Σεμινάριο εξ αποστάσεως: «Media & Crime», 20/03/2021

«Τεχνικές Συνέντευξης & Δημοσιογραφική Έρευνα σε Υποθέσεις Εγκληματολογικού Ενδιαφέροντος»

 

Εισηγήτρια: Αγγελική Καρδαρά, Διδάκτωρ του Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης ΕΚΠΑ, Φιλόλογος, Τακτική Επιστημονική Συνεργάτιδα Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος

 

Αντικείμενο του σεμιναρίου

Το έγκλημα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της δημοσιογραφικής ατζέντας, απασχολώντας εκτενώς το αστυνομικό και δικαστικό ρεπορτάζ. Ωστόσο, η δημοσιογραφική έρευνα για την ανάδειξη κρίσιμων ζητημάτων υψηλού εγκληματολογικού ενδιαφέροντος, με ευρύτερες κοινωνικές διαστάσεις και προεκτάσεις, πρέπει να πληροί ορισμένα επιστημονικά κριτήρια, προκειμένου να έχει εγκυρότητα, αξιοπιστία και να φωτίζει καίριες πτυχές των υπό διερεύνηση θεμάτων, χωρίς να στιγματίζει και με σεβασμό στην ισχύουσα νομοθεσία και στη δημοσιογραφική δεοντολογία.

Η Δρ Αγγελική Καρδαρά μας εισάγει  στο ερευνητικό εργαλείο της συνέντευξης κατά τη δημοσιογραφική κάλυψη υποθέσεων εγκληματολογικού ενδιαφέροντος σε τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδες και ενημερωτικά sites. Θα εξεταστούν οι τύποι και οι μορφές συνεντεύξεων, θα παρουσιαστούν πρότυπα συνεντεύξεων και θα δοθεί βαρύτητα σε καλές δημοσιογραφικές πρακτικές.

Ένα ακόμα στοιχείο του σεμιναρίου θα αποτελέσει η παρουσίαση τριών ειδικών θεμάτων με αναφορές σε μελέτες περίπτωσης από την επικαιρότητα που έχουν απασχολήσει με εκτενή ρεπορτάζ και συνεντεύξεις τα ΜΜΕ.

Στο σεμινάριο θα διεξαχθεί Θεματικό Εργαστήριο, διάρκειας δύο ωρών, στο οποίο οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες θα εκπαιδευτούν σε τεχνικές συνέντευξης και θα πραγματοποιηθεί προσομοίωση δημοσιογραφικής συνέντευξης συμμετεχόντων/ουσών.

Το σεμινάριο θα ολοκληρωθεί με παρουσίαση των πορισμάτων του Εργαστηρίου, ερωτήματα των συμμετεχόντων/ συμμετεχουσών και συζήτηση.

Στοιχεία του σεμιναρίου

  • Δημοσιογραφική Έρευνα: Χαρακτηριστικά
  • Είδη Συνεντεύξεων
  • Χαρακτηριστικά Συνεντεύξεων
  • Ορολογία σε υποθέσεις εγκληματολογικού ενδιαφέροντος στο αστυνομικό ρεπορτάζ (γλωσσάριο εγκληματολογικών όρων στο αστυνομικό και δικαστικό ρεπορτάζ)
  • Ανάλυση μελετών περίπτωσης
  • Θεματικό Εργαστήριο
  • Παρουσίαση πορισμάτων εργαστηρίου
  • Συζήτηση

 

Το σεμινάριο έχει συμμετοχικό χαρακτήρα οπότε θα ζητηθεί από τους συμμετέχοντες να έχουν ανοικτή την κάμερα και να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν μικρόφωνο.

 

Πού και πότε
Το σεμινάριο θα διεξαχθεί διαδικτυακά μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας Zoom το Σάββατο 20 Μαρτίου 2021, 10.00 – 14.00.

Διάρκεια σεμιναρίου: 4 ώρες.

Κόστος συμμετοχής
25€* για τα μέλη του Crime & Media Lab – ΚΕ.Μ.Ε.

30€* για τα μέλη του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος (ΚΕ.Μ.Ε.) (ταμειακώς ενήμερα για το έτος 2021)
35€* για κατόχους κάρτας ανεργίας και φοιτητές
40€* για λοιπούς/ες συμμετέχοντες/ουσες

*στις τιμές περιλαμβάνεται Φ.Π.Α. 24%

Για την επιλογή των συμμετεχόντων/συμμετεχουσών θα τηρηθεί η αρχή της χρονικής προτεραιότητας, λόγω των περιορισμένων θέσεων.

 

Πώς μπορώ να συμμετάσχω

Δηλώστε συμμετοχή διαδικτυακά σε 2 μόλις βήματα

Βήμα 1

Συμπληρώστε διαδικτυακά την αίτηση συμμετοχής εδώ

 

Βήμα 2ο

Καταβάλετε το ποσό που αντιστοιχεί στη συμμετοχή σας στον τραπεζικό μας λογαριασμό. ΑΡΙΘ.ΛΟΓ. 6901141872141, ΙΒΑΝ GR23 0171 9010 0069 0114 1872141 (τράπεζα: ΠΕΙΡΑΙΩΣ “Piraeus Bank”, δικαιούχος: Κέντρο Μελέτης του Εγκλήματος) με την ένδειξη «Media & Crime: Τεχνικές συνέντευξης» και το ονοματεπώνυμό σας.

