Ετήσια Αναφορά ΚΕ.Μ.Ε. – 2020

Ετήσιο μήνυμα του Διοικητικού Συμβουλίου

Το έτος 2020 υπήρξε αναμφίβολα ιδιαίτερο και ιδιαίτερα δύσκολο σε πολλά επίπεδα λόγω της πανδημίας που έπληξε την υφήλιο και αποτέλεσε τροχοπέδη των κοινωνικών και επιστημονικών δράσεων, στις οποίες εντάσσεται το έργο του Κέντρο Μελέτης του Εγκλήματος. Παρά το αρχικό σοκ και παρόλα τα εμπόδια, αντιδράσαμε και δράσαμε στο μέτρο του εφικτού με συνέπεια διατηρώντας επίπεδο του επιστημονικού μας έργου και λόγου και θεωρούμε πως εξελίξαμε και εμπλουτίσαμε τις δράσεις του Φορέα μας. Προσαρμοστήκαμε στις ιδιαιτερότητες της εποχής, αξιοποιήσαμε ακόμα περισσότερο τις δυνατότητες της τεχνολογίας και εν τέλει είμαστε ικανοποιημένοι από το συνολικό αποτέλεσμα.

Αξίζει να σταθούμε στη συμμετοχή τεσσάρων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕ.Μ.Ε. (Δ. Χιόνης, Φ. Σπυρόπουλος, Α. Χαλκιά, Μ. Λεμπέση) στο διεθνές συνέδριο Εγκληματολογίας με τίτλο Criminology Consortium (Crim Con) που διοργανώθηκε από Καθηγητές Εγκληματολογίας στις Η.Π.Α. και στο οποίο συμμετείχαν διαδικτυακά περισσότεροι από 300 επιστήμονες από όλον τον κόσμο.

Με μεγάλη μας χαρά εκδόθηκε εντός του 2020 ο Τιμητικός Τόμος για την Καθηγητή Γιάννη Πανούση Εγκληματολογία: Περίβλεπτον ή αλεξίφωτον; (Εκδόσεις Ι. Σιδέρη), στον οποίο είχαμε την τεράστια τιμή να στελεχώσουμε την Συντακτική Επιτροπή από κοινού με τον Ομότιμο Καθηγητή Χρήστο Τσουραμάνη. Ο Τόμος συμπεριλαμβάνει άρθρα περισσοτέρων των 70 ακαδημαϊκών, εγκληματολόγων, νομικών, κοινωνιολόγων, ψυχολόγων, λογοτεχνών, δημοσιογράφων, κ.λπ.

Επιπλέον, πραγματοποιήσαμε διαδικτυακά σε συνεργασία και με χορηγία της Νομικής Βιβλιοθήκης τη δεύτερη στη σειρά διάλεξη του Κύκλου «Εγκληματολογώντας στον κόσμο» με προσκεκλημένο τον Δρ. Βασίλη Καραγιαννόπουλο (Reader in Cybercrime and Cyber security University of Portsmouth),και θέμα της εισήγησής του “The Cyber crime Awareness Clinic”.

Η ηλεκτρονική επιθεώρηση Εγκληματολογίας και ποινικής δικαιοσύνης CrimeTimes εξέδωσε 4 τεύχη εντός του 2020 και πλέον αριθμεί 14 τεύχη συνολικά έχοντας καταφέρει να αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς στον επιστημονικό χώρο που ανήκει.

Και βέβαια, παρά την πανδημία, συνεχίστηκαν σχεδόν απρόσκοπτα οι δράσεις των Εργαστηρίων μας, τα οποία μάλιστα αυξήθηκαν και πλέον πλάι στο Crime & Media Lab – Ομάδα Εργασίας για το Έγκλημα και την Απεικόνισή του στα ΜΜΕ υπάρχει το Εργαστήριο Πολιτισμικής Εγκληματολογίας και το Εργαστήριο Δικαστικής Ψυχολογίας. Τα Εργαστήρια στελεχώνονται από μέλη του ΚΕ.Μ.Ε. και τελούν υπό την αιγίδα του.

Περαιτέρω, το Street Art Project, που τελεί επίσης υπό την αιγίδα του ΚΕ.Μ.Ε., διεύρυνε τη δράση του εντός του 2020 με δράσεις, δημοσιεύσεις και παρουσία σε εκπομπή της ΕΡΤ και τον Δεκέμβριο πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά εκδήλωση – ανοιχτή συζήτηση για το φαινόμενο και συγχρόνως κίνημα της street art.

Ξεχωριστή αναφορά οφείλουμε στα σεμινάρια που διεξήχθησαν εντός του 2020 τόσο από τους επιστημονικούς συνεργάτες μας μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας όσο και από μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου μας σε συνεργασία με την Νομική Βιβλιοθήκη συνεχίζοντας την πολυετή συνεργασία μας (πλέον σε video on demand) με σύγχρονη θεματολογία και με διεπιστημονικές προσεγγίσεις.

Τέλος, το ΚΕ.Μ.Ε. στο πλαίσιο της συμβουλευτικής ιδιότητας που απολαύει στον ΟΗΕ, έδωσε το «παρόν» στις εργασίες της Ειδικής Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ “Special session of the General Assembly in response to the coronavirus disease (COVID-19) pandemic” και έλαβε μέρος στη διαδικτυακή συνάντηση των Ηνωμένων Εθνών (United Nations Office on Drugs and Crime) σχετικά με την παρουσίαση του ειδικού εργαλείου-οδηγού (tool kit) για την εφαρμογή της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών κατά του διεθνικού οργανωμένου εγκλήματος (UNTOC), των πρωτοκόλλων αυτού και του μηχανισμού αναθεώρησης ενώ συμμετείχε ενεργά στην 16ήμερη εκστρατεία των Ηνωμένων Εθνών για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Το δύσκολο 2020 πέρασε, το Κέντρο Μελέτης του Εγκλήματος συνέχισε το έργο του και το γεγονός ότι παρά τις αντιξοότητες καταφέραμε να αντεπεξέλθουμε στις προσδοκίες και στις απαιτήσεις της Διοίκησης, των μελών και των συνεργατών του Φορέα μάς δίνει το δικαίωμα να ατενίζουμε το 2021 με αισιοδοξία και όρεξη για σκληρή δουλειά.

ΑΘΗΝΑ, 31 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2020
ΤΟ ΔΣ ΚΕ.Μ.Ε.

 

 

Ολόκληρη η ετήσια αναφορά του ΚΕ.Μ.Ε για το έτος 2020 είναι διαθέσιμη σε μορφή αρχείου pdf.

ΚΕ.Μ.Ε. Ετήσια Αναφορά 2020

 

 

Add Comment