ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ| Νέα έκδοση από το Κέντρο Μελέτης του Εγκλήματος: «Έγκλημα και Τεχνητή Νοημοσύνη – Πρακτικά Διεθνούς Επιστημονικής Ημερίδας #crAIme»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 22 Μαΐου 2025

Νέα έκδοση από το Κέντρο Μελέτης του Εγκλήματος:

«Έγκλημα και Τεχνητή Νοημοσύνη – Πρακτικά Διεθνούς Επιστημονικής Ημερίδας #crAIme»

Το Κέντρο Μελέτης του Εγκλήματος (ΚΕ.Μ.Ε.) ανακοινώνει την έκδοση του νέου συλλογικού τόμου με τίτλο «Έγκλημα και Τεχνητή Νοημοσύνη – Πρακτικά Διεθνούς Επιστημονικής Ημερίδας #crAIme», σε επιστημονική επιμέλεια των Φώτη Σπυρόπουλου, Μάρθας Λεμπέση και Ευαγγελίας Ανδρουλάκη. Η έκδοση κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαζήση, ενταγμένη στη σειρά «Ποινική Δικαιοσύνη και Έγκλημα (2025)».

Ο τόμος αποτελεί την επίσημη δημοσίευση των πρακτικών της ομώνυμης διεθνούς ημερίδας, που πραγματοποιήθηκε στις 22 Απριλίου 2024 με τη συνδιοργάνωση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑ.Δ.Α.), του City University of New York (CUNY) και του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος (ΚΕ.Μ.Ε.). Η εκδήλωση και η έκδοση τελούν υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων.

Η έκδοση περιλαμβάνει απομαγνητοφωνημένες παρεμβάσεις και ομιλίες, διατηρώντας την αυθεντικότητα του προφορικού λόγου, καθώς και γραπτές συμβολές των συμμετεχόντων και νέων επιστημόνων στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα, συνθέτοντας μια πολυδιάστατη και επίκαιρη αποτύπωση των εξελίξεων και των προβληματισμών γύρω από την εγκληματ(ολ)ική διάσταση της τεχνητής νοημοσύνης, την κυβερνοασφάλεια και την τεχνοηθική.

Η ως άνω ημερίδα και η συγκεκριμένη έκδοση εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων του ΚΕ.Μ.Ε. για τη μελέτη του εγκλήματος στην ψηφιακή εποχή όπως, ενδεικτικά, και η συμμετοχή του Κέντρου μέσω του Αντιπροέδρου του και συνεπιμελητή του τόμου Επίκ. Καθηγητή Φώτιου Σπυρόπουλου στις εργασίες της ad hoc Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τη διαμόρφωση της Διεθνούς Σύμβασης για το Κυβερνοέγκλημα, η οποία εγκρίθηκε από τα 193 κράτη-μέλη στις 24 Δεκεμβρίου 2024.

Η συνεργασία με το Center for Cybercrime Studies του John Jay College of Criminal Justice του City University of New York (USA) και η καθοριστική συμβολή της Καθηγήτριας Marie-Helen Maras ενίσχυσαν περαιτέρω τη διεθνή οπτική της ημερίδας και της έκδοσης, αναδεικνύοντας τη σημασία διεθνών συνεργασιών στο σύγχρονο επιστημονικό γίγνεσθαι.

Στον συλλογικό αυτό τόμο συμμετέχουν, με τις επιστημονικές τους συμβολές: ο Ομότιμος Καθηγητής Γιάννης Πανούσης, η Καθηγήτρια Μαρί-Ελέν (Μαρία) Μάρας (City University of New York – USA), ο Καθηγητής Ανδρέας Βλάχος (University of Cambridge – UK), ο Αναπληρωτής Καθηγητής Βασίλειος Καραγιαννόπουλος (University of Portsmouth – UK), ο Καθηγητής Πάρις Μαστοροκώστας (ΠΑΔΑ), η Καθηγήτρια Βασιλική Αρτινοπούλου (Πάντειο Πανεπιστήμιο), ο Δρ. Χαράλαμπος Τσέκερης (ΕΚΚΕ), ο Βασίλειος Παπακώστας, ο Θεόδωρος Μαντάς, η Ευαγγελία Ανδρουλάκη, η Μάρθα Λεμπέση, ο Μάνος Τεχνίτης και ο Επίκουρος Καθηγητής Φώτιος Σπυρόπουλος (Philips University – Cy).

Η σειρά Ποινική δικαιοσύνη και Έγκλημα διευθύνεται επιστημονικά πλέον από τον συνδημιουργό της Ομ. Καθηγητή Γιάννη Πανούση και τα μέλη του Δ.Σ. του ΚΕ.Μ.Ε. Ευαγγελία Ανδρουλάκη, Μάρθα Λεμπέση, Φώτη Σπυρόπουλο, Αναστασία Χαλκιά και Διονύση Χιόνη.

📚 Πληροφορίες για το βιβλίο:

Τίτλος: Έγκλημα και Τεχνητή Νοημοσύνη – Πρακτικά Διεθνούς Επιστημονικής Ημερίδας #crAIme

Σειρά: Ποινική Δικαιοσύνη και Έγκλημα (2025) – Εκδότης: Εκδόσεις Παπαζήση ΑΕΒΕ

ISBN: 978-960-02-4509-7 – Σελίδες: 197

📩 Για περισσότερες πληροφορίες & συνεντεύξεις:

Κέντρο Μελέτης του Εγκλήματος (ΚΕ.Μ.Ε.)

Email: crime@e-keme.gr | Τηλ: +306948591604 | Ιστότοπος: www.e-keme.gr

Add Comment