Νέο Σεμινάριο: «Ο Ανήλικος Μάρτυρας κατά την Ποινική Διαδικασία» 12/05/2018

«Ο Ανήλικος Μάρτυρας κατά την Ποινική Διαδικασία. Καίρια πρακτικά ζητήματα και διαχείρισή τους από την οπτική νομικού παραστάτη και ειδικού ψυχικής υγείας».

Εισηγητές: Δρ. Παναγιώτης Παπαϊωάννου, Δικηγόρος, Δρ. Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου & Ερατώ-Μαρία Ιωαννίδου ∆ικαστική Ψυχολόγος, MSc και Personal Coach (LinkedIn – Έρη Ιωαννίδου)

 

Περίληψη

Ποιό το δικονομικό πλαίσιο για την κατάθεση ανηλίκων κατά την ποινική διαδικασία. Ποιός ο ρόλος ψυχιάτρου – ψυχολόγου είτε ως πραγματογνώμονα, είτε ως τεχνικού συμβούλου; Ποιά τα κυριότερα ζητήματα κατά την αποτύπωση επιστημονικής γνώμης για την ικανότητα ή μη του ανήλικου να καταστεί αξιόπιστος μάρτυρας;  Τί σημαίνει, πώς διαγνώνεται και πόσο συχνά παρατηρείται το φαινόμενο της δευτερογενούς θυματοποίησης ανηλίκου μάρτυρα; Ποιές οι παραδεδεγμένες μέθοδοι αντιμετώπισης του φαινομένου εντός δικονομικού πλαισίου; Πότε και υπό ποιές προϋποθέσεις καταθέτει ο ανήλικος στο ακροατήριο; Ποιά η ενδεδειγμένη προετοιμασία του ανηλίκου μάρτυρα πριν την κατάθεσή του; Πότε θεωρείται αξιόπιστη η μαρτυρία ενός ανήλικου με βάση το διεθνές και εγχώριο παράδειγμα και ποιοί παράγοντες αυξάνουν την αξιοπιστία της, σύμφωνα με τη διεθνή θεωρία; Αυτά είναι τα κύρια ερωτήματα που θα επιχειρηθεί να απαντηθούν μέσα από μία πρακτική προσέγγιση του θέματος καθώς και την παρουσίαση πραγματικών υποθέσεων και του χειρισμού αυτών.

Σκοποί του σεμιναρίου είναι ιδίως (ι) να ενημερωθούν οι συμμετέχοντες για κρίσιμα ζητήματα που απαντώνται στην πράξη σχετικά με την εξέταση των ανήλικων ως μαρτύρων και για την ενδεδειγμένη διαχείρισή τους, τόσο από την οπτική του συνηγόρου όσο και αυτήν του επιστήμονα ψυχικής υγείας, οι οποίες στο πεδίο αυτό συμπλέκονται και καλούνται να αλληλοερμηνευθούν και να επικοινωνήσουν και (ιι) να αποκομίσουν πρακτική γνώση χρήσιμη για την άσκηση του επαγγέλματός τους κατά τρόπο ώστε να κατοχυρώνουν τον επιστημονικό χαρακτήρα του, μέσα από διάλογο επί παραδειγματικών υποθέσεων με τους εισηγητές και τους υπόλοιπους συμμετέχοντες.

 

Διάρκεια σεμιναρίου: 4 ώρες. Tο σεμινάριο θα λάβει χώρα Σάββατο (12/05/2018)
Ώρα: από 11:00 – 15:00.
Τόπος διεξαγωγής: Σταδίου 33 & Πεσμαζόγλου, 8ος όροφος, Γραφείο 15, 10559 ΑΘΗΝΑ.
Χρόνος διεξαγωγής: Μάιος 2018.

Κόστος συμμετοχής
30€* για τα μέλη του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος (ΚΕ.Μ.Ε.) (ταμειακώς ενήμερα για το έτος 2018)
35€* για κατόχους κάρτας ανεργίας και φοιτητές
40€* για τους υπόλοιπους συμμετέχοντες
*στις τιμές περιλαμβάνεται Φ.Π.Α. 24%

Για την επιλογή των συμμετεχόντων θα τηρηθεί η αρχή της χρονικής προτεραιότητας, λόγω των περιορισμένων θέσεων.

Συμμετοχή μόνο με προεγγραφή!

∆ηλώσεις συμμετοχής (σε 2 μόλις βήματα)
Δηλώστε συμμετοχή στο e-mail: crime@e-keme.gr (θέμα «Ο Ανήλικος Μάρτυρας κατά την Ποινική Διαδικασία») αποστέλλοντας συνημμένα τα κατωτέρω:

Βήμα 1ο
Συμπλήρωση και επισύναψη-αποστολή της κατωτέρω δήλωσης συμμετοχής

ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ_ΑΝΗΛΙΚΟΣ_ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Βήμα 2ο

Επισύναψη – αποστολή του αποδεικτικού κατάθεσης του ποσού συμμετοχής στον τραπεζικό λογαριασμό ΑΡΙΘ.ΛΟΓ. 6901141872141, ΙΒΑΝ GR23 0171 9010 0069 0114 1872141 (τράπεζα: ΠΕΙΡΑΙΩΣ “Piraeus Bank”, δικαιούχος: Κέντρο Μελέτης του Εγκλήματος) με αιτιολογία ονοματεπώνυμο συμμετέχοντα συμμετοχή σε σεμινάριο «Ο Ανήλικος Μάρτυρας κατά την Ποινική Διαδικασία», άλλως καταβολή με μετρητά στα γραφεία μας, οδός Σταδίου 33 και Πεσμαζόγλου, (8ος όροφος, γραφείο 15, 10559, Αθήνα) κατά τις ώρες κοινού, κάθε Τρίτη 17.00-20.00 (η δήλωση συμμετοχής καταχωρείται με την ολοκλήρωση των ως άνω ενεργειών).

 

Αιτήσεις συμμετοχής μέχρι Πέμπτη 10 Μαΐου 2018 (περιορισμένες θέσεις).

Θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης και σεμιναριακές σημειώσεις.

Πληροφορίες: τηλ. επικοινωνίας 690 82 33 371 ή 694 85 91 604

 

 

Add Comment