Το ΚΕ.Μ.Ε. στο 5o Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha! 17|05|2024

Το Φεστιβάλ, η μοναδική διοργάνωση αστυνομικής λογοτεχνίας αυτού του βεληνεκούς που φιλοξενεί η χώρα μας, ξεκίνησε το 2018 με πρωτοβουλία των υπευθύνων του βιβλιοπωλείου Monogram στο Χολαργό και μέσα στα χρόνια εξελίχθηκε σ’ ένα μεγάλο φεστιβάλ που τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Αθηναίων, και με τη συμμετοχή της Αττικό Μετρό και της ΕΡΤ σε ρόλο Μεγάλου Χορηγού.

Εκδήλωση – Συζήτηση

🔴«The Art of Killing. Οι serial killers από την μυθιστορία στην πραγματικότητα» |Παρασκευή 17 Μαΐου, στο Omikron2, Βουτάδων 42, Αθήνα, στις 19:00.

Πλάθοντας ένα μύθο, όμως, δημιουργείς μια πραγματικότητα και διαμορφώνεις το κέντρο, γύρω από το οποίο περιστρέφεται πλέον ο κόσμος… και ο μύθος είναι πλέον αυτός που σε καθορίζει, η πράξη της αφήγησης. Και η κάθε λέξη δίνει μορφή στο τοπίο, ξεκαθαρίζει την εικόνα που πριν δεν ήταν παρά δυσνόητη και θολή. Και ο φόβος υποχωρεί σιγά σιγά. Και μια νέα πραγματικότητα γεννιέται, με την μυθιστορία διά μέσου της διαπλαστικής και διαπιστωτικής της λειτουργίας να δομεί τους δικούς της μύθους γύρω από τον ανθρωποκτόνο κατ’ εξακολούθηση (serial killer), τον «απόλυτο κακό» που μετατράπηκε σε  “natural born celebrity”, με τον μύθο του να εδράζεται κυρίαρχα στο ότι ανέτρεψε τους κανόνες και άλλαξε άμα τη εμφανίσει τον τρόπο που προσλαμβάνεται και μελετάται το έγκλημα.

Μια εκδήλωση υπό την αιγίδα του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος (ΚΕ.Μ.Ε.) και με ομιλήτριες/ομιλητές τις/τους:
Έρη Ιωαννίδου (Δικαστική ψυχολόγος MSc, υπεύθυνη του Forensic Psychology Lab, ΚΕ.Μ.Ε.)

«Serial killers: Η πραγματικότητα των μύθων και οι μύθοι της πραγματικότητας»

 

Μάρθα Λεμπέση (Κοινωνιολόγος, ΜΔΕ Εγκληματολογίας, Διευθύντρια ΚΕ.Μ.Ε.)

«Η απλή ‘τέχνη’ του φόνου στην λογοτεχνία του ‘αιματηρού’ θεάματος»

 

Παναγιώτη Παπαϊωάννου (Δρ. Εγκληματολογίας, Δικηγόρος)

«ΠΟΛΥΑΝΘΡΩΠΟΚΤΟΝΟΙ ΚΑΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ. Αναπαραστάσεις και σημαινόμενα μέσα από κλασσικές κινηματογραφικές ταινίες. (Πρότυπα, στερεότυπα & κοινωνικά ανακλαστικά).»

 

Διονύση Χιόνη (Δικηγόρος, ΜΔΕ Εγκληματολογίας, Πρόεδρος ΚΕ.Μ.Ε.)

«Η περίπτωση του “Killer Clown” στην μυθιστορία και την πραγματικότητα»

 

Συντονίζει ο Δρ. Φώτιος Σπυρόπουλος, (Επ. Καθηγητής Ποινικού Δικαίου – PHILIPS UNIVERSITY, Αντιπρόεδρος ΚΕ.Μ.Ε.).
Διαβάστε το Δελτίο Τύπου για την έναρξη του Φεστιβάλ εδώ

Add Comment