράγοντας ανασφάλειας και αυξημένου κινδύνου βίας.[6]

Η σημερινή περίπλοκη κατάσταση στο Αφγανιστάν οδήγησε σε οπισθοδρόμηση και αγνοήθηκαν τα κέρδη που αποκτήθηκαν με κόπο τόσα χρόνια στο πεδίο των δικαιωμάτων των γυναικών.[7] Κι ενώ οι μορφές και τα πλαίσια μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τις γεωγραφικές τοποθεσίες, τις εμπειρίες των γυναικών και των κοριτσιών, οι διαφορετικές μορφές βίας συνεχίζουν να συμβαίνουν τόσο στην δημόσια και ιδιωτική σφαίρα, σε ειρηνικά περιβάλλοντα και σε περιβάλλοντα συγκρούσεων καθώς και σε περιβάλλοντα ανθρωπιστικών ή άλλων κρίσεων και μας φορά όλους και όλες. Μάλιστα, οι πιο περιθωριοποιημένες γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών με αναπηρίες, των προσφυγισσών/μεταναστριών ή αυτοχθόνων γυναικών, μεταξύ άλλων, φαίνεται να κινδυνεύουν δυσανάλογα περισσότερο να αντιμετωπίσουν εμπόδια στην πρόσβαση τους σε υπηρεσίες και δικαιοσύνη.

Η πανδημία COVID-19 έδειξε ότι ο κόσμος μας τελικέ ήταν απροετοίμαστος να ανταποκριθεί στην ταχεία κλιμάκωση όλων των μορφών έμφυλης βίας. Αν θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι καμία γυναίκα ή κορίτσι δεν θα μείνει πίσω, απροστάτευτο, χρειάζονται ολοκληρωμένες και περιεκτικές προσεγγίσεις που να μπορούν να προσαρμοστούν σε ταχέως μεταβαλλόμενα περιβάλλοντα, πρόληψη και ανταπόκριση σε όλες τις μορφές έμφυλης βίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι προσπάθειές μας για την πρόληψη και την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών πρέπει να συνεχιστούν με το ίδιο σθένος όχι μόνο κατά τη διάρκεια των 16 Ημερών Ακτιβισμού αλλά και όλο το χρόνο. Χτίζοντας στην ορμή που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του Φόρουμ για την Ισότητα των Γενεών είναι ζωτικής σημασίας να συνεχίσουμε και να εντείνουμε τις προσπάθειές μας καθώς η σκιά της πανδημίας είναι ακόμα εδώ και δυστυχώς δεν υπάρχει εμβόλιο εναντίον της βίας.

 

Βασικές δραστηριότητες: “ORANGE THE WORLD” και «Αναλαμβάνουμε δράση στην ORANGE DAY και κατά τη διάρκεια των 16 ημερών ακτιβισμού»

Θέμα ομπρέλα για το έτος 2021 σε παγκόσμιο επίπεδο είναι το “Orange the World: END VIOLENCE AGAINST WOMEN NOW!” και ο Επίσημος Εορτασμός για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών από τον ΟΗΕ, θα πραγματοποιηθεί στις 23 Νοεμβρίου 2021. Καθ’ όλη όμως τη διάρκεια της περιόδου των 16 ημερών από τις 25 Νοεμβρίου έως 10 Δεκεμβρίου, όλοι οι συνεργάτες του UNiTE ενθαρρύνονται να:

