ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: The Street Art Project από κοινού δράση –  εκδήλωση με τις Εκδόσεις βιβλίων «Περισπωμένη»

ΚΕ.Μ.Ε

Κ Ε Ν Τ Ρ Ο  Μ Ε Λ Ε Τ Η Σ  ΤΟΥ  Ε Γ Κ Λ Η Μ Α Τ Ο Σ

Μέγαρο Αλέξανδρου Σούτσου, Σταδίου 33 και Πεσμαζόγλου, 8ος όροφος,  T.K.: 10559, Αθήνα

www.e-keme.gr

Designed by “Fotizontas”

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το “The Street Art Project” που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του «Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος» (ΚΕ.Μ.Ε.), πρόκειται να συμμετάσχει  στην από κοινού δράση –  εκδήλωση με τις Εκδόσεις βιβλίων «Περισπωμένη». Η ως άνω δράση θα λάβει χώρα εκτός του κτιρίου των Εκδόσεων (στο στενό ανάμεσα στην Εκκλησία και στο αυτό κτίριο), στην οδό Γεωργίου Γενναδίου 5, την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020 και ώρες: 14.00 – 17.00.

Στο πλαίσιο της δράσης – εκδήλωσης, το “Street Art Project” έχει προσκαλέσει τον street artist Γιώργο Χιώνη ( https://www.instagram.com/george_chionis/?hl=el ), o οποίος θα δημιουργήσει, κατόπιν αδείας, τοιχογραφία με θέμα το βιβλίο.

Η δράση – εκδήλωση είναι ανοικτή προς το κοινό, με ταυτόχρονη έγγραφη και προφορική διάδραση με αυτό.

Η δράση – εκδήλωση αναμένεται να συμβάλλει στην εξοικείωση των πολιτών με την οριοθετημένη και κατόπιν αδείας εικαστική παρέμβαση στο δημόσιο χώρο των μεγάλων πόλεων, στην ενημέρωση σχετικά με την πρόληψη του βανδαλισμού, στην αλληλόδραση των πολιτών με τους καλλιτέχνες της Street Art για ζητήματα που αφορούν την (ανα)διαμόρφωση της πόλης μας.

 

Λίγα λόγια για το “The Street Art Project”

Το “The Street Art Project” ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2018 και συνεχίζει ακόμη και σήμερα. Σκοπός του Project είναι η επιστημονική προσέγγιση, ανάλυση και κατανόηση από διαφορετικά πεδία του φαινομένου / κινήματος της Street Art και η κοινωνική αφύπνιση του κοινού για το κίνημα μέσω της έρευνας, των αναφορών (reports) και των δράσεων. Πιο συγκεκριμένα, το Project στοχεύει στην πρόληψη του βανδαλισμού σε δημόσιους χώρους μέσω της εκπαίδευσης των νέων και δη των μαθητών για τη Street Art ως τεχνοτροπία. Περαιτέρω, επικεντρώνεται σε ειδικές δράσεις πεδίου. Θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό, σήμερα, ο επιστήμονας να βρίσκεται σε αλληλεπίδραση με τους νέους, τους πολίτες και σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία και τους φορείς της.

 

Λίγα λόγια για τις Εκδόσεις Περισπωμένη:

«Η Περισπωμένη ιδρύθηκε το 2011, στο απόγειο της κρίσης [ … ] Την επιλογή του ονόματος καθόρισε η αίσθηση πως η περισπωμένη δεν αποτελεί μονάχα το ωραιότερο τυπογραφικό σημάδι, αλλά παραπέμπει και στο πολυτονικό σύστημα γραφής, η χρήση του οποίου είναι βασική αρχή του εκδοτικού.  Στον λογότυπο απεικονίζεται, με σινική μελάνη, μια κομψή γυναικεία κεφαλή, της Περισπωμένης, που φέρει σαν κλείδα στη βάση του λαιμού το σύμβολό της. Η Περισπωμένη δημιουργήθηκε αφενός για να εκφράσει μια συγκεκριμένη αισθητική, που υπηρετεί την υψηλή τυποτεχνία ―σε μια εποχή που το βιβλίο μοιάζει να μην συνδιαλέγεται με την τυπογραφική παράδοση, να μην αποτελεί, όπως θ’ άρμοζε σε μια εξελικτική πορεία, συνέχειά της― κι αφετέρου για να υποστηρίξει, μέσα από την επιλογή των κειμένων, τη δημιουργία ενός πυρήνα, μιας ομάδας που να εκφράζει και να προκρίνει την ίδια σκέψη».

Επίσημη ιστοσελίδα: http://perispomeni.gr/wp/

 

Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη Γιώργο Χιώνη μέσω του ιδίου:

«Ονομάζομαι Γιώργος Χιώνης και είμαι καλλιτέχνης από την Ελλάδα. Σαν καλλιτέχνης αισθανόμουν πάντα μια ισχυρή σχέση με τα σχήματα και πρώτη έμπνευση μου ήταν ο κονστρουκτιβισμός. Αυτό που με ενέπνευσε ήταν η δύναμη που μπορούσε να έχει ένα απλό σχήμα εάν τοποθετηθεί προσεκτικά σε μια σύνθεση και με το σωστό χρώμα το αποτέλεσμα είναι πάντα εκρηκτικό. Καθώς σπούδαζα Τέχνες άρχισα να έχω στενή σχέση με την τέχνη της κλασικής περιόδου, καθώς και της μπαρόκ,  του ρομαντισμού και του ρεαλισμού. Αυτό που μου άρεσε ήταν η ρεαλιστική αίσθηση και η υφή, η ένταση των γραμμών, οι εκφράσεις και οι ισχυρές γωνίες των συνθέσεων που πάντα με εντυπωσίαζε.

Άρχισα να αναπαριστώ μερικά από τα πιο κλασικά έργα με τον δικό μου τρόπο και στυλ και αποφάσισα να συνδυάσω την ένταση των καθαρών σχημάτων και γωνιών, με ρεαλισμό, σε κλασικά θέματα από έργα καλλιτεχνών που αγαπούσα πραγματικά, σε ένα πιο αφηρημένο τρόπο και επιτυγχάνοντας την επίδραση του κολάζ στις δουλειές μου. Προσθέτοντας έντονα χρώματα σε προσεκτικά χαοτικές συνθέσεις το αποτέλεσμα είναι πάντα εκρηκτικό, και με το εφέ ότι όταν το παρατηρείς από μια απόσταση μοιάζει σαν αφηρημένη ζωγραφική με μόνο σχήματα και χρώματα, αλλά όταν πλησιάζει κανείς μπορεί να δει τις λεπτομέρειες του σαφέστερα. Το εκρηκτικό και έντονο είναι πάντα ο στόχος μου».

Email επικοινωνίας: chionisgeorge@gmail.com / Instagram: https://www.instagram.com/george_chionis/?hl=el / Portfolio: https://drive.google.com/file/d/117Nuc-3cCRi1U9KUQUldWsrIcXidbF-a/view

 

Σε συνεργασία με:

Χορηγός τροφίμων: #efood

 Χορηγός επικοινωνίας του “The Street Art Project”:

 

Add Comment