ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ (ΚΕ.Μ.Ε.)
Συμμετοχή στο 7ο Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha

Το Κέντρο Μελέτης του Εγκλήματος (ΚΕ.Μ.Ε.) συμμετέχει στο 7ο Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha, το οποίο πραγματοποιείται στην Αθήνα από τις 5 έως τις 29 Μαΐου 2026, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ανάδειξη της σχέσης μεταξύ εγκληματολογίας, αστυνομικής λογοτεχνίας και τρόπων με τους οποίους το έγκλημα προσεγγίζεται και αναπαρίσταται στον δημόσιο λόγο. Το Φεστιβάλ, που έχει πλέον καθιερωθεί ως θεσμός για το αναγνωστικό κοινό, τους συγγραφείς και τους ερευνητές του είδους, φιλοξενεί ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων σε διαφορετικούς χώρους της Αθήνας, με κορύφωση το κεντρικό τριήμερο 15–17 Μαΐου 2026 στο Πολεμικό Μουσείο.
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, το ΚΕ.Μ.Ε. δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη σύνδεση των εγκληματολογικών επιστημών με τη δημόσια συζήτηση για το έγκλημα, τη βία, το φύλο και τις πολιτισμικές τους αποτυπώσεις στη λογοτεχνία και στον δημόσιο λόγο.
Σημαντικές ημερομηνίες για το ΚΕ.Μ.Ε.
Τρίτη 12 Μαΐου, 19:00
Κεντρική παρουσίαση του νέου βιβλίου του Πάνου Σόμπολου
«Οι γυναικοκτονίες που συγκλόνισαν το πανελλήνιο», σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Πατάκη.
Ομιλητές/-ριες: Μάρθα Λεμπέση (εγκληματολόγος, Διευθύντρια ΚΕ.Μ.Ε.) και Γρηγόρης Αζαριάδης (συγγραφέας, κριτικός αστυνομικής λογοτεχνίας).
Βιβλιοπωλείο Monogram, Υμηττού 17, Χολαργός.
Πέμπτη 21 Μαΐου, 19:00
Εκδήλωση με θέμα: Εγκληματολογία και crime fiction. Το έγκλημα έχει φύλο;
Το Κέντρο Μελέτης του Εγκλήματος διερευνά τη σχέση μεταξύ φύλου και εγκλήματος.
Ομιλητές/-ριες: Διονύσης Χιόνης (δικηγόρος, εγκληματολόγος, υπεύθυνος Επιστημονικών Εκδόσεων και Θεσμικής Δικτύωσης ΚΕ.Μ.Ε.), Έρη Ιωαννίδου (δικαστική ψυχολόγος MSc, Personal Coach, Adjunct Faculty at HAU, εισηγήτρια, συγγραφέας και εκπαιδεύτρια στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης e-learning του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του ΕΚΠΑ, επιστημονική συνεργάτιδα ΚΕ.Μ.Ε. & υπεύθυνη Forensic Psychology Lab), Μάρθα Λεμπέση (κοινωνιολόγος – ερευνήτρια, ΜΔΕ Εγκληματολογίας, διευθύντρια ΚΕ.Μ.Ε.)
Συντονισμός/παρέμβαση: Δρ. Αναστασία Χαλκιά (Ειδική Επιστημόνισσα, ΕΕΔΑ, υπεύθυνη Έρευνας και Επιστημονικού Έργου ΚΕ.Μ.Ε., συνυπεύθυνη Crime & Gender Lab ΚΕ.ΜΕ.)
Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος (ΚΕ.Μ.Ε.).
Τεχνοχώρος Fabrica, Μ. Αλεξάνδρου 125 & Ευρυμέδοντος, Κεραμεικός.
Η συμμετοχή του ΚΕ.Μ.Ε. στο 7ο Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha εντάσσεται στη σταθερή του επιδίωξη να ενισχύει τον δημόσιο επιστημονικό διάλογο γύρω από το εγκληματικό φαινόμενο, τις κοινωνικές του διαστάσεις και τις πολιτισμικές του αναγνώσεις. Το ίδιο το Φεστιβάλ φιλοξενεί φέτος πλήθος εκδηλώσεων, παρουσιάσεων, αφιερωμάτων και συζητήσεων σε διαφορετικούς χώρους της Αθήνας, επιβεβαιώνοντας τον πολυσυλλεκτικό και ανοιχτό χαρακτήρα του θεσμού.
Περισσότερα Ιστοσελίδα: https://agathafestival.gr/
FB https://www.facebook.com/agatha.crime.festival
Πληροφορίες εκδηλώσεων εδώ
Δελτίο Τύπου εδώ
Το 7ο Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, στο πλαίσιo του προγράμματος This Is Athens και διοργανώνεται με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας και του Σουηδικού Ινστιτούτου Αθηνών.
Κεντρικοί Χορηγοί Επικοινωνίας: ΕΡΤ και Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.
Ραδιοφωνικοί σταθμοί: Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7, Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 – 95,6, ΑΘΗΝΑ 9,84, Galaxy 92 FM, Voice 102,5 και Στο Κόκκινο 105,5.
Εφημερίδες/περιοδικά: Athens Voice, Η Πόλη Ζει, Δρόμος της Αριστεράς, Bookpress.
'
'