Το “The Street Art Project” στο Διήμερο Φεστιβάλ Street Art του Εμπορικού Τριγώνου της Αθήνας (11 & 12/05/19)

#TheStreetArtProject

ΚΕ.Μ.Ε

Κ Ε Ν Τ Ρ Ο  Μ Ε Λ Ε Τ Η Σ  ΤΟΥ  Ε Γ Κ Λ Η Μ Α Τ Ο Σ

Μέγαρο Αλέξανδρου Σούτσου, Σταδίου 33 και Πεσμαζόγλου, 8ος όροφος,  T.K.: 10559, Αθήνα

www.e-keme.gr

 

Logo designed by street artist “Fotizontas”

Το “The Street Art Project” στο Διήμερο Φεστιβάλ Street Art του Εμπορικού Τριγώνου της Αθήνας (11 & 12/05/19)

Η επίσημη αφίσα του Φεστιβάλ

Το “The Street Art Project” συμμετείχε με δράση επικοινωνίας στην εκδήλωση – φεστιβάλ του Εμπορικού Τριγώνου της Αθήνας του Δήμου Αθηναίων (www.athenstrigono.org) που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 11 και 12 Μαΐου στη διασταύρωση των οδών Βύσσης, Χρυσοσπηλιωτίσσης και Αγίου Μάρκου. Σε αυτό το πλαίσιο το Project προσκάλεσε τους street artists “OneBran” (https://www.instagram.com/gospel.ath/) και “Gospel” (https://www.instagram.com/onebran/ ), οι οποίοι δημιούργησαν δύο έργα στα ρολά ενός κεντρικού καταστήματος της πλατείας του Εμπορικού Τριγώνου με την ευγενική υλική υποστήριξη / χορηγία της “Flamestore” (www.flamestore.gr). Χορηγός επικοινωνίας μας ήταν και σε αυτήν τη δράση το “Social Policy” (www.socialpolicy.gr) με φυσική παρουσία και ενημέρωση από τους δημιουργούς του, κ. Ανδρέα Ντούνη και κ. Ελένης Τομπέα.

Η εκδήλωση – φεστιβάλ αλλά και η δράση του Project συνέβαλλε στην εξοικείωση των πολιτών με την οριοθετημένη και κατόπιν αδείας εικαστική παρέμβαση στο δημόσιο χώρο των μεγάλων πόλεων, στην ενημέρωση σχετικά με την πρόληψη του βανδαλισμού, στην αλληλόδραση των πολιτών με τους καλλιτέχνες της Street Art και τους εθελοντές street workers για ζητήματα που αφορούν την (ανα)διαμόρφωση της πόλης μας.

Ευγενική χορηγία υλικών “Flamestore”, Φωτογραφία: Κωνσταντίνα Κωνσταντίνου

Πιο συγκεκριμένα, στις 11 και 12 Μαΐου και στο χρονικό διάστημα των ωρών 17.00 – 20.00 και 11.00 – 16.00 αντίστοιχα και παράλληλα με την προετοιμασία και τη σταδιακή εκτέλεση των έργων από τους εν λόγω street artists (“One Bran” & “Gospel”) σε συνεργασία με τους υπόλοιπους καλλιτέχνες (στο σύνολο δέκα[1]) μέχρι το βράδυ και τις δύο ημέρες, υλοποιήσαμε ταυτόχρονη έγγραφη και προφορική διάδραση με το κοινό.

Πιο συγκεκριμένα, προτρέποντας περαστικούς / κατοίκους / επισκέπτες της χώρας μας κάθε ηλικίας να σταματήσουν στο “περίπτερό” μας και να συζητήσουν, να γράψουν ελεύθερα τη στάση τους για το κίνημα / φαινόμενο της Street Art σε post it – αυτοκόλλητα που τοποθετούνταν σε πίνακα που εκθέσαμε στον οριοθετημένο – δημόσιο χώρο, πετύχαμε τη διάδραση και την επικοινωνία των επιστημών που πρεσβεύουν το Project ενημερώνοντάς τους εκ των υστέρων για την ύπαρξη άτυπων και τυπικών κοινωνικών ομάδων, σαν τη δική μας, που μελετά με επιστημονικό τρόπο την οπτική αλλαγή της πόλης ή αλλιώς της “παγκόσμιας πόλης”[2].

Φωτογραφία: Αναστασία Χαλκιά

Η ακραία συναισθηματική στάση του κοινού απέναντι σε βανδαλιστικές πράξεις (καταστροφές αγαλμάτων, δημόσιων και σημαντικών αρχαιολογικών χώρων κ.ά. στο κέντρο της Αθήνας) κοινωνικών ομάδων με σκοπό τη διατάραξη συνθηκών της πόλης με συνοδεία γραμμάτων και υπογραφών (είδη του Graffiti), έχει επηρεάσει τη λεκτική, οπτική και συνειδητή στάση τους απέναντι στη Street Art αποκαλώντας την πρόχειρα “Graffiti”. Συνεπώς, πρόκειται για στάση που έχει αποκρυσταλλωθεί στη διαδικασία της επικοινωνίας των ανθρώπων κατά την καθημερινή τους επαφή, τριβή με τις εικόνες επί τοίχων που γρήγορα εναλλάσσεται σε οπτικά θεάματα που ομορφαίνουν την πόλη τους. Η συνέπεια αυτής της άτυπης συναισθηματικής στάσης έχει προκαλέσει στις γειτονιές των πόλεων και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης[3] μία αναστάτωση σχετικά με την καθαριότητα των τοίχων, με τις “μουντζούρες”. Να τονιστεί, ωστόσο, ότι καθαρίζοντας με ειδικά υλικά (“anti – tagging”) τις “άσχημες” υπογραφές στους τοίχους και κατόπιν ζωγραφίζοντας “όμορφα σχέδια” στους ίδιους τοίχους (Street Art), υπάρχει άμεσος κίνδυνος ημερών να ξεθωριάσουν τα χρώματα. Άρα, το “anti – tagging” δεν βοηθά ούτε τη Street Art.

