To “The Street Art Project” στην πρώτη εκπομπή της σειράς ντοκυμαντέρ “Ιστορίες της πόλης” της ΕΡΤ2

Tο “The Street Art Project” που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του «Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος» (ΚΕ.Μ.Ε.), συμμετέχει με τις Κωνσταντίνα-Μαρία Κωνσταντίνου (Κοινωνιολόγος-ΜΔΕ Εγκληματολόγος) και Δρ Ευδοξία Ζ.Φασούλα (Δικαστική και Αναλυτική Γραφολόγος-Νομικός), στην πρώτη εκπομπή της σειράς ντοκυμαντέρ “Ιστορίες της πόλης” της ΕΡΤ2, της Μαρίνας Δανέζη, για το παγκόσμιο φαινόμενο και κίνημα της Street Art.

Το #TheStreetArtProject αποτελεί πρωτοβουλία της Κωνσταντίνας Κωνσταντίνου, Κοινωνιολόγου-ΜΔΕ Εγκληματολογίας και συντονίστριας της Ομάδας Εργασίας.

Συνεργασία: Δρ Ευδοξία Φασούλα, Δικαστική και Αναλυτική Γραφολόγος-Νομικός

Μέλη Ομάδας Εργασίας: Γιώργος Γιακουβάκης, Αγγελική–Φανουρία Γιαννάκη, Ιωάννα Δερβίση, Κατερίνα Καλογεράκη, Νεφέλη Μπαφούνη, Αγγελική Πεπόνη, Μαίρη Φωσκόλου.

 

ΚΛΕΙΝΟΝ ΑΣΤΥ – Ιστορίες της πόλης
Μια σειρά της Μαρίνας Δανέζη

Επεισόδιο: Τοιχογραφίες στην πόλη

Τηλεοπτική πρεμιέρα
Σάββατο 5 Δεκεμβρίου στις 21.00 από την ΕΡΤ2

ΚΛΕΙΝΟΝ ΑΣΤΥ – Ιστορίες της πόλης | official trailerΖωγραφισμένα -ή ακριβέστερα «βαμμένα»- σε βαγόνια τρένων, στις μάντρες μισογκρεμισμένων σπιτιών, γιαπιών και εργοστασίων, σε κάδους απορριμμάτων, σε στόρια καταστημάτων, αλλά και σε «τυφλούς» τοίχους ολόκληρων πολυκατοικιών, τα graffiti δίνουν χρώμα στην καθημερινότητα των περαστικών και ταυτόχρονα προκαλούν: όχι μόνο το βλέμμα, αλλά ερωτήματα και στοχασμούς.

Τέχνη ή βανδαλισμός; Μια «μουτζούρα» ή «μια ευχάριστη χρωματική και καλλιτεχνική έκπληξη» που κάλυψε το σκληρό και άχαρο μπετόν; Οπτικά «θορυβώδεις κραυγές» διαμαρτυρίας και αποσυμπίεσης, που αδιαφορούν για τις αισθητικές τους συνέπειες στο αστικό περιβάλλον ή λυτρωτικές επουλώσεις του τραύματος μιας πόλης που εγκαταλείπεται;

Ξεκινώντας από τις πρώτες «ταγκιές», τα «toys» και τους «kings» και φτάνοντας ως τα διάσημα murals και τις σύγχρονες υπερμεγέθεις τοιχογραφίες διακεκριμένων καλλιτεχνών, o δρόμος του graffiti και της street art, υπήρξε άλλοτε μουντός, σκοτεινός και δυσνόητος για τους πολλούς κι άλλοτε πολύχρωμος, καλλιτεχνικός και απόλυτα διαυγής στους περισσότερους. Πάντοτε όμως ήταν ένας δρόμος αστικός ή περιαστικός με φόντο τις συγκυρίες και τις αντιθέσεις της μεγάλης πόλης.

