Σεμινάριο Εξ Αποστάσεως: «Έγκλημα & Δημοσιογραφική Έρευνα», 23/06/2022

«Ανάλυση Μελετών Περίπτωσης & Τεχνικών Συνέντευξης»

Εισηγήτρια: Αγγελική Καρδαρά, Διδάκτωρ Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης ΕΚΠΑ, Φιλόλογος, Τακτική Επιστημονική Συνεργάτιδα Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος & Επ. Υπεύθυνη του Crime & Media Lab του ΚΕ.Μ.Ε., Συγγραφέας-Εισηγήτρια & Εκπαιδεύτρια Ε-Learning ΕΚΠΑ

Αντικείμενο του σεμιναρίου

Το έγκλημα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της δημοσιογραφικής ατζέντας, απασχολώντας εκτενώς το αστυνομικό και δικαστικό ρεπορτάζ. Ωστόσο, η δημοσιογραφική έρευνα, που θέτει ως θεμελιώδη στόχο την ανάδειξη κρίσιμων ζητημάτων εγκληματολογικού ενδιαφέροντος με ευρύτερες κοινωνικές διαστάσεις και προεκτάσεις, πρέπει να πληροί ορισμένα κριτήρια, προκειμένου να έχει εγκυρότητα, αξιοπιστία και να φωτίζει καίριες πτυχές των υπό διερεύνηση θεμάτων, χωρίς να στιγματίζει  και δείχνοντας σεβασμό στην ισχύουσα νομοθεσία και στη δημοσιογραφική δεοντολογία.

pixabay.com

Η Δρ. Αγγελική Καρδαρά μας εισάγει σε δύο πολύ σημαντικά ερευνητικά εργαλεία που αξιοποιούνται στην έρευνα: στις μελέτες περίπτωσης (case studies) και στις συνέντευξεις (interviews), κατά τη δημοσιογραφική κάλυψη υποθέσεων εγκληματολογικού ενδιαφέροντος σε τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδες και ενημερωτικά sites. 

Ειδικότερα, στο πλαίσιο του σεµιναρίου θα διερευνηθεί ο τρόπος με τον οποίο μία υπόθεση εγκληματολογικού ενδιαφέροντος μπορεί να αναλυθεί ποιοτικά και ποσοτικά και μέσα από αυτή την ανάλυση να εξαχθούν σημαντικά συμπεράσματα σε εγκληματολογικό, μιντιακό και κοινωνιολογικό επίπεδο. Επίσης, θα εξεταστούν οι τύποι και οι μορφές συνεντεύξεων, θα παρουσιαστούν πρότυπα συνεντεύξεων και θα δοθεί βαρύτητα σε καλές δημοσιογραφικές πρακτικές.

Στοιχεία του σεμιναρίου

  • Δημοσιογραφική Έρευνα: Χαρακτηριστικά
  • Ανάλυση Δημοσιογραφικής Κάλυψης Ειδήσεων Εγκληματολογικού Ενδιαφέροντος
  • Δημοσιογραφική Ατζέντα & Μιντιακές Αξίες (News Media Values)
  • Είδη & Χαρακτηριστικά Συνεντεύξεων
  • Ανάλυση Μελετών Περίπτωσης & Πρακτικά Παραδείγματα
  • Δημοσιογραφικός Λόγος: Zητήματα Ορολογίας στο Αστυνομικό και Δικαστικό Ρεπορτάζ
  • Θεματικό Εργαστήρι και Παρουσίαση Πορισμάτων Εργαστηρίου

 

To σεμινάριο απευθύνεται σε: δημοσιογράφους, (επαγγελματίες και φοιτητές/απόφοιτους), εγκληματολόγους, κοινωνιολόγους, ψυχολόγους και κοινωνικούς επιστήμονες.

 

Πού και πότε
Το σεμινάριο θα διεξαχθεί διαδικτυακά μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας Zoom την Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2022, 17:00-20:00 μ.μ.

Διάρκεια σεμιναρίου: 3 ώρες.

 

Κόστος συμμετοχής

25€* για τα μέλη του Crime & Media Lab – ΚΕ.Μ.Ε.

30€* για τα μέλη του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος (ΚΕ.Μ.Ε.) (ταμειακώς ενήμερα για το έτος 2022)

35€* για κατόχους κάρτας ανεργίας και φοιτητές/φοιτήτριες

40€* για λοιπούς/ες συμμετέχοντες/ουσες

*στις τιμές περιλαμβάνεται Φ.Π.Α. 24%

 

Πώς μπορώ να συμμετάσχω

Δηλώστε συμμετοχή διαδικτυακά σε 2 μόλις βήματα

Βήμα 1ο

Συμπληρώστε διαδικτυακά την αίτηση συμμετοχής εδώ

 

Βήμα 2ο 

Καταβάλετε το ποσό που αντιστοιχεί στη συμμετοχή σας στον τραπεζικό μας λογαριασμό. ΑΡΙΘ.ΛΟΓ. 6901141872141, ΙΒΑΝ GR23 0171 9010 0069 0114 1872141 (τράπεζα: ΠΕΙΡΑΙΩΣ “Piraeus Bank”, δικαιούχος: Κέντρο Μελέτης του Εγκλήματος) με την ένδειξη «Έγκλημα & Δημοσιογραφική Έρευνα» και το ονοματεπώνυμό σας.

