«Πρόληψη του εγκλήματος, ασφάλεια και αστυνομία», του Καθ. Αντ. Μαγγανά

#CriminologicalFiles

#Σχολιασμοί δικαστικών αποφάσεων

#Καναδική νομολογία

Πρόληψη του εγκλήματος, ασφάλεια και αστυνομία[1]

Αντώνης Δ. Μαγγανάς

Ομότιμος Καθηγητής Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

 

Τα τελευταία χρόνια έντονη είναι η ενασχόληση των επιστημόνων και ιδιαίτερα των πανεπιστημιακών με το θέμα της πρόληψης, της ασφάλειας και της αστυνομίας. Αυτό αποδεικνύεται από τη δημιουργία ειδικών πτυχίων σε διάφορα Πανεπιστήμια με αντικείμενο την αστυνομία και την ασφάλεια[2].

Πράγματι, ο χώρος είναι (ακόμη) παρθένος για την επιστημονική έρευνα. Εξ’ άλλου, ενώ οι απαιτήσεις για να εργασθεί κάποιος, στον τομέα της ασφάλειας (security) αυξάνονται συνεχώς δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες πανεπιστημιακές σπουδές.

Για ποιο λόγο, όμως συνδέονται η αστυνομία με την πρόληψη;

Διότι, αν η κοινή γνώμη αλλά και οι ίδιοι οι αστυνομικοί αρέσκονται να πιστεύουν ότι κάνουν καταστολή, το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων τους είναι αφιερωμένο στην πρόληψη.

Όπως τόνισε επιγραμματικά ο M. Cusson: ενώ οι ίδιοι οι αστυνομικοί θεωρούν ότι ασχολούνται κυρίως με την καταστολή αγνοούν ότι κάνουν κυρίως πρόληψη[3]. Οι περιπολίες των αστυνομικών, η παρουσία τους στις διαδηλώσεις ή τα γήπεδα έχουν, κυρίως, προληπτικό χαρακτήρα.

Είναι, όμως, εξαιρετικά δύσκολο να αποτιμηθεί και να μετρηθεί η πρόληψη που κάνει η αστυνομία. Πόσα, άραγε εγκλήματα δεν έγιναν λόγω της παρουσίας των αστυνομικών; Αν δεν είναι δυνατό να πολλαπλασιαστούν οι αστυνομικοί δημιουργώντας τον κίνδυνο ενός αστυνομοκρατούμενου κράτους υπάρχουν, εν τούτοις, τρόποι για να βελτιωθεί η αποδοτικότητα των ήδη υπαρχόντων αστυνομικών. Οι πρόσφατες προσπάθειες για τη λειτουργία των Συμβουλίων πρόληψης της εγκληματικότητας και της αστυνομίας της συνοικίας τείνουν προς την επίτευξη των παραπάνω στόχων.

 

Μπορείτε να κατεβάσετε ολόκληρο το κείμενο του Καθηγητή με τίτλο “ Πρόληψη του εγκλήματος, ασφάλεια και αστυνομία” σε αρχείο μορφής .pdf πατώντας πάνω στην κάτωθι φωτογραφία.

 

_________________________________________________

[1] Πηγή: Α., Μαγγανάς (2004). Το Εγκληματικό φαινόμενο στην πράξη, Αθήνα: εκδόσεις Νομική Βιβλιοθήκη, https://www.nb.org/greek/to-egklimatiko-fainomeno-stin-praxi.html

[2]Για το Πανεπιστήμιο του Μοntréal, βλ. A. Normandeau, La Criminologie made in Québec – Canada. Τόμος τιμητικός για την Αλ. Μαραγκοπούλου, Αθήνα, Νομική Βιβλιοθήκη, Bruylant, 2003, σελ.962

[3] M. Cusson. Prevenir la delinquance. Les methodes efficacies. P.U.F. 2003.

Add Comment