Σεμινάριο Εξ Αποστάσεως «Γυναικείες Φυλακές & η Εικόνα της Γυναίκας Ανθρωποκτόνου στα ΜΜΕ»| 03-12-2025

Σεμινάριο Εξ Αποστάσεως του Crime & Media Lab του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος στη Θεματική «Φυλακές».

Θέμα:«Γυναικείες Φυλακές & η Εικόνα της Γυναίκας Ανθρωποκτόνου στα ΜΜΕ»

Εισηγήτρια:
Αγγελική Καρδαρά, Διδάκτωρ Τμήματος ΕΜΜΕ ΕΚΠΑ, Φιλόλογος,
Τακτική Επιστημονική Συνεργάτιδα Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος &
Επιστημονικά Υπεύθυνη του Crime & Media  Lab (ΚΕ.Μ.Ε.),
Συγγραφέας – Εισηγήτρια & Εκπαιδεύτρια Ε-Learning ΕΚΠΑ

🎯 Σκοπός του Σεμιναρίου

Το σεμινάριο επιδιώκει να αναδείξει και να αναλύσει πολυεπίπεδα τη σχέση γυναίκας και εγκλήματος, εστιάζοντας:

  • στην έρευνα στις γυναικείες φυλακές,
  • στην καθημερινότητα των φυλακισμένων γυναικών,
  • στις ψυχοκοινωνικές και κοινωνιολογικές διαστάσεις του εγκλεισμού,
  • σε ζητήματα εκπαίδευσης στις γυναικείες φυλακές,
  • στο έγκλημα της ανθρωποκτονίας με δράστιδες γυναίκες και
  • στην εικόνα της γυναίκας-δράστιδος στα ΜΜΕ.

Στόχος είναι οι συμμετέχοντες/ουσες να αποκτήσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για τις γυναικείες φυλακές και τον τρόπο προσέγγισης της γυναικείας εγκληματικότητας στα ΜΜΕ και να αναπτύξουν κριτική σκέψη σε ζητήματα που σχετίζονται με:

  • τη ζωή πίσω από τα κάγκελα για τις φυλακισμένες γυναίκες,
  • καίρια εκπαιδευτικά ζητήματα,
  • τη μιντιακή αναπαράσταση της γυναικείας εγκληματικότητας και
  • τις δυνατότητες επανένταξης και αποστιγματισμού μετά την αποφυλάκιση.

 

📘Θεματικές του Σεμιναρίου

  • Έγκλημα & Γυναίκα
  • Η Καθημερινότητα των Γυναικών Εγκλείστων
  • Φυλακισμένες Μητέρες
  • Το Ψυχοκοινωνικό Προφίλ Κρατούμενων Γυναικών
  • Οι Επιπτώσεις του Εγκλεισμού για τις Φυλακισμένες Γυναίκες
  • Ιεραρχία & Αξιακό Σύστημα στις Φυλακές
  • Κοινωνικοί Τύποι & Ρόλοι στις Γυναικείες Φυλακές
  • Εκπαίδευση στις Φυλακές
  • Αποφυλάκιση & «Διπλό Στίγμα»
  • Ερευνητικά Πορίσματα του Crime & Media Lab για Ζητήματα Εκπαίδευσης στις Γυναικείες Φυλακές
  • Μιντιακές Αναπαραστάσεις της Γυναικείας Εγκληματικότητας
  • Το Έγκλημα της Ανθρωποκτονίας
  • Ανάλυση της Εικόνας της Γυναίκας Ανθρωποκτόνου στον Δημοσιογραφικό Λόγο

Το σεμινάριο απευθύνεται σε: φοιτητές/φοιτήτριες, απόφοιτους/ες εγκληματολογικών, ανθρωπιστικών και κοινωνικών σπουδών, καθώς και σε επαγγελματίες στους τομείς της Κοινωνιολογίας, Εγκληματολογίας, Ψυχολογίας, Δημοσιογραφίας και Εκπαίδευσης. Επίσης, απευθύνεται σε άτομα που εργάζονται σε καταστήματα κράτησης ή διαθέτουν ιδιαίτερο ερευνητικό ενδιαφέρον για τον χώρο των φυλακών.

 

📝Πού και Πότε

🖥️Το σεμινάριο θα διεξαχθεί διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας Zoom
την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2025, από 18:00 έως 21:00.

🕒Διάρκεια: 3 ώρες

Κόστος συμμετοχής
25€* για τα μέλη του Crime & Media Lab – ΚΕ.Μ.Ε.

