Λογοτεχνικά κείμενα στη Φυλακή

Η κάθε λέξη είναι μια έξοδος για μια συνάντηση, πολλές φορές ματαιωμένη, και τότε είναι μια λέξη αληθινή, σαν επιμένει στη συνάντηση

-Γιάννης Ρίτσος

Η φοιτήτρια Κοινωνιολογίας Παντείου Πανεπιστημίου, κ. Βασιλική Σταθοπούλου στο πλαίσιο διεξαγωγής της επαναληπτικής έρευνας “Φυλακή και Γλώσσα” του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος, με Επιστημονικά Υπεύθυνη την Αγγελική Καρδαρά, Διδάκτορα Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ ΕΚΠΑ, Φιλόλογο και Τακτική Επιστημονική Συνεργάτιδα ΚΕ.Μ.Ε., μελετά τον ρόλο των λογοτεχνικών κειμένων στις φυλακές, προσεγγίζοντας τη λογοτεχνία ως διδακτικό μέσο, αξιοποιήσιμο για εκπαιδευτικούς σκοπούς στα σχολεία των φυλακών, αλλά και ως μέσο έκφρασης σκέψεων και προσωπικών βιωμάτων των εγκλείστων.

Η εργασία της κ. Σταθοπούλου αναδεικνύει την αξία της λογοτεχνίας και τη δύναμή της να μεταφέρει πολύτιμα κοινωνικά μηνύματα, αποτελώντας ταυτόχρονα μία δημιουργική διέξοδο αποτύπωσης σκέψεων, ιδεών και βαθύτερων συναισθημάτων, πίσω από τα βαριά σιδερένια κάγκελα των φυλακών.

Η εργασία δίνει το έναυσμα για εμβάθυνση στον θετικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η λογοτεχνία ακόμα και στο κλειστό και περιοριστικό περιβάλλον της φυλακής και στους ποικίλους τρόπους αξιοποίησής της.

Μπορείτε να κατεβάσετε και να διαβάσετε το κείμενο της κας Σταθοπούλου πατώντας πάνω στην κάτωθι φωτογραφία.

 

Λογοτεχνικά κείμενα στη Φυλακή

Add Comment