Ο Βασίλης Μπισμπίκης υποδέχεται το Κέντρο Μελέτης του Εγκλήματος

Η διαδικτυακή Ανοικτή Γενική Συνέλευση- Κοπή Πίτας του ΚΕ.Μ.Ε. για το έτος 2021 έκλεισε με το βίντεο της συζήτησης με τον σκηνοθέτη-ηθοποιό Βασίλη Μπισμπίκη (Βασίλης Mπισμπίκης-Vasilis Bisbikis ”Official Page”) που μας υποδέχθηκε στο θέατρο “Καρτέλ” και μας μίλησε εκ βαθέων για το έγκλημα στην Τέχνη, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο περιθώριο, στο γήπεδο και φυσικά στις Άγριες Μέλισσες. Στο κανάλι του ΚΕ.Μ.Ε. στο You Tube μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συζήτηση και να αναρτήσετε τα σχόλιά σας.

Ευχαριστούμε θερμά τα μέλη μας για τη συμμετοχή τους και ευχόμαστε να έχουμε άλλη μία δημιουργική χρονιά με άξονα πάντα τον σκοπό του Κέντρου μας.

 


Η συζήτηση με τον Βασίλη Μπισμπίκη ήταν απολαυστική. Είχε τόσα πολλά να πει για θέματα που άπτονται της Εγκληματολογίας που μας κέντρισε το ενδιαφέρον από την αρχή της συνάντησής μας.

Άνετος, φιλικός και φιλόξενος, ακομπλεξάριστος, δίχως ίχνος έπαρσης, αυθεντικός και χειμαρρώδης στο λόγο του. Απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις μας και μας άνοιξε την καρδιά του, μοιράστηκε τα βιώματά του μαζί μας και οι ατάκες του ήταν μία και μία. Σταχυολογούμε ενδεικτικά ορισμένες μεταξύ πολλών:

– (01:50) Εγώ καταπιάνομαι με το περιθώριο, είναι ένας χώρος που γνωρίζω πολύ καλά γιατί έχω ζήσει πολλά χρόνια σε αυτό, οπότε έχω βιώματα και εμπειρίες. Αγαπώ πάρα πολύ αυτούς τους ανθρώπους.

– (02:57) Είναι ένας κόσμος που ζει στο περιθώριο και πολύς κόσμος που ζει μέσα στην κοινωνία μας σχεδόν δεν τους βλέπει αυτούς τους ανθρώπους.

– (04:00) Καθρεφτίζω τον κακό εαυτό του θεατή.

– (09:00) Λατρεύω τους ανθρώπους του περιθωρίου γιατί φτάνουν τους εαυτούς τους στα άκρα. (…) Αυτοί οι άνθρωποι είναι πιο αυθεντικοί κατά τη γνώμη μου.

– (11:00) Η νύχτα έχει έναν άλλο κώδικα. Ανήθικο ηθικό τον λέω εγώ. (…) Όποιος ξεφύγει από αυτόν τιμωρείται.

– (13:10) Εκτός από την ανθρωποκτονία, όλα τα άλλα εγκλήματα τα έχω δει. Έχω δει και επιθέσεις και με μαχαίρια και ξύλο και βία κάθε μορφής και τοκογλυφία και εκβιασμούς και μπραβιλίκια… Όλα αυτά τα έχω δει.

– (13:57) Χουλιγκάνι του Παναθηναϊκού, δίναμε ραντεβού για να πλακωθούμε. Ξέραμε πού πηγαίναμε. Δεν είναι ότι ήταν κάποιος αθώος μέσα στην όλη ιστορία, υπήρχε ένας κώδικας, θα συναντηθούμε εκεί για να πλακωθούμε.

– (15:05) Τότε γνωριζόμασταν, μπορεί να παίζαμε ξύλο και το βράδυ να βρισκόμασταν με τους ίδιους, να είναι άλλοι κουμπάροι και τέτοια, να είναι αρχηγοί χούλιγκανς. Δεν υπήρχε το να σκοτώσουμε. Έχει αλλάξει όμως αυτό τώρα. Δεν πάω πια στο γήπεδο, δεν ασχολούμαι. (…) Το έχω ζήσει όμως έντονα, έχω ταξιδέψει σε όλον τον κόσμο με τον Παναθηναϊκό, με έχουν απελάσει δυο φορές απ’ την Ισπανία, έχω κάνει αίσχη.

– (16:30) Το παράνομο έχει και ευχαρίστηση.

– (26:48) Με μεγάλη μου χαρά να έρθω (στη φυλακή) και να μιλήσω, αν μπορώ να πω κάτι.

– (27:08) Πολύ εύκολα θα μπορούσα να είμαι κι εγώ μέσα, ήμουνα και τυχερός.

– (31:35) Η επόμενη παράσταση μετά τα “Κόκκινα Φανάρια” που θα σας χρειαστώ σίγουρα είναι το “Εγκλημα και Τιμωρία” του Ντοστογιέφσκι, οπότε εκεί πέρα μπορούμε να δουλέψουμε και όλοι παρέα πάνω σ’ αυτό το έργο και να δούμε τι ως αντιστοιχία στη Ρωσία του τότε ισχύει και στην Ελλάδα του ‘ 21.

Ευχαριστούμε τον Βασίλη και τους συνεργάτες του για την ζεστή φιλοξενία τους στο θέατρο “Cartel”. Επιφυλασσόμαστε να ανταποδώσουμε τη φιλοξενία!

Add Comment