  • Οργανώσουν και να συντονίσουν εκδηλώσεις και δραστηριότητες σε παγκόσμιο, περιφερειακό, εθνικό και τοπικό επίπεδο που να συνηγορούν σε περιεκτικές, ολοκληρωμένες και μακροπρόθεσμες στρατηγικές, στον σχεδιασμό προγραμμάτων και στην ανεύρεση πόρων που να ανταποκρίνονται στο πραγματικό ζητούμενο που είναι η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και κοριτσιών σε όλα τα επίπεδα και η πρόληψη του φαινομένου.
  • Υποστηρίξουν δημόσιες ομιλίες και συζητήσεις και να «εκπαιδεύσουν» το κοινό σχετικά με το τι τα μεμονωμένα άτομα και οι οργανισμοί μπορούν να κάνουν ώστε να ενισχυθεί η ευαισθητοποίηση όλων στο φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών και κοριτσιών τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά το πέρας της πανδημίας του COVID-19.
  • Πραγματοποιήσουν διαδικτυακά σεμινάρια, ραδιοφωνικές εκπομπές και να εξερευνήσουν νέες δημιουργικές και καινοτόμες προσεγγίσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού, π.χ. μέσω ταινιών ντοκιμαντέρ, εκθέσεων, ψηφιακών και έντυπων εκδόσεων.
  • Προβάλλουν ιστορίες από επιζήσασες, ακτιβιστές/ακτιβίστριες και υπερασπιστές/υπερασπίστριες των δικαιωμάτων των γυναικών ώστε να αναδειχθεί ο δικός τους κρίσιμος ηγετικός ρόλος στον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών και κοριτσιών τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε τοπικό επίπεδο.
  • Ενισχύσουν τη δέσμευση των μέσων ενημέρωσης και των διαμορφωτών της κοινής γνώμης (opinion makers) με στόχο την προώθηση και διεύρυνση της ευαισθητοποίησης τους στην κατανόηση των πλεονεκτημάτων προγραμμάτων χωρίς αποκλεισμούς/διακρίσεις και την ανάγκη βιώσιμης χρηματοδότησης του συνόλου των προσπαθειών για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών.
  • Να «φορέσουν» πορτοκαλί χρώμα και να βάλουν πορτοκαλί χρώμα στους φυσικούς και εικονικούς τους χώρους στις 25 Νοεμβρίου και καθ’ όλη τη διάρκεια των 16 ημερών του ακτιβισμού, συμπεριλαμβανομένων χώρων εργασίας, φωτισμός σημαντικών μνημείων στις πόλεις, διαδικτυακών χώρων όπως είναι οι ιστότοποι, οι ηλεκτρονικές υπογραφές, οι λογαριασμοί μέσων κοινωνικής δικτύωσης κ.λπ.

 

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Πηγή: Unite-campaign-2021-concept-note-en

Λίγα λόγια για τη δράση (project) που εκπονείται υπό τον τίτλο «Άμβλυνση της βίας κατά των γυναικών στην ιδιωτική και στη δημόσια σφαίρα»

Η ως άνω δράση λαμβάνει υπόψη της τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε. και εντάσσεται εντός του Στόχου 5 – Ισότητα των φύλων και χειραφέτηση όλων των γυναικών και κοριτσιών και του Στόχου 16 – Ειρήνη, Δικαιοσύνη και Ισχυροί Θεσμοί. Αναδεικνύεται έτσι ότι η ισότητα των φύλων αποτελεί σημαντική προϋπόθεση, καθώς εκτός από θεμελιώδες δικαίωμα είναι και απαραίτητο θεμέλιο για έναν ειρηνικό, βιώσιμο και με ευημερία κόσμο και σε αυτή την προοπτική ο Φορέας θα συμβάλει με όλες τις δυνατότητές του.

Η συγκεκριμένη δράση αποτελεί λογική και φυσική συνέπεια της εξάχρονης πορείας του ΚΕ.Μ.Ε. και των θεσμικών του λειτουργιών -και ως έναν βαθμό υποχρεώσεών του- εντός του Ο.Η.Ε,  καθώς τo ΚΕ.Μ.Ε. συμμετέχει πλέον ενεργά, υπό την Ειδική συμβουλευτική ιδιότητα στο Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο του Ο.Η.Ε. (ECOSOC), στην Επιτροπή για το Καθεστώς των Γυναικών (The Commission on the Status of Women –CSW).

