Ετήσια Αναφορά του ΚΕ.Μ.Ε.| 2022

Ετήσιο μήνυμα του Διοικητικού Συμβουλίου

Το 2022 αποδείχθηκε ένα ιδιαίτερα παραγωγικό και αποδοτικό έτος για το Κέντρο Μελέτης του Εγκλήματος, δεδομένου ότι συνεχίστηκαν οι πάγιες δράσεις του και ξεκίνησαν νέες, παράλληλα με την επέκταση των συνεργασιών στο πλαίσιο της εξωστρέφειας και των επιστημονικών συνεργειών.

Το περιοδικό Crime Times εξέδωσε τρία νέα τεύχη, φθάνοντας αισίως τον συμβολικό και ικανοποιητικό αριθμό των 20 τευχών συνολικά, την ώρα που το Crime Cast πρόσθεσε πέντε νέα επεισόδια στη σημαντική συλλογή του και έχει αποκτήσει αναγνώριση στον επιστημονικό κόσμο.

Το Κέντρο Μελέτης του Εγκλήματος (ΚΕ.Μ.Ε.) συμμετείχε στο 3ο Ετήσιο Διαδικτυακό Συνέδριο του Criminology Consortium (31/10-4/11/2022), στο 22ο Ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Εγκληματολογίας (ESC) που  διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο της Μάλαγα (21-24/9/2022) στην Ισπανία, καθώς και στο 12ο InfoCom Security (6-7/7/2022).

Αποτελεί ύψιστη τιμή η συμμετοχή μας στις εργασίες Αdhoc Επιτροπής του Ο.Η.Ε., η οποία ασχολείται με την εκπόνηση διεθνούς σύμβασης για την καταπολέμηση της χρήσης τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών για εγκληματικούς σκοπούς, στο πλαίσιο της ειδικής συμβουλευτικής ιδιότητας του ΚΕ.Μ.Ε. στο Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο του Ο.Η.Ε.

Σημαντική πρωτοβουλία για το παρόν και για το μέλλον του Φορέα στάθηκε η ίδρυση δύο νεών Εργαστηρίων που πλαισιώνουν πλέον τα προϋπάρχοντα Εργαστήρια που έχουν διαγράψει επιτυχημένη πορεία και εντός του 2022 και συνεχίζουν ασφαλώς το έργο τους. Ειδικότερα, το Εργαστήριο Πολιτισμικής Εγκληματολογίας ήρθε να κινήσει στη χώρα μας το ενδιαφέρον του κοινού και των ειδικών για το νέο αυτό ρεύμα της Εγκληματολογίας και υπόσχεται συναντήσεις με πολλούς και εκλεκτούς καλεσμένους εντός των επόμενων μηνών, το δε Εργαστήριο για την  Ψηφιακή εγκληματολογία και το Κυβερνοέγκλημα έχει σκοπό την ενθάρρυνση της μελέτης και έρευνας της Ψηφιακής Εγκληματολογίας, καθώς και η παραγωγή νέας γνώσης για το εγκληματικό φαινόμενο.

Η τόνωση της εξωστρέφειας και των συνεργειών του ΚΕ.Μ.Ε. περιέλαβε για το έτος 2022 συμμετοχή στην παρουσίαση του παιδικού βιβλίου του Γιάννη Βαρούχα “Άγγελοι επί γης”, που αφορά την κακοποίηση των ζώων (10/12), στην διαδικτυακή Εκδήλωση Της Θεματικής Ομάδας Μεθοδολογίας της ΕΚΕ (11/5) και στην εκδήλωση- Συζήτηση «Ποιος Σκοτώνει Ποιον Στην Αστυνομική Μυθοπλασία;» (2/6).

Η δέσμευση του Διοικητικού Συμβουλίου και των Μελών του ΚΕ.Μ.Ε. για συνέπεια και (δι)επιστημονικότητα του έργου του Φορέα τηρήθηκε στο έπακρο και για το έτος 2022 και εισερχόμαστε δυναμικά στο νέο έτος με περισσότερη ορμή, περισσότερες συνέργειες και μεγαλύτερη πείρα για να υπηρετήσουμε την επιστήμη της Εγκληματολογίας σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο.

 

Αθήνα, Δεκέμβριος 2022

Το ΔΣ του ΚΕ.Μ.Ε.

Ολόκληρη η ετήσια αναφορά του ΚΕ.Μ.Ε για το έτος 2022 είναι διαθέσιμη σε μορφή αρχείου pdf.

ΚΕ.Μ.Ε. Ετήσια Αναφορά 2022

Add Comment