ΚΕ.Μ.Ε. ΟΗΕ| Συμμετοχή του ΚΕ.Μ.Ε. στη Διεθνή Έρευνα για το 15ο Συνέδριο των Ηνωμένων Εθνών για την Πρόληψη του Εγκλήματος

⚖️Το Κέντρο Μελέτης του Εγκλήματος (ΚΕ.Μ.Ε.) ανακοινώνει τη συμμετοχή του στις διαδικασίες της παγκόσμιας διαβούλευσης για το 15ο Συνέδριο των Ηνωμένων Εθνών για την Πρόληψη του Εγκλήματος, το οποίο θα διεξαχθεί στο Αμπού Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων από τις 25 έως τις 30 Απριλίου 2026. Το σημαντικό αυτό γεγονός, με θέμα «Επιταχύνοντας την πρόληψη του εγκλήματος, τη δικαιοσύνη και το κράτος δικαίου: προστασία των ανθρώπων και του πλανήτη και επίτευξη της Ατζέντας 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στην ψηφιακή εποχή», παρέχει ένα μοναδικό βήμα για την αντιμετώπιση κρίσιμων προκλήσεων στον τομέα της πρόληψης του εγκλήματος και της δικαιοσύνης.
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το Συνέδριο, η Μονάδα Κοινωνίας Πολιτών του UNODC (UNODC Civil Society Unit), σε συνεργασία με τη Συμμαχία ΜΚΟ για την Πρόληψη του Εγκλήματος και της Ποινικής Δικαιοσύνης, δρομολόγησε μία παγκόσμια έρευνα, με στόχο τη συγκέντρωση πολύτιμων διαπιστώσεων από μη κυβερνητικούς φορείς όπως το ΚΕ.Μ.Ε. Η έρευνα αυτή αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης διαδικασίας διαβούλευσης για τη διασφάλιση της ενεργούς συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών στη διαμόρφωση της ατζέντας και των συζητήσεων του Συνεδρίου.
🔎Η Συμβολή μας
Ως οργανισμός με δέσμευση στην έρευνα που βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα και στην παραγωγή ουσιαστικών προτάσεων πολιτικής που στηρίζονται σε τεκμήρια (evidence-based), παρείχαμε τεκμηριωμένες και διεξοδικές απαντήσεις στα ερωτήματα της έρευνας.
Οι στόχοι μας ευθυγραμμίζονται πλήρως με τα κεντρικά θέματα του Συνεδρίου και εστιάζουν στα εξής:
1. Πρόληψη του Εγκλήματος με βάση ερευνητικά δεδομένα: Προώθηση ισχυρών μηχανισμών συλλογής και ανάλυσης δεδομένων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αναδυόμενων μορφών εγκλήματος, όπως το κυβερνοέγκλημα, το έγκλημα που σχετίζεται με την Τεχνητή Νοημοσύνη και άλλα.
2. Δικαιοσύνη με έμφαση στα ανθρώπινα δικαιώματα: Ενίσχυση της ισότητας και της συμπερίληψης στις διαδικασίες της ποινικής δικαιοσύνης, με ιδιαίτερη προσοχή στην προστασία ευάλωτων ομάδων, όπως οι γυναίκες, τα παιδιά και οι μετανάστες.
3. Συνεργασία και Διεταιρικότητα: Ανάδειξη της σημασίας της πολυμερούς συνεργασίας σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων.
4. Τεχνολογία και Καινοτομία: Διερεύνηση του ρόλου των σύγχρονων τεχνολογιών στη βελτίωση των στρατηγικών πρόληψης και στην εξασφάλιση ηθικής διακυβέρνησης στην ψηφιακή εποχή.
❗️Η Σημασία της Έρευνας
Η έρευνα αυτή παρέχει μια μοναδική ευκαιρία για τους φορείς της κοινωνίας των πολιτών να:
• Μοιραστούν ερευνητικές εμπειρίες και βέλτιστες πρακτικές στον τομέα της πρόληψης του εγκλήματος και της δικαιοσύνης.
• Αναδείξουν προκλήσεις και να προτείνουν λύσεις για κρίσιμα θέματα όπως τα εγκλήματα μίσους, η διαφθορά και οι εναλλακτικές ποινές της φυλάκισης.
• Διαμορφώσουν τις συζητήσεις στο Συνέδριο και να επηρεάσουν τα αποτελέσματα των πολιτικών.
📣Κάλεσμα για Δράση
Προτρέπουμε όλους τους μη κυβερνητικούς φορείς και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που δραστηριοποιούνται στην πρόληψη της εγκληματικότητας και στη δικαιοσύνη να συμμετάσχουν σε αυτήν την έρευνα. Η συμβολή τους είναι καθοριστικής σημασίας για να διασφαλιστεί ότι τα αποτελέσματα του Συνεδρίου θα αντικατοπτρίζουν ποικίλες απόψεις και θα αντιμετωπίζουν τις πιο πιεστικές προκλήσεις της εποχής μας.
💬Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία προετοιμασίας για το 15ο Συνέδριο του ΟΗΕ για την Εγκληματικότητα μπορείτε να βρείτε εδώ

Add Comment