Επισυνάψτε το αποδεικτικό πληρωμής στο πεδίο Επισύναψη Αρχείου της ηλεκτρονικής αίτησης ή αποστείλετε το αποδεικτικό πληρωμής στο e-mail: seminars@e-keme.gr.

Η δήλωση συμμετοχής καταχωρείται με την ολοκλήρωση των ως άνω ενεργειών. Συμμετοχή μόνο με προεγγραφή!

 

Προσοχή! Σε περίπτωση κατάθεσης του χρηματικού ποσού από άλλη τράπεζα (εκτός τράπεζας Πειραιώς) τα έξοδα της μεταφοράς θα βαρύνουν τον καταθέτη/την καταθέτρια.

 

Αιτήσεις συμμετοχής μέχρι Τρίτη 21 Ιουνίου 2022 (περιορισμένες θέσεις).

Θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης και σεμιναριακό υλικό.

Πληροφορίες: τηλ. επικοινωνίας  6948 59 16 04

Δρ Αγγελική Καρδαρά

Η Αγγελική Καρδαρά είναι Εισηγήτρια-Συγγραφέας και Εκπαιδεύτρια στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (E-Learning) του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι Διδάκτωρ του Τμήματος Επικοινωνίας & ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Φιλόλογος (με εξειδίκευση στη μεσαιωνική και νεοελληνική φιλολογία) και Τακτική Επιστημονική Συνεργάτιδα Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος (ΚΕ.Μ.Ε.). Το θέμα της διδακτορικής διατριβής της, με Επιβλέποντα τον Καθηγητή Γιάννη Πανούση, αφορά τον ιδιαίτερο γλωσσικό κώδικα επικοινωνίας του έγκλειστου πληθυσμού. Από τον Φεβρουάριο του 2020 ανέλαβε και Επιστημονικά Υπεύθυνη του Crime & Media Lab του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος που αποτελεί Ομάδα Εργασίας για το Έγκλημα και την Απεικόνισή του στα ΜΜΕ. Είναι Εκπαιδεύτρια στο Social Dynamo του Ιδρύματος Μποδοσάκη και διδάσκει ενότητες που αφορούν τις δεξιότητες έρευνας, τον στιγματιστικό λόγο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΚΥΡΩΣΕΩΝ

Ακύρωση σεμιναρίων λόγω απόφασης διοργανωτή ή ανωτέρας βίας

Οι διοργανωτές διατηρούν το δικαίωμα της αλλαγής ημερομηνίας και ακύρωσης του κάθε σεμιναρίου, ενημερώνοντας τους εκπαιδευόμενους τηλεφωνικά και μέσω e-mail. Στην περίπτωση αυτή οι εκπαιδευόμενοι/ες δικαιούνται να αιτηθούν την ακέραιη επιστροφή των διδάκτρων τους εάν δεν θέλουν να παρακολουθήσουν το σεμινάριο στην νέα ημερομηνία ή να χρησιμοποιήσουν το ποσό για άλλη αγορά σε σεμινάρια του φορέα.

Σε περίπτωση απεργίας, κυβερνητικών απαγορεύσεων, κακών καιρικών συνθηκών και γενικά κάθε συμβάντος πέραν του εύλογου ελέγχου των διοργανωτών, που προκαλεί παρακώλυση της εκτέλεσης μέρους ή του συνόλου του σεμιναρίου, οι διοργανωτές διατηρούν το δικαίωμα να αλλάζουν την ημερομηνία και την ώρα διεξαγωγής του. Στην περίπτωση αυτή τα δίδακτρα δεν επιστρέφονται, αλλά ισχύουν ως έχουν.

Μεταβολή ή ακύρωση λόγω επιθυμίας του συμμετέχοντα/της συμμετέχουσας

Ο χρήστης που τυχόν επιθυμεί να ακυρώσει ή να τροποποιήσει την κράτησή του σε κάποιο σεμινάριο οφείλει να αποστείλει το σχετικό αίτημα του το συντομότερο δυνατό στο seminars@e-keme.gr.

Για ακύρωση της συμμετοχής στο σεμινάριο από τον εκπαιδευόμενο 7 ημέρες πριν την ημερομηνία διεξαγωγής του προγράμματος, πραγματοποιείται επιστροφή 100% του ποσού.

Για ακύρωση της συμμετοχής στο σεμινάριο από τον εκπαιδευόμενο 3 ημέρες πριν την ημερομηνία διεξαγωγής του προγράμματος, πραγματοποιείται επιστροφή 50% του ποσού.

Σε όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις που απαιτείται επιστροφή χρημάτων θα γίνεται είτε με ακύρωση της χρέωσης της πιστωτικής κάρτας (αν έχετε πληρώσει με πιστωτική κάρτα) ή με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό, τον οποίο θα μας υποδείξετε και εντός 30 ημερών από τη σχετική ενημέρωση

 

Add Comment