Τακτικοί επιστημονικοί συνεργάτες του Κέντρου

Αγγελική Καρδαρά, Διδάκτωρ του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης – Φιλόλογος.
Δρ Αγγελική Καρδαρά

Δρ Αγγελική Καρδαρά

Η Αγγελική Καρδαρά είναι Δρ Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ Πανεπιστημίου Αθηνών – Φιλόλογος, με ειδίκευση στη μεσαιωνική και νεοελληνική λογοτεχνία. Η διδακτορική της διατριβή έχει ως κεντρικό θέμα την ιδιαίτερη γλωσσική επικοινωνία της φυλακής και  εκπονήθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού και το Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα, με Επιβλέποντα τον Καθηγητή Εγκληματολογίας, κ. Γιάννη Πανούση. Σήμερα εργάζεται στον συναρπαστικό και γεμάτο προκλήσεις χώρο της εκπαίδευσης, αρθρογραφεί και συγγράφει. Από τον Οκτώβριο του 2016 συνεργάζεται με το Κέντρο Μελέτης του Εγκλήματος (ΚΕ.Μ.Ε) ως Τακτική Επιστημονική Συνεργάτιδα.

Συνεργάστηκε με το Πανεπιστήμιο Αθηνών στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών εξ αποστάσεως προγραμμάτων (e-learning), έχοντας αναλάβει τα δύο εκπαιδευτικά προγράμματα «ΜΜΕ και Εγκληματικότητα: το έγκλημα ως είδηση και ως μήνυμα» και «Αστυνομικό και Δικαστικό Ρεπορτάζ» (Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος: Καθηγητής Εγκληματολογίας, κ. Γιάννης Πανούσης).

Δίδαξε δημοσιογραφία στο προπτυχιακό και μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στο Κολλέγιο Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας, το οποίο εκπροσωπούσε στην Ελλάδα το κρατικό βρετανικό Πανεπιστήμιο Wolverhampton (CPJ Athens/University of Wolverhampton). Από το 2013 έως το 2016 έδινε διαλέξεις στο Τμήμα ΕΜΜΕ του Παν/μίου Αθηνών, με αντικείμενο «Εγκληματολογία & ΜΜΕ». Παράλληλα, η μεγάλη της αγάπη για τις ξένες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά) την οδήγησε στο να ιδρύσει το 2007 το δικό της Διδασκαλείο Ξένων Γλωσσών. Τον Απρίλιο του 2019 συνεργάστηκε με το Social Dynamo του Ιδρύματος Μποδοσάκη οργανώνοντας το τρίωρο σεμινάριο «Στιγματιστικός λόγος, ωφελούμενοι και ανθρώπινα δικαιώματα».

Παράλληλα με τις εκπαιδευτικές της ενασχολήσεις, ασχολείται με την εγκληματολογική έρευνα σε συσχετισμό με τα media (γυναικεία εγκληματικότητα, νεανική παραβατικότητα, τρομοκρατία και οργανωμένο έγκλημα, αργκό της φυλακής, σχολικός εκφοβισμός, το φαινόμενο της εγκληματικότητας και ζητήματα δημοσιογραφικής δεοντολογίας, παρουσίαση του εγκλήματος στα media και ορθή χρήση της ορολογίας, εγκλήματα που απασχόλησαν τα ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ, πολύκροτες δικαστικές υποθέσεις κ.ά) και από τον Ιούλιο του 2016 αρθρογραφεί στο site πολιτισμού και τέχνης postmodern.grστις στήλες της «Έγκλημα και Media» και «Εκπαίδευση». Έχει κάνει δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και έχει εκδώσει πέντε βιβλία, ενώ αυτή την περίοδο σχεδιάζει τις επόμενες συγγραφικές της δουλειές. Τα βιβλία της είναι: Τρομοκρατία και ΜΜΕ (εκδόσεις ΑΝΤ. Ν. ΣΑΚΚΟΥΛΑ), Όταν η ψυχή μιλάει (εκδόσεις ΥΔΡΟΓΕΙΟΣ), Φυλακή και Γλώσσα (εκδόσεις ΑΝΤ. Ν. ΣΑΚΚΟΥΛΑ), Εγχειρίδιο Εγκληματολογίας για τον Αστυνομικό και Δικαστικό Συντάκτη (εκδόσεις ΠΑΠΑΖΗΣΗΣ), Σκιαγράφηση του ψυχολογικού προφίλ εγκληματιών που απασχόλησαν τα ελληνικά ΜΜΕ 1993-2018 (εκδόσεις ΠΑΠΑΖΗΣΗΣ).

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Δρα στο mail της: kardaraa@gmail.com

 

Μάνος Μ. Τεχνίτης, Δικηγόρος, LL.M. Transnational Commercial Law &  LL.M. Criminal Law & Criminology – Συντονιστής έκδοσης του CrimeTimes.