Αυτό το δρόμο με τις κομβικές του διασταυρώσεις και τα υποφωτισμένα σοκάκια του παρακολουθεί ο φακός του ΚΛΕΙΝΟΝ ΑΣΤΥ στο επεισόδιο «Τοιχογραφίες στην πόλη». Ένα συναρπαστικό ταξίδι από τη γέννηση των πρώιμων graffiti Αφροαμερικανών και Ισπανόφωνων writers στις αρχές των ‘70s στα νεοϋορκέζικα «γκέτο», στον ερχομό τους στην Ελλάδα τη δεκαετία του ΄80, με βασικούς φορείς τους φαν του break dance… Και από τις πρώτες εξορμήσεις των αθηναϊκών crews σε Κολωνό, Καλλιμάρμαρο, Αγία Παρασκευή, Πευκάκια ως τη Σαρρή του σήμερα «με τη μεγάλη σημασία για την ιστορία της τέχνης του δρόμου στην Ελλάδα» και τις άλλες αθηναϊκές οδούς τις γεμάτους πια με διάσημα έργα.

Η κάμερα καταγράφει το παρελθόν και το παρόν αυτής της τόσο ζωντανής και τόσο εφήμερης δημιουργίας που κάθε φορά ακροβατεί στα όρια του νόμιμου και του παράνομου, της τέχνης και της μη τέχνης, της προσωπικής και της συλλογικής έκφρασης.

Γκραφιτάδες πρώην και νυν, street artists, beatboxers, εικονογράφοι, εικαστικοί καλλιτέχνες, ερευνητές-συγγραφείς, κοινωνιολόγοι και αρχιτέκτονες, φωτίζουν ο καθένας τους και μια πλευρά του χθες και του σήμερα της αθηναϊκής «τέχνης του δρόμου» που συνεχίζει να γράφει -ή να «βάφει»- την ιστορία της στο δημόσιο χώρο διαμορφώνοντας καθημερινά το αστικό τοπίο στο …κλεινόν άστυ.

Συνοδοιπόροι μας στο πέρασμά μας από τις Τοιχογραφίες της Πόλης (με αλφαβητική σειρά) είναι οι: Χαράλαμπος Δαραδήμος (Εικαστικός Καλλιτέχνης), Κωνσταντίνα-Μαρία Κωνσταντίνου (Κοινωνιολόγος-ΜΔΕ Εγκληματολόγος), Πολύνα Ξηραδάκη (Founder-Project Manager «Urban Layers»), Ορέστης Πάγκαλος (Έρευνα-Επιμέλεια «Η ιστορία του graffiti στην Ελλάδα»), Αντώνης Ρέλλας (Σκηνοθέτης, Ανάπηρος Ακτιβιστής), Σταύρος Σταυρίδης (Καθηγητής Σχ. Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ), Νίκος Τρανός (Γλύπτης/Εικαστικός Καλλιτέχνης), Χαρίτωνας Τσαμαντάκης (Έρευνα-Επιμέλεια «Η ιστορία του graffiti στην Ελλάδα», Ευδοξία Ζ.Φασούλα (Δικαστική και Αναλυτική Γραφολόγος-Νομικός), b. (Street Artist), Nique (Graffiti Artist), Stelios Pupet (Ζωγράφος), RTM One (Εικονογράφος-Art Workshops Instructor), Sner One (Graffiti Artist).

Συντελεστές /Ιδιότητες:
Σενάριο – Σκηνοθεσία: Μαρίνα Δανέζη
Διεύθυνση φωτογραφίας: Δημήτρης Κασιμάτης – GSC
Μοντάζ: Γιώργος Ζαφείρης
Ηχοληψία: Κώστας Κουτελιδάκης – Σπύρος Αραβοσιτάς
Μίξη Ήχου: Δημήτρης Μυγιάκης
Διεύθυνση Παραγωγής: Τάσος Κορωνάκης
Σύνταξη: Χριστίνα Τσαμουρά – Δώρα Χονδροπούλου
Έρευνα Αρχειακού Υλικού: Νάσα Χατζή
Οργάνωση Παραγωγής: Ήρα Μαγαλιού
Μουσική Τίτλων: Φοίβος Δεληβοριάς
Τίτλοι αρχής: Αφροδίτη Μπιζούνη
Εκτέλεση Παραγωγής: Μαρίνα Ευαγγέλου Δανέζη για τη Laika Productions

Μια παραγωγή της ΕΡΤ ΑΕ
Νοέμβριος 2020

 

 

Add Comment