Επισυνάψτε το αποδεικτικό πληρωμής στο πεδίο Επισύναψη Αρχείου της ηλεκτρονικής αίτησης ή αποστείλετε το αποδεικτικό πληρωμής στο e-mail: crime@e-keme.gr.

Η δήλωση συμμετοχής καταχωρείται με την ολοκλήρωση των ως άνω ενεργειών. Συμμετοχή μόνο με προεγγραφή.

Προσοχή! Σε περίπτωση κατάθεσης της συνδρομής από άλλη τράπεζα (εκτός τράπεζας Πειραιώς) τα έξοδα της μεταφοράς θα βαρύνουν τον καταθέτη/την καταθέτρια.

 

Αιτήσεις συμμετοχής μέχρι Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021 (περιορισμένες θέσεις).

 

Θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης και σεμιναριακό υλικό.

Πληροφορίες: τηλ. επικοινωνίας  6948 59 16 04

 

 

Η Αγγελική Καρδαρά είναι Διδάκτωρ του Τμήματος Επικοινωνίας & ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Φιλόλογος (με εξειδίκευση στη μεσαιωνική και νεοελληνική φιλολογία) και Τακτική Επιστημονική Συνεργάτιδα του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος. Από τον Φεβρουάριο του 2020 είναι Επιστημονικά Υπεύθυνη του Crime& Media Lab – Ομάδας Εργασίας για το Έγκλημα και την Απεικόνισή του στα ΜΜΕ (Crime& ΜediaLabArchives – KE.M.E. (e-keme.gr), στο Κέντρο Μελέτης του Εγκλήματος.

Έχει επάρκεια και άδεια διδασκαλίας τριών ξένων γλωσσών (αγγλικών, γαλλικών, ισπανικών). Εργάζεται ως εκπαιδευτικός, οργανώνει διαλέξεις και μαθήματα σεμιναριακού τύπου και είναι Επιστημονικά Υπεύθυνη ερευνών.

Από το 2011 αρθρογραφεί στο προσωπικό της blog Καρδαρά Αγγελική | Ζω για να ονειρεύομαι (wordpress.com). Παράλληλα από το 2016 αρθρογραφεί στο site πολιτισμού και τέχνης Postmodern – M στις στήλες της «Έγκλημα και Media» και «Εκπαίδευση».

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΚΥΡΩΣΕΩΝ

 

Ακύρωση σεμιναρίων λόγω απόφασης διοργανωτή ή ανωτέρας βίας

Οι διοργανωτές διατηρούν το δικαίωμα της αλλαγής ημερομηνίας και ακύρωσης του κάθε σεμιναρίου, ενημερώνοντας τους εκπαιδευόμενους τηλεφωνικά και μέσω e-mail. Στην περίπτωση αυτή οι εκπαιδευόμενοι/ες δικαιούνται να αιτηθούν την ακέραιη επιστροφή των διδάκτρων τους εάν δεν θέλουν να παρακολουθήσουν το σεμινάριο στην νέα ημερομηνία ή να χρησιμοποιήσουν το ποσό για άλλη αγορά σε σεμινάρια του φορέα.

Σε περίπτωση απεργίας, κυβερνητικών απαγορεύσεων, κακών καιρικών συνθηκών και γενικά κάθε συμβάντος πέραν του εύλογου ελέγχου των διοργανωτών, που προκαλεί παρακώλυση της εκτέλεσης μέρους ή του συνόλου του σεμιναρίου, οι διοργανωτές διατηρούν το δικαίωμα να αλλάζουν την ημερομηνία και την ώρα διεξαγωγής του. Στην περίπτωση αυτή τα δίδακτρα δεν επιστρέφονται, αλλά ισχύουν ως έχουν.

Μεταβολή ή ακύρωση λόγω επιθυμίας του συμμετέχοντα/της συμμετέχουσας

Ο χρήστης που τυχόν επιθυμεί να ακυρώσει ή να τροποποιήσει την κράτησή του σε κάποιο σεμινάριο οφείλει να αποστείλει το σχετικό αίτημα του το συντομότερο δυνατό στο crime@e-keme.gr.

Για ακύρωση της συμμετοχής στο σεμινάριο από τον εκπαιδευόμενο 7 ημέρες πριν την ημερομηνία διεξαγωγής του προγράμματος, πραγματοποιείται επιστροφή 100% του ποσού.

Για ακύρωση της συμμετοχής στο σεμινάριο από τον εκπαιδευόμενο 3 ημέρες πριν την ημερομηνία διεξαγωγής του προγράμματος, πραγματοποιείται επιστροφή 50% του ποσού.

Σε όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις που απαιτείται επιστροφή χρημάτων θα γίνεται είτε με ακύρωση της χρέωσης της πιστωτικής κάρτας (αν έχετε πληρώσει με πιστωτική κάρτα) ή με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό, τον οποίο θα μας υποδείξετε και εντός 30 ημερών από τη σχετική ενημέρωση.

Add Comment