Ετήσια Αναφορά ΚΕ.Μ.Ε. – 2019

Ετήσιο μήνυμα του Διοικητικού Συμβουλίου

Το 2019 ήταν για το Κέντρο Μελέτης του Εγκλήματος ένα κομβικής σημασίας έτος, καθώς τον Ιούνιο του ίδιου έτους τού απονεμήθηκε επίσημα η ειδική συμβουλευτική ιδιότητα στο Κοινωνικό και Οικονομικό Συμβούλιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Πλέον, το ΚΕ.Μ.Ε. έχει δικαίωμα συμμετοχής στις εργασίες του αρμόδιου τομέα του Ο.Η.Ε. (NGO Branch) συνεργαζόμενο θεσμικά με τις κορυφαίες οργανώσεις παγκοσμίως ως ένας εκ των ελαχίστων ελληνικών φορέων με τέτοιο status.

Οι δράσεις του έτους 2019 προσανατολίστηκαν, εκτός των άλλων, στην ενδυνάμωση της διεθνούς διάστασης του Φορέα και έτσι το ΚΕ.Μ.Ε. συμμετείχε και φέτος στις εργασίες του 19ου Ετήσιου Συνεδρίου Εγκληματολογίας της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Εγκληματολογίας που έλαβε χώρα από 18.09. έως και 21.09.2019 στη Γάνδη. Ειδικότερα, η Δρ Αναστασία Χαλκιά, Γενική Γραμματέας ΚΕ.Μ.Ε. και η Μάρθα Λεμπέση, Διευθύντρια ΚΕ.Μ.Ε., παρουσίασαν τα πρώτα ευρήματα της από κοινού με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) έρευνας που διεξάγει το ΚΕ.Μ.Ε. με θέμα: «Νοηματοδοτήσεις της μετάβασης και της ένταξης: Σύριοι πρόσφυγες στην Ελλάδα», σε συνεργασία με την Διευθύντρια Ερευνών ΕΚΚΕ Δρα Ιωάννα Τσίγκανου.

Συνεχίστηκε, επίσης, σε συνεργασία με το Northeastern University of Boston (Η.Π.Α.) και το Organized Crime Observatory (OCO, Γενεύη) η εκπόνηση μελέτης ευρείας κλίμακας σχετικά με το ελληνικό χρέος και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα. Στόχος της έρευνας είναι να καταγραφούν οι επιπτώσεις της χρηματοπιστωτικής κρίσης και των μνημονιακών πολιτικών σε θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα καθώς και να καταδειχθούν περιπτώσεις θεσμικής διαφθοράς στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης.

Επιπλέον, εγκαινιάστηκε ο κύκλος επιστημονικών διαλέξεων «Εγκληματολο-γώντας στον κόσμο», όπου εγκληματολόγοι από διάφορες χώρες θα παρουσιάσουν τις θέσεις τους σε άκρως ενδιαφέροντα ζητήματα του πεδίου της ειδίκευσής τους. Πρώτη καλεσμένη μας ήταν η εκλεκτή συνεργάτιδά μας Δρ. Ιωάννα Γουσέτη, Course Tutor – London School of Economics and Political Science (LSE).

Πέρα από τα παραπάνω, το ΚΕ.Μ.Ε. αποτελεί πλέον φορέα υποδοχής πρακτικής άσκησης φοιτητών/τριών, ασκούμενων και νέων δικηγόρων της ELSA και κατά το 2019 υποδέχθηκε για πρακτική άσκηση δύο φοιτητές και συγκεκριμένα: τον φοιτητή της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Martin-Luther-University Halle-Wittenberg της Γερμανίας, Dominik Gürtler και την φοιτήτρια Νομικής του London School of Economics (LSE) Μαρία Νεφέλη Σκοτώρη, ολοκληρώνοντας έτσι δύο κύκλους πρακτικής άσκησης.

Αλλά και οι τακτικές κατά τα τελευταία έτη δράσεις συνεχίστηκαν με επιτυχία: η ηλεκτρονική επιθεώρηση CrimeTimes έφτασε τα 10 τεύχη, φιλοξενώντας τις απόψεις καταξιωμένων αλλά και νέων επιστημόνων και σημειώνοντας υψηλούς αριθμούς επισκεψιμότητας και παράλληλα συνεχίστηκαν οι εργασίες των ομάδων ανάγνωσης και των σεμιναρίων τόσο σε συνεργασία με τη Νομική Βιβλιοθήκη, όσο και με τους επιστημονικούς συνεργάτες του ΚΕ.Μ.Ε.

Το ΚΕ.Μ.Ε. συνεχίζει το έργο του εντός και εκτός των συνόρων, εμπλουτίζει το δίκτυο των επιστημονικών συνεργατών/ιδών του, αυξάνει τον αριθμό των μελών του και αναλαμβάνει, σχεδιάζει και πραγματοποιεί νέες δράσεις, δεσμευόμενο ότι και κατά το έτος 2020 θα κάνει βήματα μόνο προς τα εμπρός!

ΑΘΗΝΑ, 31 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019
ΤΟ ΔΣ ΚΕΜΕ

 

Ολόκληρη η ετήσια αναφορά του ΚΕ.Μ.Ε για το έτος 2019 είναι διαθέσιμη σε μορφή αρχείου pdf.

ΚΕ.Μ.Ε. Ετήσια Αναφορά 2019

Add Comment