“Παιδική πορνογραφία” του Καθηγητή Α. Μαγγανά

#CriminologicalFiles

#Σχολιασμοί_δικαστικών_αποφάσεων

#Καναδική_νομολογία

Παιδική πορνογραφία

ΑΝΤΩΝΗΣ Δ. ΜΑΓΓΑΝΑΣ

ΟΜΟΤΙΜΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΝΑΔΑ

R.. Sharpe, απόφαση Νο 27376 της 26 Ιανουαρίου 2001

Πηγή [2001]1 SCR 45

Διατάξεις: άρθρα 163.1 και 163.1(4) και Καν.Π.Κ. Άρθρο 7 και 1 του Χάρτη των Δικαιωμάτων του Καναδά

 

Παιδική πορνογραφία. Η απλή κατοχή δεν συνιστά πάντοτε αδίκημα. Ελευθερία της έκφρασης.

Η απλή κατοχή παιδικής πορνογραφίας συνιστά αδίκημα όταν δημιουργεί ένα εύλογο κίνδυνο βλάβης για τα παιδιά. Η υπάρχουσα νομοθεσία χρειάζεται περιοριστική ερμηνεία σε ορισμένες οριακές περιπτώσεις. Η κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας αποτελεί μορφή έκφρασης που προστατεύεται από το Σύνταγμα, όμως η προστασία των παιδιών υπερτερεί της αρχής της ελευθερίας της έκφρασης.

 

1. Πραγματικά περιστατικά. Ιστορικό[1]

Κατά του κ. Sharpe απαγγέλθηκαν δύο κατηγορίες για κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας με σκοπό να το διακινήσει και δύο κατηγορίες για απλή κατοχή τέτοιου υλικού.[2] Ειδικός ντετέκτιβ της αστυνομίας του Vancouver που ερεύνησε την υπόθεση κατέθεσε κατά τη διάρκεια ενός voirdire[3] ότι το κατασχεθέν υλικό περιελάμβανε ένα μεγάλο αριθμό πορνογραφικών, βιβλίων και χειρογράφων καθώς και 10 δισκέτες υπολογιστή που περιείχαν πορνογραφικές σκηνές με νέα αγόρια. Τα νέα παιδιά έδειχναν, στην πλειοψηφία τους να είναι κάτω των 18 χρόνων και ορισμένα σε προεφηβική ηλικία. Εκτός από λίγες εξαιρέσεις, όλα ήταν γυμνά ή σχεδόν γυμνά και είχαν φωτογραφηθεί με τρόπο που να τονίζονται τα γεννητικά τους όργανα. Μερικές φωτογραφίες απεικόνιζαν αγόρια σε στύση ενώ σε άλλες ένα αγόρι φαινόταν να αυτοϊκανοποιείται. Ορισμένες έδειχναν δύο νέα παιδιά να αγκαλιάζονται και να φιλιούνται, ενώ μία φωτογραφία αποτύπωνε δύο αγόρια που έκαναν πεολειχία το ένα στο άλλο.

Ο ντετέκτιβ κατέθεσε, ακόμη, 17 χειρόγραφα που είχε συντάξει ο κατηγορούμενος, δηλώνοντας τα εξής: «Πρόκειται για εξαιρετικά βίαιες αφηγήσεις που στην πλειοψηφία τους περιλαμβάνουν σεξουαλικές πράξεις με πολύ νέα παιδιά, κάτω των 10 ετών, που επιτελούν σαδομαζοχιστικές πράξεις με ενηλίκους και παιδιά ή μόνο με παιδιά και των δύο φύλων […].

Είναι συγκλονιστικά λόγω των περιγραφών των σεξουαλικών πράξεων με παιδιά, ιδίως όσον αφορά την περιτομή. Συχνά, μάλιστα, το θέμα περιστρέφεται γύρω από το ότι το παιδί ευχαριστιέται και όταν το χτυπούν ή χρησιμοποιούν επάνω του σεξουαλική βία.

Ο πρωτοβάθμιος δικαστής διέταξε μεν την κατάσχεση του υλικού, αποφάσισε, όμως, ότι το άρθρο του Ποινικού Κώδικα[4] που αφορά την απλή κατοχή υλικού  παιδικής πορνογραφίας προσβάλλει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία της έκφρασης[5]. Κατά συνέπεια, οι δύο κατηγορίες για απλή κατοχή απορρίφθηκαν. Όσο για τις άλλες δύο, που αφορούσαν τη διακίνηση και πώληση αναβλήθηκαν μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση για την κατοχή.

Το Εφετείο επικύρωσε την πρωτοβάθμια απόφαση και η εισαγγελία κατέθεσε αίτηση αναίρεσης στο Ανώτατο Δικαστήριο του Καναδά.

____________________________________________________________

[1] Πηγή: Α., Μαγγανάς (2004). Το Εγκληματικό φαινόμενο στην πράξη, Αθήνα: εκδόσεις Νομική Βιβλιοθήκη, https://www.nb.org/greek/to-egklimatiko-fainomeno-stin-praxi.html

[2] Άρθ. 163.1(4) Καν. ΠΚ

[3] Δίκη στο εσωτερικό της κύριας δίκης

[4] Άρθ. 163.1(4) Καν. ΠΚ

[5] Άρθ. 2β) του Χάρτη των Δικαιωμάτων

 

Μπορείτε να κατεβάσετε ολόκληρο το κείμενο του Καθηγητή σε αρχείο μορφής .pdf πατώντας πάνω στην κάτωθι φωτογραφία.

Add Comment