Δελτίο Τύπου διαδικτυακό συνέδριο: «Παραπληροφόρηση & fake news. Διεπιστημονική προσέγγιση & πρακτικές για την αντιμετώπιση»

Κ Ε Ν Τ Ρ Ο  Μ Ε Λ Ε Τ Η Σ  Τ Ο Υ  Ε Γ Κ Λ Η Μ Α Τ Ο Σ

Επιστημονική μελέτη, έρευνα και δημόσια προβολή θεμάτων Εγκληματολογίας

www.ekeme.gr


 

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το διαδικτυακό συνέδριο με τίτλο: «Παραπληροφόρηση & fake news. Διεπιστημονική προσέγγιση & πρακτικές για την αντιμετώπιση» υπό την αιγίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, με συμμετοχή από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το συνέδριο διοργανώθηκε από τo Κέντρο Μελέτης του Εγκλήματος με φορέα Υποδοχής το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο μεταδιδακτορικού ερευνητικού έργου με τίτλο: «Hoaxes και διασπορά ψευδών ειδήσεων.  Έρευνα για την (αν)ασφάλεια των ψευδών ειδήσεων μέσω διαδικτύου και την οικονομοτεχνική διάσταση του φαινoμένου. Νομική αντιμετώπιση και de lege ferenda» και το οποίο χρηματοδοτείται από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.) και από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ).

Η ερευνητική ομάδα αποτελείται από τον Δρ. Φώτιο Σπυρόπουλο (επιστημονικός υπεύθυνος), την Ευαγγελία Ανδρουλάκη, τον Αριστοτέλη Κομποθρέκα και τον Νικόλαο Καραγιάννη.

Τις εργασίες του συνεδρίου χαιρέτησε ο Πρύτανης Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ) Καθηγητής Παναγιώτης Καλδής, ο οποίος καταρχάς ευχαρίστησε για την επιλογή να είναι το ΠΑΔΑ στην τιμητική θέση του φορέα υποδοχής του συγκεκριμένου μεταδιδακτορικού ερευνητικού έργου και συνεχάρη για την επιλογή του σημαντικού και επίκαιρου θέματος. Τόνισε την αναγκαιότητα της διεπιστημονικής του διερεύνησης και την χρησιμότητα της ανάδειξης επιμέρους διαστάσεων.  Επίσης, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι το ΠΑΔΑ αποτελεί πρωτοπόρο Πανεπιστήμιο στο πλαίσιο του οποίου υλοποιούνται καινοτόμα ερευνητικά προγράμματα καθώς και στην κουλτούρα συνεργασίας που υπάρχει στο ΠΑΔΑ και συνεχώς ενθαρρύνεται η ενδυνάμωσή της. Ειδικότερα αναφέρθηκε στο ότι με τον Δρ. Φώτη Σπυρόπουλο συνεργάστηκαν εκπονώντας κοινές δράσεις για την πρόληψη των fake news και οι επιστημονικοί υπεύθυνοι των έργων EUNOMIA και EDUCABILITY τα οποία υλοποιούνται στο ΠΑΔΑ για την καταπολέμηση των fake news, ήτοι ο Καθηγητής Δρ. Χαράλαμπος Πατρικάκης και ο Επ. Καθηγητής Δρ. Δημήτρης Κούης αντίστοιχα.

Εν συνεχεία, ο Πρόεδρος του ΔΣ του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος, κ. Διονύσης Χιόνης με την σειρά του υπογράμμισε την χρονική κρισιμότητα του θέματος  που πραγματεύεται η εκδήλωση ώστε να τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης και υποστήριξε χαρακτηριστικά ότι «…σε μια εποχή όπου γιγαντώνεται το ψηφιακό μας αποτύπωμα και οι ειδήσεις κυκλοφορούν κυρίως μέσω του διαδικτύου, τόσο θα υπάρχουν φαινόμενα παραπληροφόρησης και το ΚΕΜ.Ε. είναι εδώ και φιλοξενεί πρωτότυπες δράσεις και μέσα από την υποστήριξη της συγκεκριμένης εκδήλωσης κάνει για άλλη μια φορά πράξη τον καταστατικό του σκοπό ήτοι τη δημόσια προβολή θεμάτων εγκληματολογικού ενδιαφέροντος και η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών γύρω από αυτά τα ζητήματα».

Στην πρώτη Συνεδρία παρουσιάστηκαν τα πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα του προαναφερθέντος ερευνητικού έργου απ’ όλη την ερευνητικό ομάδα και στη συνέχεια στην δεύτερη συνεδρία με τίτλο: Σύγχρονες διεπιστημονικές προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και των fake news και συντονιστή τον Δρ. Βασίλειο Καραγιαννόπουλο, Αν. Καθηγητή Κυβερνοεγκλήματος και Κυβερνοασφάλειας & Διευθυντή Cybercrime Awareness Clinic Σχολής Εγκληματολογίας και Ποινικής Δικαιοσύνης, Πανεπιστήμιο του Portsmouth, πραγματοποιήθηκαν οι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις, στην Ελληνική και Αγγλική γλώσσα, των έγκριτων Καθηγητών επαγγελματιών και ερευνητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Αναλυτικότερα, η Dr. Carolin Jansen εκπροσωπώντας και τους συναδέλφους της Καθηγητές Dr. Katarina Bader & Dr. Lars Rinsdorf από το Τμήμα Ηλεκτρονικών Μέσων της Hochschule der Medien (HdM), της Στουτγκάρδης πραγματοποίησε εισήγηση με τίτλο: “Disinformation and populism in German alternative media”, ο Δρ. Χαράλαμπος Πατρικάκης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Διευθυντής CONSERT Lab, παρουσίασε την εισήγησή του με τίτλο: “Information hygiene”: A weapon in the war against misinformation, οι Δρ. Δημήτριος Κούης, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του ΠΑΔΑ, Διευθυντής του Τομέα Συστημάτων Πληροφόρησης και Διευθυντής του Εργαστηρίου Information Management Research και η Φωτεινή Ευθυμίου, Βιβλιοθηκονόμος (ΜΑ), υπ. Διδάκτωρ στο ίδιο Τμήμα του ΠΑΔΑ, παρουσίασαν το πρόγραμμα EDUCABILITY: ένα διακρατικό πρόγραμμα για την κατάρτιση εκπαιδευτικών και βιβλιοθηκονόμων σε έξι επιστημονικά αντικείμενα σχετικά με την πληροφοριακή παιδεία, για να κλείσει τις εργασίες του συνεδρίου ο κος Βασίλειος Ε. Παπακώστας, Αστυνομικός Διευθυντής, Διευθυντής Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ο οποίος στην μεστή τοποθέτησή του αναφέρθηκε στις σύγχρονες διαδικτυακές προκλήσεις και βέβαια στον σημαίνοντα ρόλο της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τις εργασίες του συνεδρίου αλλά και το αναλυτικό πρόγραμμα, εδώ.

 

 

 

Βλ. σχετ. Φοιτητικά Νέα

esos Καθημερινή Ηλεκτρονική Εφημερίδα για την Παιδεία

 

 

 

Add Comment