Καλλιτέχνης: “Yiakou”

Η επιτυχία της ενημέρωσής μας σε κάθε περίπτωση στο Εμπορικό Τρίγωνο έγκειται στην ταυτόχρονη οπτικά αποδεδειγμένη και θεσμικά αναγνωρισμένη (εν προκειμένω από τον Δήμο Αθηναίων) προσπάθεια των καλλιτεχνών να αλλάξουν τις όψεις της “γκρίζας” πόλης σε ενεστώτα χρόνο (εντός δύο ημερών) με χρώματα και σχέδια που, εν τέλει, προσαρμόστηκαν με τα είδη όλων, σχεδόν, των καταστημάτων που ανήκαν τα ρολά που έβαφαν. Η οπτική απόδειξη αυτής της προσπάθειας έπαιξε σημαντικό ρόλο στην κατανόηση της αισθητικής διαφοράς μεταξύ του παραδοσιακού Graffiti / της συνθηματογραφίας και της Street Art[4].

________________________________________________________

[1] “Achilles” https://www.instagram.com/mister.achilles/ , https://misterachilles.com/ σελίδα του Instagram και επίσημη ιστοσελίδα, τελευταία πρόσβαση: 12/06/2019.

“Fl1p” https://www.instagram.com/fl1p._/ , σελίδα του Instagram και συνέντευξη του ιδίου, Καστρινάκης Σ., “Ο Mr. #Fl1p και το street art”, https://www.protothema.gr/city-stories/article/548459/o-mr-flip-kai-to-street-art/ , ημερομηνία δημοσίευσης: 28/01/2016, τελευταία πρόσβαση: 12/06/2019.

“Mambo” https://www.instagram.com/mamboathens/ , σελίδα του Instagram και συνέντευξη του ιδίου, Billy Gee, “10 σαρκαστικά χτυπήματα του Mambo στην Αθήνα”, https://www.athensvoice.gr/life/urban-culture/468588_10-sarkastika-htypimata-toy-mambo-stin-athina , ημερομηνία δημοσίευσης: 16/08/2018, τελευταία πρόσβαση: 12/06/2019.

“Yiakou” https://www.instagram.com/yiakou_street_artcoholic/ , http://yiakou.com/ , σελίδα του Instagram και επίσημη ιστοσελίδα, τελευταία πρόσβαση: 12/06/2019.

“Soteur” https://www.instagram.com/soteur/ , https://sotirisfokeas.com/?fbclid=IwAR3S090oLzQD4t_GwbIjRe0Ph-C8hXBwjs-JRETNlAgfzmw1AvrZEEflweg , σελίδα του Instagram και επίσημη ιστοσελίδα, τελευταία πρόσβαση: 12/06/2019.

“Artyis” https://www.instagram.com/evolving_style/, σελίδα του Instagram, τελευταία πρόσβαση: 12/06/2019.

“Bassment Rats” https://www.instagram.com/bassmentrats/ , σελίδα του Instagram, τελευταία πρόσβαση: 12/06/2019.

“Μove” https://www.instagram.com/conjoinedmovement/ , σελίδα του Instagram, τελευταία πρόσβαση: 12/06/2019.

[2] Sassen S., The Global City: New York. London, Tokyo, Princeton, NJ: Princeton University Press, 2nd ed., 2001.

[3] Βασιλείου Θ. Α. & Σταματάκης Ν., Λεξικό επιστημών του ανθρώπου, Αθήνα, Gutenberg, 1992, λήμμα: “γνώμη, κοινή”, σελ. 81.

[4] Βλ. εδώ,

https://e-keme.gr/%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B4%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%AE-%CF%84%CE%B7%CF%82-street-art-%CE%B1%CE%84-%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%BF%CF%82-%CF%86/ , Γιακουβάκης Γ., Καλογεράκη Κ. & Κωνσταντίνου Κ., “Ιστορική Αναδρομή Της “Street Art” – Α΄ Μέρος: Φαινομενολογία Του “Graffiti”, τελευταία πρόσβαση: 12/06/2019.

https://e-keme.gr/%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B4%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%AE-%CF%84%CE%B7%CF%82-street-art-%CF%83%CE%B5-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%AD%CF%87%CE%B5/, Γιακουβάκης Γ., Καλογεράκη Κ. & Κωνσταντίνου Κ., “Ιστορική Αναδρομή Της “Street Art” (Συνέχεια Του Α’ Μέρους Της Β’ Ενότητας)”, τελευταία πρόσβαση: 12/06/2019.

 

Το “The Street Art Project” στο Διήμερο Φεστιβάλ Street Art του Εμπορικού Τριγώνου της Αθήνας (11 & 12/05/19) – Βίντεο

Το βίντεο και το μοντάζ είναι παραγωγή της Έλλης Μελέα και η επεξεργασία του είναι του κ. Πρόδρομου Κοφσανίδη.

Μπορείτε να κατεβάσετε ολόκληρο το κείμενο σε αρχείο μορφής .pdf πατώντας πάνω στην κάτωθι φωτογραφία.

Add Comment