30€* για τα μέλη του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος (ΚΕ.Μ.Ε.) (ταμειακώς ενήμερα για το έτος 2025)
35€* για κατόχους κάρτας ανεργίας και φοιτητές
40€* για λοιπούς/ες συμμετέχοντες/ουσες

*στις τιμές περιλαμβάνεται Φ.Π.Α. 24%

 

Πώς μπορώ να συμμετάσχω

Δηλώστε συμμετοχή διαδικτυακά σε 2 μόλις βήματα

Βήμα 1

Συμπληρώστε διαδικτυακά την αίτηση συμμετοχής εδώ

Βήμα 2ο

Καταβάλετε το ποσό που αντιστοιχεί στη συμμετοχή σας στον τραπεζικό μας λογαριασμό. ΑΡΙΘ. ΛΟΓ. 6901141872141, ΙΒΑΝ GR23 0171 9010 0069 0114 1872141 (τράπεζα: ΠΕΙΡΑΙΩΣ “Piraeus Bank”, δικαιούχος: Κέντρο Μελέτης του Εγκλήματος) με την ένδειξη «Γυναικείες Φυλακές & η Εικόνα της Γυναίκας Ανθρωποκτόνου στα ΜΜΕ» και το ονοματεπώνυμό σας.

Επισυνάψτε το αποδεικτικό πληρωμής στο πεδίο Επισύναψη Αρχείου της ηλεκτρονικής αίτησης ή αποστείλετε το αποδεικτικό πληρωμής στο e-mail: seminars@ekeme.gr.

 

Η δήλωση συμμετοχής καταχωρείται με την ολοκλήρωση των ως άνω ενεργειών. Συμμετοχή μόνο με προεγγραφή!

Προσοχή! Σε περίπτωση κατάθεσης της συνδρομής από άλλη τράπεζα (εκτός τράπεζας Πειραιώς) τα έξοδα της μεταφοράς θα βαρύνουν τον καταθέτη/την καταθέτρια.

Αιτήσεις συμμετοχής μέχρι Τρίτη 02 Δεκεμβρίου 2025 (περιορισμένες θέσεις).

 

Θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης και σεμιναριακό υλικό.

Πληροφορίες: τηλ. επικοινωνίας  6948 59 16 04

 

Δρ. Αγγελική Καρδαρά

H Αγγελική Καρδαρά είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας. Είναι Διδάκτωρ του Τμήματος Επικοινωνίας & ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα διδακτορικής διατριβής «Φυλακή και Γλώσσα: η γλωσσική επικοινωνία των κρατουμένων ως κρίσιμο και αναπόσπαστο στοιχείο της δομής των φυλακών» και φιλόλογος, με εξειδίκευση στη μεσαιωνική και νεοελληνική φιλολογία. Από το Τμήμα της Ελληνικής Φιλολογίας αποφοίτησε με «άριστα» και έλαβε τιμητική διάκριση που είχε απονεμηθεί στους αριστεύσαντες πτυχιούχους του έτους της. Εργάζεται στον συναρπαστικό χώρο της εκπαίδευσης. Είναι Εισηγήτρια-Συγγραφέας και Εκπαιδεύτρια στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (E-Learning) του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στο πλαίσιο των επιμορφωτικών εξ αποστάσεως προγραμμάτων του ΕΚΠΑ πραγματοποιεί παράλληλα διαδικτυακές διαλέξεις (livestreaming εκπαιδεύσεις). Έχει επάρκεια και άδεια διδασκαλίας τριών ξένων γλωσσών (αγγλικών, γαλλικών και ισπανικών), με τις οποίες επίσης ασχολείται επαγγελματικά.

Έχει οργανώσει πολλά σεμιναριακά μαθήματα και δίνει διαλέξεις στο αντικείμενο εξειδίκευσής της «Έγκλημα και ΜΜΕ» και ειδικότερα σε θέματα, όπως: γυναικεία εγκληματικότητα και γυναικεία θυματοποίηση, εγκλήματα με δράστες και θύματα ανήλικα άτομα, σχολικός εκφοβισμός, φυλακή και ιδιαίτερος γλωσσικός κώδικας επικοινωνίας του έγκλειστου πληθυσμού, απεικονίσεις στα ΜΜΕ υποθέσεων μεγάλου εγκληματολογικού ενδιαφέροντος. Ως Εκπαιδεύτρια στο Social Dynamo του Ιδρύματος Μποδοσάκη έχει διδάξει ενότητες που αφορούν στις δεξιότητες έρευνας, τον στιγματιστικό λόγο και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Από τον Δεκέμβριο του 2024 έχει ενταχθεί στο Μητρώο Κύριου Διδακτικού Προσωπικού του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης για το γνωστικό αντικείμενο «Βελτίωση Γλωσσικών Δεξιοτήτων σε Ξένες Γλώσσες». Ασχολείται επίσης με την επιστημονική έρευνα και έχει αναλάβει έρευνες εγκληματολογικού και δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος. Είναι Τακτική Επιστημονική Συνεργάτιδα Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος (ΚΕ.Μ.Ε.) και Επιστημονική Υπεύθυνη του Crime & Media Lab του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος, που αποτελεί Ομάδα Εργασίας για το Έγκλημα και την Απεικόνισή του στα ΜΜΕ.

