Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνουμε ότι το Κέντρο Μελέτης του Εγκλήματος έχει προσκληθεί και θα συμμετάσχει στην παρουσίαση και διαδραστική συζήτηση για τα ευρήματα της Παγκόσμιας Έκθεσης του ΟΗΕ για την Εμπορία Ανθρώπων 2024.
Η εκδήλωση θα εστιάσει στα βασικά σημεία ενδιαφέροντος που αφορούν την κοινωνία των πολιτών, ενώ θα ακολουθήσει διαδραστική συζήτηση με τους/τις συμμετέχοντες/ουσες για τα κύρια ευρήματα της Έκθεσης.
Μείνετε συντονισμένοι/ες για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συμβολή μας σε αυτήν την κρίσιμη συζήτηση!
Λίγα λόγια για την Έκθεση…
Παγκόσμια Έκθεση του ΟΗΕ για την Εμπορία Ανθρώπων (2024)
Μόλις δημοσιεύθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη η Παγκόσμια Έκθεση για την Εμπορία Ανθρώπων για το 2024, η οποία αναδεικνύει την αυξανόμενη σοβαρότητα και πολυπλοκότητα του φαινομένου σ’ ένα ταχέως μεταβαλλόμενο παγκόσμιο περιβάλλον. Μετά τη μικρή μείωση που σημειώθηκε κατά την πανδημία COVID-19, οι καταγραφές θυμάτων αυξήθηκαν κατά 25% το 2022 σε σύγκριση με το 2019, ξεπερνώντας τα προ πανδημίας επίπεδα. Αυτή η αύξηση αποδίδεται αφενός στη βελτίωση των μηχανισμών ανίχνευσης και αφετέρου στην επιδείνωση κοινωνικών και περιβαλλοντικών κρίσεων που εντείνουν την ευαλωτότητα ορισμένων ομάδων.
Βασικά ευρήματα της έκθεσης:
Αύξηση της εμπορίας παιδιών, με ιδιαίτερη έμφαση στα κορίτσια, οι σχετικές καταγραφές αυξήθηκαν κατά 38% μέσα σε τρία χρόνια.
Η εμπορία για καταναγκαστική εργασία έχει ξεπεράσει την εμπορία για σεξουαλική εκμετάλλευση, αν και οι καταδίκες συνεχίζουν να επικεντρώνονται κυρίως στη δεύτερη μορφή εκμετάλλευσης.
Οι γυναίκες και τα κορίτσια παραμένουν η πλειονότητα των θυμάτων, αντιπροσωπεύοντας το 61% του συνόλου το 2022.
Η ισχυρή επίδραση του οργανωμένου εγκλήματος, που ελέγχει τη μεγαλύτερη πλειονότητα των θυμάτων, καθιστά την αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων σημαντική πρόκληση για τα συστήματα δικαιοσύνης.
Η έκθεση καλεί τις κυβερνήσεις, την κοινωνία των πολιτών και τον ιδιωτικό τομέα να λάβουν άμεση δράση, προσαρμοζόμενοι στις νέες τάσεις της εμπορίας ανθρώπων. Σημαντικές προτεραιότητες περιλαμβάνουν την προστασία των παιδιών, την καταπολέμηση της καταναγκαστικής εργασίας, την εξασφάλιση μιας πιο δίκαιης ποινικής δικαιοσύνης και τη μείωση των κινδύνων για ευάλωτους πληθυσμούς.
Αποτελεί έναν αναλυτικό οδηγό για την κατανόηση και την αποτελεσματική αντιμετώπιση ενός από τα πιο σοβαρά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη σύγχρονη εποχή.
Διαβάστε περισσότερα εδώ https://www.unodc.org/…/glotip/2024/GLOTIP2024_BOOK.pdf