Σεμινάριο: «Μίντια και έγκλημα στη νέα εποχή της Δημοσιογραφίας»

Εισηγήτρια: Αγγελική Καρδαρά, Διδάκτωρ του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης – Φιλόλογος – Συνεργάτιδα Πανεπιστημίου Αθηνών στο πλαίσιο των e-learning προγραμμάτων

Αντικείμενο του σεμιναρίου

Το έγκλημα και το φαινόμενο της εγκληματικότητας απασχολούν σε καθημερινή σχεδόν βάση τα μίντια. Η δημοσιογραφική κάλυψη των υποθέσεων εγκληματολογικού ενδιαφέροντος απαιτεί βαθιά γνώση του αντικειμένου, προκειμένου ο αστυνομικός και o δικαστικός συντάκτης να εμβαθύνουν στο κοινωνικό φαινόμενο και να αναδείξουν τις «σκοτεινές» πτυχές των υποθέσεων που καλούνται να καλύψουν. Σε μια εποχή, μάλιστα, όπου το έγκλημα γίνεται πιο σκληρό και διεθνοποιείται, είναι απολύτως αναγκαίο ο δημοσιογράφος της σύγχρονης, ψηφιακής εποχής να γνωρίζει τα κύρια χαρακτηριστικά και τις αλλαγές που υφίσταται το φαινόμενο της εγκληματικότητας, ώστε να προσεγγίσει με απόλυτη τεκμηρίωση και σαφήνεια την κάθε περίπτωση που εξετάζει και παρουσιάζει στο κοινό.

Στόχος του σεμιναρίου είναι οι εκπαιδευόμενοι να είναι σε θέση να κατανοήσουν: την εγκληματολογική ορολογία που πρέπει να χρησιμοποιήσουν για να συντάξουν ένα τεκμηριωμένο ρεπορτάζ, τις εγκληματολογικές τυπολογίες και τα χαρακτηριστικά πολύκροτων υποθέσεων που έχουν απασχολήσει ή/και εξακολουθούν να απασχολούν την κοινή γνώμη, τα μίντια, τους ειδικούς, καθώς επίσης τις σοβαρές αλλαγές στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του εγκλήματος και τον τρόπο με τον οποίο ο σύγχρονος δημοσιογράφος της ψηφιακής εποχής θα προχωρήσει σε έρευνα υψηλού επιπέδου αξιοποιώντας τα χαρακτηριστικά της νέας εποχής δημοσιογραφίας για να κεντρίσει το ενδιαφέρον ενός ευρύτερου κοινού. Σκοπός είναι οι συμμετέχοντες να αποκτήσουν στέρεα θεωρητική γνώση, την οποία θα αξιοποιήσουν σε πρακτικό επίπεδο, συντάσσοντας ένα πλήρες ρεπορτάζ.

Στοιχεία του σεμιναρίου

  • Αστυνομικό και δικαστικό ρεπορτάζ
  • Εγκληματολογική ορολογία και εγκληματολογικές τυπολογίες
  • Τεκμηριωμένη παρουσίαση στο ρεπορτάζ των κινήτρων εγκληματικής δράσης
  • Απεικόνιση του ψυχο-εγκληματικού προφίλ του δράστη και ανάλυση πολύκροτων υποθέσεων από την ελληνική πραγματικότητα
  • Ανάπτυξη ειδικών θεμάτων (γυναικεία εγκληματικότητα, νεανική παραβατικότητα, τρομοκρατία, οργανωμένο έγκλημα)

 

To σεμινάριο απευθύνεται σε: φοιτητές τμημάτων Επικοινωνίας και ΜΜΕ, σπουδαστές δημοσιογραφικών σχολών, επαγγελματίες δημοσιογράφους και κοινωνικούς επιστήμονες.

 

Διάρκεια σεμιναρίου: 12 ώρες (4 συναντήσεις – 3 ώρες κάθε συνάντηση, 1 συνάντηση την εβδομάδα, το σεμινάριο θα λαμβάνει χώρα Παρασκευή 09:30 – 12:30. Δυνατότητα απογευματινών μαθημάτων σε όσους δηλώσουν ότι αδυνατούν να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα πρωινή ώρα (Παρασκευή 17:00 – 20:00).

 

Τόπος διεξαγωγής: Σταδίου 33 & Πεσμαζόγλου, 8ος όροφος, Γραφείο 15, 10559 ΑΘΗΝΑ.  Περιορισμένες θέσεις για μαθήματα μέσω skype σε ημέρα και ώρα που θα προγραμματιστεί κατόπιν συνεννόησης με τους εκπαιδευόμενους.

 

Χρόνος διεξαγωγής: Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2018 (ημερομηνίες συναντήσεων: 23/11, 30/11, 07/12 & 14/12 )

 

Κόστος συμμετοχής

80€* για τα μέλη του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος (ΚΕ.Μ.Ε.) (ταμειακώς ενήμερα για το έτος 2018)

90€* για κατόχους κάρτας ανεργίας και φοιτητές

100€* για τους υπόλοιπους συμμετέχοντες

*στις τιμές περιλαμβάνεται Φ.Π.Α. 24%

Για την επιλογή των συμμετεχόντων θα τηρηθεί η αρχή της χρονικής προτεραιότητας, λόγω των περιορισμένων θέσεων.

 

 Συμμετοχή μόνο με προεγγραφή

∆ηλώσεις συμμετοχής (σε 2 μόλις βήματα)

Δηλώστε συμμετοχή στο e-mail: crime@e-keme.gr  (θέμα «Μίντια και έγκλημα στη νέα εποχή της Δημοσιογραφίας») αποστέλλοντας συνημμένα τα κατωτέρω:

 

Βήμα 1

Συμπλήρωση και επισύναψη-αποστολή της κατωτέρω δήλωσης συμμετοχής

ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

Βήμα 2ο

Επισύναψη – αποστολή του αποδεικτικού κατάθεσης του ποσού συμμετοχής στον τραπεζικό λογαριασμό ΑΡΙΘ.ΛΟΓ. 6901141872141, ΙΒΑΝ GR23 0171 9010 0069 0114 1872141 (τράπεζα: ΠΕΙΡΑΙΩΣ “Piraeus Bank”, δικαιούχος: Κέντρο Μελέτης του Εγκλήματος) με αιτιολογία ονοματεπώνυμο συμμετέχοντα συμμετοχή σε σεμινάριο «Μίντια και έγκλημα στη νέα εποχή της Δημοσιογραφίας») άλλως καταβολή με μετρητά στα γραφεία μας, οδός Σταδίου 33 και Πεσμαζόγλου, (8ος όροφος, γραφείο 15, 10559, Αθήνα) κατά τις ώρες κοινού, κάθε Τρίτη 17.00-20.00 (η δήλωση συμμετοχής καταχωρείται με την ολοκλήρωση των ως άνω ενεργειών).

 

Αιτήσεις συμμετοχής μέχρι Τετάρτη 21 Νομβρίου 2018 (περιορισμένες θέσεις).

 

Θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Πληροφορίες: τηλ. επικοινωνίας 690 82 33 371

 

Add Comment