Αρθρογραφεί και συγγράφει. Έχει συγγράψει τα βιβλία: Τρομοκρατία και ΜΜΕ (εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα), Όταν η ψυχή μιλάει (εκδόσεις Υδρόγειος), Φυλακή και Γλώσσα (εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα), Εγχειρίδιο Εγκληματολογίας για τον Αστυνομικό και Δικαστικό Συντάκτη (εκδόσεις Παπαζήση), Σκιαγράφηση του ψυχολογικού προφίλ των εγκληματιών που απασχόλησαν τα ελληνικά ΜΜΕ (1993-2018): Criminal Profiling and Media (εκδόσεις Παπαζήση), Νέοι Παγιδευμένοι στα Παιχνίδια της Βίας: Εγκλήματα με Δράστες και Θύματα Νέους (εκδόσεις Παπαζήση), Έγκλημα & Γυναίκα: Επιστημονικός Λόγος και Μιντιακές Απεικονίσεις για την Εγκληματικότητα και τη Θυματοποίηση Γυναικών (εκδόσεις Παπαζήση). Το 8ο βιβλίο της φέρει τον τίτλο Εγκλήματα κατά της ζωής και η εγκληματική δράση της serial killer «Φόνισσας» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαζήση.

Από το καλοκαίρι του 2024 βρίσκεται μεταξύ Ελλάδας-Γαλλίας, ανοίγοντας τα «φτερά» της σε νέα όνειρα και σημαντικούς στόχους ζωής και αντλώντας πηγές έμπνευσης για νέες συγγραφικές δουλειές. Ο δρόμος της συγγραφής άλλωστε είναι ο πιο δημιουργικός δρόμος στη ζωή της, τον οποίο επέλεξε να ακολουθήσει από παιδί και πιο συγκεκριμένα από τα 7 της μόλις χρόνια, όταν έγραψε το πρώτο της παραμύθι. Το blog της στο οποίο καταγράφει από τον Αύγουστο του 2011 τις σκέψεις, τις ιδέες, τους προβληματισμούς της, αρθρογραφεί και παρουσιάζει συνεντεύξεις που της έχουν παραχωρήσει πρόσωπα από τον χώρο της λογοτεχνίας, της εγκληματολογίας, της νομικής, της πολιτικής, της δημοσιογραφίας είναι: Καρδαρά Αγγελική | Ζω για να ονειρεύομαι και το προφίλ της στο LinkedIn είναι: Aggeliki Kardara | LinkedIn

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΚΥΡΩΣΕΩΝ

Ακύρωση σεμιναρίων λόγω απόφασης διοργανωτή ή ανωτέρας βίας

Οι διοργανωτές διατηρούν το δικαίωμα της αλλαγής ημερομηνίας και ακύρωσης του κάθε σεμιναρίου, ενημερώνοντας τους εκπαιδευόμενους τηλεφωνικά και μέσω e-mail. Στην περίπτωση αυτή οι εκπαιδευόμενοι/ες δικαιούνται να αιτηθούν την ακέραιη επιστροφή των διδάκτρων τους εάν δεν θέλουν να παρακολουθήσουν το σεμινάριο στην νέα ημερομηνία ή να χρησιμοποιήσουν το ποσό για άλλη αγορά σε σεμινάρια του φορέα.

Σε περίπτωση απεργίας, κυβερνητικών απαγορεύσεων, κακών καιρικών συνθηκών και γενικά κάθε συμβάντος πέραν του εύλογου ελέγχου των διοργανωτών, που προκαλεί παρακώλυση της εκτέλεσης μέρους ή του συνόλου του σεμιναρίου, οι διοργανωτές διατηρούν το δικαίωμα να αλλάζουν την ημερομηνία και την ώρα διεξαγωγής του. Στην περίπτωση αυτή τα δίδακτρα δεν επιστρέφονται, αλλά ισχύουν ως έχουν.

Μεταβολή ή ακύρωση λόγω επιθυμίας του συμμετέχοντα/της συμμετέχουσας

Ο χρήστης που τυχόν επιθυμεί να ακυρώσει ή να τροποποιήσει την κράτησή του σε κάποιο σεμινάριο οφείλει να αποστείλει το σχετικό αίτημα του το συντομότερο δυνατό στο crime@ekeme.gr.

Για ακύρωση της συμμετοχής στο σεμινάριο από τον εκπαιδευόμενο 7 ημέρες πριν την ημερομηνία διεξαγωγής του προγράμματος, πραγματοποιείται επιστροφή 100% του ποσού.

Για ακύρωση της συμμετοχής στο σεμινάριο από τον εκπαιδευόμενο 3 ημέρες πριν την ημερομηνία διεξαγωγής του προγράμματος, πραγματοποιείται επιστροφή 50% του ποσού.

Σε όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις που απαιτείται επιστροφή χρημάτων θα γίνεται είτε με ακύρωση της χρέωσης της πιστωτικής κάρτας (αν έχετε πληρώσει με πιστωτική κάρτα) ή με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό, τον οποίο θα μας υποδείξετε και εντός 30 ημερών από τη σχετική ενημέρωση.

 

Add Comment