Βία* Judith Lewis Henman, του Καθ. Αντ. Μαγγανά

#CriminologicalFiles

#Βιβλιοπαρουσιάσεις

Βία*

Judith Lewis Henman

Εκδόσεις Θεμέλη, Αθήνα 1998

_________________________________________________________________________________________________________________________________

Βιβλιoκρισία:
Αντώνη Δ. Μαγγανά, Καθηγητή Τομέα Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

 

Ο κύριος λόγος που μας ώθησε στο να παρουσιάσουμε τα σημαντικότερα, κατά την άποψή μας, σημεία αυτού του εξαιρετικά ενδιαφέροντος βιβλίου είναι ότι, επειδή μερικές φορές βιβλία,  όπως το παρόν, δεν διαβάζονται λόγω του όγκου τους, είναι αναγκαίο το περιεχόμενό τους να ανακοινωθεί στο ευρύ κοινό.

Στην προκειμένη περίπτωση, η Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Harvard, Judith Lewis Herman, μας παρουσιάζει την εμπειρία της από μία πολύχρονη ενασχόληση με άτομα που έζησαν έντονες τραυματικές εμπειρίες κακοποίησης, είτε ως άνδρες που είχαν συμμετάσχει σε κάποιο πόλεμο, είτε ως γυναίκες και παιδιά που κακοποιήθηκαν.

Όπως γνωρίζουμε ήδη από πολλές έρευνες, το φαινόμενο της βίας είναι εξαιρετικά εκτεταμένο και προκαλεί δυσάρεστες συνέπειες που μπορούν να εκδηλωθούν με τη μορφή μιας δυσπροσαρμοστικότητας ή και απόσυρσης, μιας αντικοινωνικής συμπεριφοράς ή ακόμη και μιας παραβατικής συμπεριφοράς.

Το βιβλίο αυτό είναι εξαιρετικά χρήσιμο όχι μόνο για τους νομικούς της πρακτικής, οι οποίοι θα γνωρίσουν καλύτερα πώς να εξηγήσουν, αλλά και πώς να αντιμετωπίσουν, ορθότερα, τη συμπεριφορά τόσο των θυμάτων όσο και των δραστών κακοποίησης, αλλά και για εκείνους (και είναι πάρα πολλοί) οι οποίοι βιώνουν τέτοιες καταστάσεις, είτε στο εγγύτερο, είτε στο ευρύτερο περιβάλλον τους.

Όσον αφορά το θύμα, απαραίτητη προϋπόθεση τόσο για την αποκατάσταση της κοινωνικής τάξης όσο και για τη θεραπεία του είναι να θυμηθεί και να μιλήσει για ανομολόγητα γεγονότα. Όμως, πολύ συχνά υπερισχύει η μυστικότητα και η εξιστόρηση του τραυματικού γεγονότος (π.χ. βιασμού) που εκδηλώνεται όχι ως προσωπική αφήγηση, αλλά ως ένα ψυχολογικό σύμπλεγμα.

___________________________________________

* ΠοινΔικ Τεύχος 1/2000, Ιανουάριος, 51 επ.

 

Μπορείτε να κατεβάσετε ολόκληρο το κείμενο του Καθηγητή με τίτλο “Βία* Judith Lewis Henman” σε αρχείο μορφής .pdf πατώντας πάνω στην κάτωθι φωτογραφία.

Βία* Judith Lewis Henman του Καθ. Αντ. Μαγγανά

 

 

Add Comment