Μάνος Μ. Τεχνίτης

Ο Μάνος Μ. Τεχνίτης είναι δικηγόρος, υπ. Δρ. Νομικής Σχολής ΔΠΘ. Είναι απόφοιτος του ΜΠΣ Ποινικού Δικαίου και Εγκληματολογίας του ΔΠΘ, απόφοιτος του LL.M. in Transnational and European Commercial Law & ADR του ΔιΠαΕ και διαπιστευμένος DPO. Από το 2017 είναι συντονιστής έκδοσης του ηλεκτρονικού επιστημονικού περιοδικού «CrimeTimes» του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος και μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού «Δωδεκανησιακή Νομολογία». Επίσης, έχει διατελέσει μέλος του Εργαστηρίου Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών του Παν/μιου της Αθήνας, του Εργαστηρίου Εγκληματολογικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Παν/μίου Θράκης και της επιτροπής πολιτικής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας ενώ είναι ενεργό μέλος σε διάφορες επιστημονικές επιτροπές του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου. Έχει συμμετάσχει σε πολλά επιστημονικά συνέδρια σε Ελλάδα, Κύπρο και εξωτερικό, ενώ μελέτες του έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά βιβλία και περιοδικά.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον κ. Μάνο Τεχνίτη στο mail του: e.technitis@gmail.com

 

 

Ερατώ-Μαρία Ιωαννίδου, ∆ικαστική Ψυχολόγος, MSc και Personal Coach
Έρη Ιωαννίδου

Έρη Ιωαννίδου

Η Έρη Ιωαννίδου είναι απόφοιτη Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης με μεταπτυχιακό τίτλο στη Δικαστική Ψυχολογία (Forensic Psychology) από το Maastricht University στην Ολλανδία και άδεια άσκησης επαγγέλματος. Επίσης είναι Personal Coach έχοντας εξειδικευτεί στο Athens Coaching Institute.

Διατηρεί γραφείο όπου ασχολείται -μεταξύ άλλων- με υποθέσεις όπου χρειάζεται η συμβολή δικαστικού ψυχολόγου, παρέχει ατομική υποστήριξη ως coach, διδάσκει το μάθημα της Δικαστικής Ψυχολογίας στο Hellenic American University, είναι επιστημονική συνεργάτης του ΚΕ.Μ.Ε. (Κέντρο Μελέτης του Εγκλήματος), διεξάγει σεμινάρια και αρθρογραφεί σχετικά με θέματα που άπτονται του αντικειμένου της.

Έχει εργαστεί, ενδεικτικά, στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ., στην “Επάνοδο” (Κέντρο επανένταξης αποφυλακισμένων, Ν.Π.Ι.Δ. υπό την εποπτεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης) και συνεργάζεται με το ΚΕ.Μ.Ε. (Κέντρο Μελέτης του Εγκλήματος).

Ερευνητικά έχει ασχοληθεί με το στρες και την επαγγελματική εξουθένωση στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, τις στάσεις και αντιλήψεις του κοινού απέναντι σε ζητήματα διαφθοράς, τις γνώσεις και αντιλήψεις φοιτητών Ψυχολογίας απέναντι στην ψυχοπαθητικότητα, έχει συνδράμει στη δημιουργία του πρώτου Ελληνικού Λεξικού Εγκληματολογίας και τώρα ασχολείται ερευνητικά και επαγγελματικά με την ψυχική ανθεκτικότητα σε επαγγελματίες “πρώτης γραμμής”. Έχει ενεργή παρουσία και συμμετοχή σε συνέδρια, ημερίδες και επαγγελματικούς συλλόγους και έχει πραγματοποιήσει Tedx ομιλία με τίτλο: «Ψυχοπαθής: Μύθοι και αλήθειες».

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την κα Ερατώ-Μαρία Ιωαννίδου στο mail της: eri.ioannidou@gmail.com

Εύη Καλούτσου, Δικαστική Ψυχολόγος, MSc

Εύη Καλούτσου

H Εύη Καλούτσου είναι απόφοιτη του τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής & Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με ειδίκευση στη ψυχολογία. Συνέχισε τις σπουδές της στο Coventry University του Ηνωμένου Βασιλείου, αποφοίτησε από το πρόγραμμα BSc in Psychology και από το πρόγραμμα MSc in Forensic Psychology.  Αυτή τη στιγμή ασκεί το επάγγελμα ιδιωτικά, είναι αναγνωρισμένο μέλος του British Psychological Society, συνεργάζεται με το ΚΕ.Μ.Ε., δίνει σεμιναριακές διαλέξεις και συμμετέχει σε ημερίδες με θέματα που άπτονται του αντικειμένου της και εκπαιδεύεται στη Γνωσιακή-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία στο Κέντρο Εφαρμοσμένης Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής στην Αθήνα.

Μεταξύ άλλων έχει εργαστεί ως σύμβουλος θυμάτων κακοποίησης στο National Stalking Helplineκαι ως σύμβουλος αυτοπτών μαρτύρων στο Witness Service of Citizens Advice στο Ηνωμένο Βασίλειο. Επιπλέον έχει εργαστεί ως ψυχολόγος σε κέντρο διάγνωσης και παρέμβασης Tomatis για παιδιά και στον «ΑΚΤΙΟ» στη μονάδα Alzheimer’s.

Ερευνητικά εργάστηκε στο ΨΝΑ ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ όπου εκπόνησε και την πτυχιακή της με θέμα τη λειτουργία της βραχύχρονης μνήμης σχιζοφρενών ασθενών σε σχέση με την ήδη υπάρχουσα ατροφία και τη χορηγούμενη φαρμακευτική αγωγή. Επιπλέον έχει ασχοληθεί με τη στάση και τις αντιλήψεις των ενόρκων σε υποθέσεις παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης και τη μνήμη των αυτοπτών μαρτύρων. Εξειδικεύεται στη διαχείριση και την αντιμετώπιση θυμάτων κακοποίησης και την προετοιμασία και κατάθεση των αυτοπτών μαρτύρων. Έχει τρεις δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά Q1 και ενεργή παρουσία και συμμετοχή σε συνέδρια, ημερίδες και επαγγελματικούς συλλόγους.