Το Project

Η δράση (project) «Άμβλυνση της Βίας κατά των γυναικών στην ιδιωτική και στη δημόσια σφαίρα» συνίσταται, επί του παρόντος, ενδεικτικά στα εξής:

  • Δημιουργία ειδικής θεματικής ενότητας στην ιστοσελίδα του ΚΕ.Μ.Ε.
  • Παρουσίαση και επικοινωνιακή διάχυση αποφάσεων δικαστηρίων και θεσμικών φορέων για θέματα βίας κατά των γυναικών.
  • Πρόσθετη συστηματική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση μέσω του ηλεκτρονικού περιοδικού CrimeTimes, και των κοινωνικών δικτύων του Φορέα.
  • Διοργάνωση workshops και διαδικτυακής ημερίδας.
  • Διοργάνωση ετήσιας δημόσιας συζήτησης.

 

Επιμέλεια/Συντονισμός

Δρ. Αναστασία Χαλκιά, Διδάσκουσα ΠΜΣ EKΠΑ

Αντωνία Καστρινάκη, Κοινωνική Ανθρωπολόγος, ΜΔΕ Εγκληματολογίας Πάντειο Πανεπιστήμιο

Μάρθα Λεμπέση, Διευθύντρια ΚΕ.Μ.Ε., Κοινωνιολόγος, ΜΔΕ Εγκληματολογίας

 

Η επιστημονική ομάδα

Παναγιώτα Αντωνιάδου, Ψυχολόγος ΑΠΘ, Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια ΠΜΣ «Κλινικές Παρεμβάσεις στις εξαρτήσεις», Πρακτική Άσκηση Streetwork ΟΚΑΝΑ 

Παναγιώτα Βλάχου, Δικηγόρος, Υποψήφια Διδάκτωρ Νομικής Σχολής ΑΠΘ

Αγγελική Γιαννάκη, MSc, Δικηγόρος

Ανδριάνα Ευθυμιάδου, Νομικός, Μ.Δ.Ε. Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο, Επαγγελματική εμπειρία/Εξειδίκευση: προσφυγικό/μεταναστευτικό δίκαιο, ζητήματα  εμπορίας ανθρώπων, καταπολέμηση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης παιδιών (τόσο στο διαδίκτυο όσο και εκτός διαδικτύου)

Μαρία Μωραΐτη, Κοινωνική Λειτουργός, Μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο ΔΠΜΣ Ποινικό Δίκαιο και Εξαρτήσεις σε Νομική ΑΠΘ

Παυλίνα Μωραΐτη, Κοινωνιολόγος, ΜΔΕ Εγκληματολογίας Πάντειο Πανεπιστήμιο

Ειρήνη Χ. Παπασάββα,  Δικηγόρος – Εγκληματολόγος.

 

 

____________________________________________________________________________

[1]Center for Women’s Global Leadership (CWGL)

[2]World Health Organization, on behalf of the United Nations Inter-Agency Working Group on Violence Against Women Estimation and Data (VAW-IAWGED), Violence Against Women Prevalence Estimates, 2018 (Geneva, 2021).

[3]United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization. Keeping Girls in the Picture (2020); United Nations Population Fund (UNFPA), Impact of the COVID-19 Pandemic on Family Planning and Ending Gender-based Violence, Female Genital Mutilation and Child Marriage: Pandemic threatens achievement of the Transformative Results committed to by UNFPA (2020).

[4]UN Women, From Insights to Action: Gender equality in the wake of COVID-19 (New York, 2020).

[5]UN Women. Data Bites. Emerging Data on Violence against Women Confirm a Shadow Pandemic. 1 July 2021.
https://data.unwomen.org/features/emerging-data-violence-against-women-confirm-shadow-pandemic.

[6]UN Women & CARE International (2021) Rapid Gender Analysis: Haiti 14 August 2021 Earthquake
https://lac.unwomen.org/en/digiteca/publicaciones/2021/09/analisis-rapido-de-genero-terremoto-agosto-2021-haiti.

[7]https://www.unwomen.org/en/news/stories/2021/9/statement-ed-patten-dismay-and-regret-at-absence-of-women-in-afghanistangovernment.

 

Add Comment